29 / 04 / 2024

Doların yükselişi Mayıs'ta durmayacak! Piyasa uzmanları kritik kararı açıkladı

Doların yükselişi Mayıs'ta durmayacak! Piyasa uzmanları kritik kararı açıkladı

Küresel ekonomide salgınla başlayan bol likidite döneminin sonuna yaklaşılırken, sıkı para politikalarına geçiş sürecinin beklenenden sert olacağı endişeleriyle 20 yılın zirvesini gören dolar endeksi, birçok ülke para biriminin baskı altında kalmasına neden oldu.



Rusya-Ukrayna savaşı kaynaklı jeopolitik riskler, enflasyonist baskının devam edeceğine dair beklentiler ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) agresifleşen "şahin" tutumu nisan ayında tahvil piyasalarından çıkışların hız kazanmasına neden olurken, analistler söz konusu hareketliliğin gelecek ay boyunca da gündemi meşgul edebileceğini belirtiyor.

İstanbul Kapalıçarşı'da dün 14,7660 liradan alınan dolar 14,7680 liradan, 15,6670 liradan alınan euro ise 15,6690 liradan satıldı. Son kapanışta dolar 14,86 liradan, euro ise 15,65 liradan satılmıştı. Uzmanlar dolarda 14 lira 87 kuruş seviyesinin direnç noktası olduğunu söylüyor. 

Merkez Bankaları dünya genelinde faiz artırımına giderek  yüksek enflasyona adeta savaş açtı. Türkiye ise yüksek enflasyona karşı faiz artırmaktan ziyade doları "arka kapıdan" piyasaya sürerek fiyatı sabit tutmaya çalışıyor. Ziraat Bankası eski müdürü Şenol Babuşcu, Merkez'in her hafta 2,5 milyar dolar civarında parayı piyasaya sürdüğünü iddia etmişti. Bu rakam aylık hesapta 10 milyar dolara denk geliyor.

Doların yükselişi Mayıs ta durmayacak! Piyasa uzmanları kritik kararı açıkladı

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön