14 / 05 / 2024

Doların yükselişi Mayıs'ta durmayacak! Piyasa uzmanları kritik kararı açıkladı

Doların yükselişi Mayıs'ta durmayacak! Piyasa uzmanları kritik kararı açıkladı

Küresel ekonomide salgınla başlayan bol likidite döneminin sonuna yaklaşılırken, sıkı para politikalarına geçiş sürecinin beklenenden sert olacağı endişeleriyle 20 yılın zirvesini gören dolar endeksi, birçok ülke para biriminin baskı altında kalmasına neden oldu.



"MERKEZ ADIM ATMAZSA DOLAR MAYIS'TA 15,50 SEVİYESİNİ GÖRÜR"

Ekonomist Murat Özsoy, Merkez Bankası başta ekonomi yönetiminin herhangi bir önlem almaması durumunda doların 15 liranın üzerine çıkarak 15,50 seviyelerini görebileceğini söyledi.

Murat Özsoy, doların mayıs ayındaki seyriyle ilgili yorumunda şu ifadeleri kullandı:

Döviz kurlarının bir süredir yatay hareket ettiği dönemde dahi özellikle üretici fiyatlarında yüzde 121 seviyesinin üzerinde çıkan bir Nisan ayı enflasyonu gördüysek, Mayıs ayında kurların büyük ölçüde yükseliş gösterme senaryosu bize Mayıs ayı enflasyonunun da Nisan ayından yüksek çıkacağı beklentisine girmemize yol açıyor. Mart ayında psikolojik direnç olan 14TL’nin aşılması sonucunda 2 Mart ile 10 Mart arasında kurda yüzde 6.4 oranında bir yükseliş görmüştük. Şu anda da 14.84TL seviyesi kuvvetli bir direnç seviyesi olarak çalışıyor ve henüz bu seviyede bir yerleşme olmadı. Tahmin ediyorum ki 14.84TL seviyesinin aşılması ile birlikte ekonomi yönetimi tarafından bir önlem alınmaz ise Mayıs ayında yüzde 5 seviyesinde bir artış gündeme gelebilir. Bu da dolar kurunu 15.50TL seviyesinin üzerine taşır. Bunun sonucunda da önümüzdeki 2-3 aylık dönemde üretici fiyatları yüzde 120 üzerindeki seyrine devam ederken tüketici fiyatları da yüzde 80 seviyelerine dayanabilir.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön