22 / 11 / 2024
fuzul

Dönüşümde Kartal Modeli örnek alınan proje oldu!

Dönüşümde Kartal Modeli örnek alınan proje oldu!

Dönüşümde Kartal Modeli örnek alınan proje oldu. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün 2009 yılında seçim bildirgesine koyarak, öngörüsüyle uygulamaya soktuğu ‘dönüşüm’ ilçede hızla devam ediyor.




17 Ağustos Gölcük ve 12 Kasım Düzce depremleri gibi felaketlerin ardından İstanbul’a bir adım daha yaklaşan deprem felaketi için Kartal Belediyesi adeta seferber oldu. Sürekli olarak afet riskine dikkat çeken ve vatandaşları bu konuda uyararak ilçede sıradışı bir çalışma başlatan Kartal Belediye Başkanı Op.Dr. Altınok Öz; dönüşümün teknik, hukuki ve sosyolojik  boyutlarının yeniden değerlendirilerek Kartal'a özgün "yerinde dönüşüm, deprem dönüşüm ve kentsel dönüşüm" tanımlamalarını ortaya koydu.

 

Başkan Altınok Öz, Türkiye’de deprem ve yerinde dönüşüm kelimesini kullanan ve uygulamaya sokan ilk belediyenin Kartal Belediyesi olduğunu belirterek bu konuda lider olduklarının altını çiziyor. Dönüşümde Kartal modelinin ilçede uygulandığını belirten Başkan Altınok Öz, “Türkiye’de ilk deprem dönüşümü, yerinde dönüşüm kelimesini kullanan Kartal Belediyesi’dir. 2009 seçim bildirgemizde deprem dönüşüm nedeniyle evi yıkılıp ve yeniden yapacaklardan imar ve ruhsat harcı alınmayacak ibaresini kullanan ve seçim bildirgemize koyan da biziz.  Deprem Dönüşüm Müdürlüğü’nü kuran ve deprem dönüşüm ile ilgili vatandaşların  müteahhitle yapacakları sözleşme ile ilgili sözleşme taslağını hazırlayarak internet sitesine koyan da Kartal Belediyesi’dir. Şu ana kadar 14 bin 437  kişiyi çürük ve depreme dayanıksız binalardan canlarını kurtardık.” diyerek uygulamanın hızla devam ettiğini vurguladı.

 

Dönüşüm Kartal’da hızla devam ederken, Kartal Belediyesi, Kartallılara yol haritası çizmeye devam ediyor. Deprem Dönüşüm ve Yapı Kontrol Müdürlüğü hayata geçen projelerle ilçede can kurtarmayı sürdürüyor.

 

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün 2009 yılında göreve gelmesinin ardından “önce insan” sloganıyla vatandaşların sağlıklı, güvenli konutlarda oturmasını sağlamak ve ayrıca her yönüyle modern bir kent oluşturmak amacıyla ilçede başlattığı dönüşüm çalışmalarının hissedilir etkileri her geçen gün artıyor.

Belediye Başkanı Op.Dr. Altınok Öz’ün konuya getirmiş olduğu farklı ve model oluşturan bakışı, tüm ülkeye 'dönüşümde takip edilmesi gereken yol' konusunda doğru örnekler sunuyor. Türkiye'de bir ilk olan Deprem Dönüşüm ve Yapı Kontrol Müdürlüğü, dönüşüm konusunda Kartallılara hem teknik, hem de hukuki rehberlik hizmeti sunuyor, ayrıca afete hazırlıklı yapılar konusunda Kartallılara yol haritası hizmeti vermeye devam ediyor.

 

Kafasında yüzlerce soru ve endişelerle belediyenin kapısından içeri giren vatandaşları bilgilendirerek önlerine bir yol haritası çizen müdürlük çalışanları depreme hazırlık gibi hayatı bir konuda önemli bir mesafenin kat edilmesini sağlıyor. Kartal halkını, deprem dönüşüm projesinin tüm teknik, mali, hukuki ve sosyal boyutları hakkında bilinçlendirmeyi amaç edinen müdürlük;  ilçeyi olası bir İstanbul depremine hazırlıklı hale getirmek için emek harcıyor. Yıllardır oturdukları yapıların depreme dayanıksız olduğunu düşünen vatandaşlara neler yapabileceklerini, hangi belgeleri hazırlayacaklarını, hukuki haklarını, teknik ve mevzuat süreçlerini ve karşılaşabilecekleri güçlükleri anlatan müdürlük, genel bilgilendirmenin dışında her parsele özel çalışma yaparak, o alana veya o yapıya en uygun dönüşüm modelini belirliyor ve vatandaşa dönüşüm için seçenekler sunuyor.

 

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün öngörüsü ve direktifiyle 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası’nın kanunlaşmasından 6 ay önce kurulan Deprem Dönüşüm ve Yapı Kontrol Müdürlüğü, ilçenin bir deprem felaketinden en az hasarla çıkmasını hedefliyor. Müdürlüğün gösterdiği yol haritası ile belirlenen riskli yapılar nedeniyle bugüne kadar tam 14 bin 437  vatandaşımızın canı kurtarıldı.

 

Adım adım deprem ve yerinde dönüşüm

 

Deprem Dönüşüm ve Yapı Kontrol Müdürü İnşaat Mühendisi Nuran Keriş, vatandaşın aklına takılan soruları ve müdürlüğün görev alanı ile ilgili süreci anlattı. Dönüşümde ilk adımın; vatandaşların ada, pafta ve parsel bilgileri ile Kartal Belediyesi Deprem Dönüşüm ve Yapı Kontrol Müdürlüğü’ne başvurmalarıyla başladığını kaydeden Keriş, vatandaşın hak sahibi olduğu yer ile ilgili inceleme yapılarak dönüşüme uygunluk ve hukuki konuların netleştirildiğini, hak sahibine en uygun dönüşüm modelinin ekip tarafından sorgulanarak vatandaşa detaylı bir şekilde bilgi verildiğini söyledi.

