10 / 01 / 2025

Dul kadına ev kiralamayan ev sahibine para cezası!

Dul kadına ev kiralamayan ev sahibine para cezası!

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunca (TİHEK), dul olduğu nedeniyle bir kadına evini kiralamayan ev sahibine 2 bin TL, emlakçıya 1.000 TL ayrımcılık yasağını ihlalden idari para cezası verildi.



 

Eskişehir’de yaşayan bir kadın, dul olduğu sebebiyle kendisine ev kiralanmaması üzerine medeni hali nedeniyle ayrımcılık yapıldığını belirterek, konuya ilişkin Başbakanlık İletişim Merkezine (BİMER) başvurdu. Posta'da yer alan habere göre, başvuru BİMER aracılığıyla Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığına iletildi. Başsavcılık ise görevsizlik kararı verdi ve şikayeti Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumuna sevk etti.

Başvuruyu esastan incelemeye alan TİHEK, emlakçı ve ev sahibinden yazılı görüş talep etti. Emlak işletmecisi gönderdiği yazıda, ev sahibinin bekar kişilere evinin verilmesini istemediğini, başvuranın iddiasına konu olan ev için de ev sahibinin talimatını başvurana ilettiğini bildirdi.

Yurt dışında yaşayan ev sahibi ise söz konusu dairenin bulunduğu apartmanda yedi dairesinin bulunduğunu apartmandaki aile ortamına zarar vermemek adına evinin bekar birine kiralanmamasını istediğini söyledi. TİHEK, inceleme ve görüşmelerin tamamlanmasından sonra "Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu"nun 3. maddesinde yer alan ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine hükmetti. Kurum, ihlal nedeniyle ev sahibine 2 bin TL, emlakçıya da bin TL idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.

TİHEK Başkanı Süleyman Arslan, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamalarda, kurumun insan haklarının korunması ve geliştirilmesi amacıyla 2016’da kurulduğunu söyledi. İşkence ve kötü muamelenin önlenmesi maksadıyla cezaevi ve nezarethanelerde haberli, habersiz ziyaretler gerçekleştirdiklerini dile getiren Arslan, TİHEK’in bu yönüyle de ulusal önleme mekanizması görevini üstlendiğini aktardı. Kurumun, 2018’den itibaren ayrımcılık yasağına ilişkin şikayetleri almaya ve değerlendirmeye başladığını anlatan Arslan, cinsiyet, ırk, renk, dil, din, inanç, mezhep, felsefi ve siyasi görüş, medeni hal gibi nedenlerden dolayı ayrımcılık yapılmasının önlenmesinin görev alanları arasında yer aldığını belirtti. Bu konuda vatandaşların kuruma doğrudan ya da kaymakamlık ve valilikler aracılığıyla başvuruda bulunabileceğini ifade eden Arslan, "Ayrımcılık yasağının ihlalinin tespitinde TİHEK’in bin liradan 15 bin liraya kadar idari para cezası verme yetkisi bulunmaktadır" diye konuştu.

MEDENİ HAL NEDENİ İLE AYRIMCILIK YAPILAMAZ

Eskişehir’de ev arayan bir çocuk annesi kadının, emlakçı aracılığıyla bulduğu evin, sahibi tarafından dula, bekara, öğrenciye kiralanmasının istenmediğini öğrendiğini söyleyen Arslan, kadının suç duyurusunda bulunduğunu belirtti. Şikayetin savcılık aracılığıyla TİHEK’e iletildiğini anlatan Arslan, taraflarla görüşmeler gerçekleştirdiklerini, ev sahibinin beyanını kabul ettiğini söyleyen Arslan, şu şekilde konuştu: "Kurumumuzun görevlerinden birisi de vatandaşlar arasında yapılan ayrımcılıkların ortadan kaldırılmasıdır. Ayrımcılıklardan birisi de medeni hal temellidir. Böyle bir ayrımcılık tespit edildiğinde gerekli cezalar veriliyor. Bir insan, evli, bekar veya dul diye ayrımcılığa tabi tutulamaz. Bu insani bir durumdur. Bu karar, ayrımcılık yasağının ihlali konusunda verdiğimiz ilk karardır."


Geri Dön