11 / 05 / 2024

Dönüşüm kontrollü patlatma ile olacak!

Dönüşüm kontrollü patlatma ile olacak!

Kentsel dönüşümün üçüncü büyük hamlesinde yerli malıyla yıkım yapıldı. ilk defa kontrollü patlatma yönetimi ile yapı yıkma şeklinin kullanıldığı dönüşümde, binanın hangi yana yıkılacağına karar verildikten sonra yıkım işlemi gerçekleştiriliyor...




Kentsel dönüşümün üçüncü büyük hamlesinde yerli malı ile yıkım tercih edildi. Türkiye'de ilk defa kontrollü patlatma yönetimi ile yapı yıkma şeklinin kullanıldığı dönüşümde, binanın hangi yana yıkılacağına karar verildikten sonra yıkım işlemi gerçekleştiriliyor.

Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kentsel dönüşüm kapsamındaki üçüncü büyük yıkımlan, geçen yıl 5 Ekim'de İstanbul Sangazi'de yapılan patlatmalı yıkımdan farklı oldu. Bu kez tek tarafa yatırma yöntemi yerine olduğu yere çökertme tekniği uygulandı. Bu, aynı zamanda, hem patlayıcılann üretimi hem de teknik açıdan dışardan danışmanlık hizmeti alınmadan, tamamen Türk ekiplerce yapılan ilk patlatmalı yıkım oldu.

YIKIMLAR İÇİN AMERİKA'DAN KİTAPÇIK SİPARİŞ VERİLDİ

Üçüncü dalgadaki yıkımlar, tamamenTürk teknik elemanlan ile yapıldı ve Türkiye'de üretilen malzemeler kullanıldı. Türkiye'de bu kadar yüksek katlı binlar yoktu. Geçmişte de binalar kontrollü yıkılmıyordu. Kentsel dönüşümün üçüncü büyük hamlesininde yıkımın ilk denemesi yapıldı. Bakanlık, Amerika Kontrollü Patlama Derneği'nin patlatıcılar için el kitapçığını da sipariş ederek ondan da faydalandı.

ZAMANLAYICI KAPSÜLLER

Kentsel dönüşümün üçüncüsünde, kontrollü patlatma yönetimi ile yapı yıkma şekli kullanıldı. Teknik ömrünü ya da ekonomik ömrünü tamamlamış yüksek katlı binalar zaman zaman kontrollü patlatma ile yıkılır. Türkiye'de bu teknik hiç kullanılmıyordu. Makinalann giremeyeceği, elle yıkımın maliyeti fazla olan yüksek katlı binalar kontrollü patlama ile patlatılmaya başladı. Bir binaya modelleme yapılarak hangi yana yıkacağına karar verdikten sonra sağa sola ya da olduğu yere yıkma gerçekleşmeye başladı.

 HER YIKIMDA FARKLI PATLATMA

Patlamalı yıkımlar dikkat isteyen bir iş. Patlatmalar, güvenlik önlemlerinde ihmali kabul etmeyen bir yöntem. Her bina da kullanılan malzeme farklı olduğu için patlamada kullanılacak her yöntemde farklı. Kontrollü patlamanın en önemli noktası ise binayı istediğin yöne, planladığın şekilde yıkabilmek.

Yeni Şafak

Geri Dön