 

Tapuya riskli yapı şerhi

 

Sonraki adımda vatandaşları Riskli Yapı Raporu için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş firmalara yönlendiren müdürlük ekibi, bu lisansı Türkiye’de alan ilk firma olan Kartal Belediyesi iştiraki Karyapsan’ın sektördeki öncü kimliğinin de altını çiziyor. Yapılardan alınan beton numuneleri ve demir görüntüleme teknikleri gibi işlemlerin ardından alınan ‘Riskli Yapı Tespit Raporu’nun’ Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da onaylandığını belirten Keriş, bu alanda Mart 2014’te yeni bir düzenlemenin getirilerek dosya bakımlarının bakanlıktan belediyelere devredildiğini belirtti. İlgili yapı ile dosya hazırlandıktan sonra İlçe Tapu Müdürlüğü’ne yazı yazıldığını belirten Keriş,  tapuya riskli yapı şerhi konmasının istendiğini söyledi. Tapu yetkililerinin de şerh koyarak mülk sahiplerine bildirimde bulunduğunu ve 15 gün itiraz sürelerinin olduğunu bildirdiğini belirterek kendilerine de geri bildirimde bulunulduğunu aktardı. "İtirazım yoktur taahhütnamesi" ile de işlerin hızlandırıcı ve kolaylaştırıcı bir çözümü olduğunu belirtti.

 

60 gün içinde tahliye

 

Söz konusu riskli yapı tespiti işlemine itiraz olması halinde dosya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve  Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Müdürlüğü’ne gönderiliyor. İtiraz süresi tamammalanan riskikli yapılardaki hak sahiplerine 60 gün süresi olan ‘Riskli Yapının Tahliyesi’ tebligatı gönderiliyor. Bu sürenin ardından yıkım ruhsatına başvurulması için vatandaşlar yönlendirilerek aksi bir durumda 30 güne kadar ek süre verilebiliyor. Tahliyenin gerçekleşmemesi halinde yasa tarafından belirtildiği üzere ilçe kaymakamlığına başvurularak yapının enerji ve su gibi altyapı bağlantılarının kesilmesi için ilgili kurumlar ile yazışma yapılıyor.

 

Sözleşmeler de kontrol altında

 

Müdürlüğün ana görev alanının üzerinde riskli yapı olan arazinin arsa haline getirilmesi olduğunu da kaydeden Keriş, vatandaşların müteahhitler ile yaptıkları sözleşmeleri de incelediklerini, onları hakları konusunda bilgilendirdiklerini belirtti. Vatandaşlara plan, imar ve hukuki konularda bilgi vererek hem yol gösterici, hem de koordinatör bir müdürlük yapısına sahip olduklarını belirten Keriş, plan tadilatının yapılması gereken, emsal artışı yapılmayı hak eden gibi örneklerin de vatandaşa teknik bilgi olarak verildiğini söyledi.

 

Kira ve kredi için bilgilendirme

 

Yapılan tüm işlemlerin 6306 sayılı yasaya dayandığını ve vatandaşlara alabilecekleri kira yardımı ve kredi ile ilgili bilgi verdiklerini kaydeden Keriş, hangi evrakların hazırlanacağını ve hangi kurumlara teslim edileceğini vatandaşa anlattıklarını söyledi.

 

Kartal'da risk tespiti yapılan 1167 riskli bina ve kurtarılan 14.437 can

 

Kartal Belediyesi Deprem Dönüşüm ve Yapı Kontrol Müdürlüğü kurulduğu günden bu yana, 6306 Sayılı Kanun kapsamında riskli yapı tespiti yapılıp tüm dönüşüm süreci tamamlanan bina sayısı (03/11/2014 tarihi itibarı ile) 1.167. Yıkım ruhsatını düzenleme iş ve işlemlerini de görev ve sorumluluk alanı içine dahil eden müdürlük, düzenlemiş olduğu yıkım ruhsatları ile ilçedeki tüm yıkım ve hafriyat işlemlerini de güvenlik ve mevzuata uygunluk açısından da denetliyor. Kartal Belediyesi'nin kurumsal web sitesinden yıkım oldukça güncellenen 'Kartal'da Dönüşüm Projesiyle Kurtarılan Can Sayısı' sayısal veri şeklinde de günlük olarak paylaşılıyor.        

 

Bilgilendirme çalışması yaparak bu alanda hiç bir girişimi olmayan siteler ve bina sakinlerini ile toplantı yaparak süreçleri ve haklarını da anlatmaya devam eden müdürlük, Kartal genelinde 359 sitenin 169’unda site dönüşüm ve bilgilendirme çalışmasını tamamlayarak bugüne kadar 14 bin 437 vatandaşımızın hayatının deprem riskinden kurtarıldığını aktardı.

 

“Deprem ve kentsel dönüşüme arkanızı dönmeyin” kitabı bir yol gösterici niteliğinde

 

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün ilçede bugüne kadar yaptığı tüm dönüşüm toplantılarında vatandaşları bilgilendirdiği konuşmaların yer aldığı “Deprem ve kentsel dönüşüme arkanızı dönmeyin” kitabı hem vatandaşlar, hem de sektör için adeta bir yol gösterici rehber niteliğini de taşımaktadır.

 



Geri Dön