28 / 04 / 2024

Dumankaya'dan ev alanlar için 2 senaryo!

Dumankaya'dan ev alanlar için 2 senaryo!

FETÖ’ye finansal destek sağladıkları iddiasıyla Dumankaya İnşaat’ın sahibi ve ortakları Halit Dumankaya, Necla Dumankaya, Uğur Dumankaya, Barış Değer Dumankaya, Ayla Dumankaya ve Semih Serhat Dumankaya’nın tüm mal varlıklarına el konulduğu belirtildi.



ANADOLU Cumhuriyet Başsavcılığınca Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) "himmet" adı altında finansal destek sağlandığı iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında, Dumankaya İnşaat'ın sahibi ve ortakları olan 6 şüphelinin tüm mal varlıklarına el konulmasına karar verildi.


Dumankaya İnşaat'ın sahibi ve ortaklarının mal varlıklarına el konuldu!


Talebi değerlendiren Sulh Ceza Hakimliği'nin kararında, dosya kapsamında yer alan şüphelilerin organize şekilde hareket ettikleri, ikna ettikleri bazı iş adamları ve esnafa Bank Asya'da hesap açtırdıkları, Türkiye çapında toplanan himmet, burs, kurban, abonelik paralarını bu iş adamları ve esnafın hesaplarında toplanmasını sağladıkları belirtildi. Kararda ayrıca hesap sahibinden vekaletname veya rızası olduğuna dair belge alan şüphelilerin bu hesaplardan çektikleri paraları örgütün faaliyeti çerçevesinde kullandıkları, tüm eylem ve işlemlerin örgütün talimatlarıyla yapıldığına dikkat çekildi.


1200 ÇEK, TEK ŞUBE

Bank Asya müfettişlerince hazırlanan raporda Dumankaya şirketine ait bin 200 çekin sadece bir şubede işlem gördüğünün tespit edildiği, bu nedenlerden Dumankaya isimli firmanın sahibi ve ortakları olan şüphelilerin tüm mal varlıklarına el koyma kararı verilmesi talep edildi. Kararda, savcılığın talebinin kabul edildiği, Dumankaya İnşaat firmasının sahipleri ve ortakları olan şüpheliler Halit Dumankaya, Necla Dumankaya, Uğur Dumankaya, Barış Değer Dumankaya, Ayla Dumankaya ve Semih Serhat Dumankaya’nın tüm mal varlıklarına el konulduğu belirtildi. Dosya kapsamında adı geçen şüphelilerin terör örgütü FETÖ’ye üye oldukları, üyeliğin gereğini finansal açıdan yerine getirdikleri, bu örgüte finansal destek sağladıkları, örgütün propagandasını da yaptıkları, Halit Dumankaya’nın oğlu olan şüpheli Barış Değer Dumankaya’nın halen firarda olduğu ve tüm aramalara rağmen yakalanamadığı, aile fertlerinin gözaltında olduğunu bildiği halde şüphelinin teslim olmadığı ifade edildi.


3 FARKLI GRUP VAR

Kararda, bu faaliyet kapsamında banka görevlisi, hesap sahibi, hesaptan para çeken veya çekleri işleme sokan kişilerin de şüpheliler arasında yer aldığı, bu eylemleriyle terörizmin finansmanını sağladıkları, kayıtsız bir şekilde makbuz veya hiçbir belgeye dayandırılmadan vatandaşın dini duygularını istismar ederek gerek rızasıyla gerek zorlama ve mecbur bırakmayla kayıt dışı olan para ve çeklerin Bank Asya aracı kılınarak sisteme sokulduğu, sanki hesap sahibinin ticari bir işlemiymiş gibi gösterildiği, böylece suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini akladıkları vurgulandı.


Tüm bu anlatılan eylemlerin Bank Asya hakkında Teftiş Kurulu'nun hazırladığı raporda da ayrıntılı olarak saptandığının belirtildiği kararda, dosya kapsamında bu işlemleri yapan üç grubun mevcut olduğu, bu kişilerin Bank Asya görevlileri, hesap sahipleri ile bu hesabı bir şekilde kullanarak terör örgütüne finansman sağlayan örgütün ileri gelen elemanları olduğu kaydedildi.


EV ALANLAR NE OLACAK?

Gayrimenkul şirketlerinde patronların mal varlıklarına el konulması ‘Ev alan vatandaşın durumu ne olacak?’ sorusunu akla getirdi. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz bu soruya şöyle yanıt verdi: “Suç şahsi bir olgudur. Şirketler değil şahıslar cezalandırılır. Dumankaya’da da patron ve yöneticilerin mal varlıklarına el konuldu. Şimdi 2 senaryo var. Ya kayyum atanacak ya da OHAL’de dernek ve okullara olduğu gibi kayyumsuz el koyma gerçekleşecek. Kayyum gelir ve şirketi iflas ettirir ise ev almış ama tapusunu almamış kişilerin tüm hakları ölür. Tapusunu alıp yerleşenler için sorun yok. Ancak kayyum iflas yerine şirketi normal sürecinde yönetirse yarım kalan işler biter ve sorun olmaz. Şirkete el konulması durumunda ise yine tapusunu almayanlar için sıkıntı var. Bu kişilerin tüm hakları buhar olur.” Dumankaya İnşaat’ın İstanbul’da Maltepe, Sancaktepe, Kartal, Halkalı ve Bahçeşehir’de devam eden projelerinde 3 bini aşkın konut var.      


Halit Dumankaya 22 Nisan’da tutuklanmıştı

ANADOLU Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, aralarında Bank Asya çalışanları, FETÖ yöneticileri ve iş adamlarının da bulunduğu 140 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarılmıştı. Bu kapsamda düzenlenen operasyonda aralarında iş adamları, FETÖ üyeleri ile Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, Murahhas Üyesi Halit Dumankaya ile Yönetim Kurulu üyeleri Semih Serhat Dumankaya ve Ayla Dumankaya Pirinççi'nin de bulunduğu çok sayıda şüpheli gözaltına alınmıştı. Halit Dumankaya çıkarıldığı nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince "suçtan kaynaklı mal varlığını aklama" ve "terör örgütüne finansman sağlama" suçlarından 22 Nisan'da tutuklanmış, aylık tutukluluk incelemesi sırasında da adli kontrol hükümleri kapsamında serbest bırakılarak ayağına elektronik kelepçe takılmıştı.


1963’te İbrahim Dumankaya ve Halit Dumankaya kardeşler tarafından kurulan Dumankaya Grubu, başta inşaat sektörü olmak üzere otomotiv, rent a car, sigorta ve PVC kapı pencere üretimi alanında faaliyet gösteriyor. İbrahim Dumankaya’nın oğlu Ali Dumankaya ile Halit Dumankaya’nın oğlu Uğur Dumankaya’nın yönetimde olduğu şirkette mayıs 2013’te yılında yol ayrılığına gidildi.


Uğur Dumankaya ‘Dumankaya İnşaat’ adıyla faaliyetlerine devam ederken, Ali Dumankaya ‘DKY İnşaat’ adında yeni bir şirket kurdu. Bugüne kadar 20 binden fazla aileyi ev sahibi yapan Dumankaya İnşaat 2015 yılında 1.199 konut sattı. Dumankaya İnşaat’ın İstanbul’da Maltepe, Sancaktepe, Kartal, Halkalı ve Bahçeşehir’de devam eden yaklaşık 3 bin 500 konutluk projesi var. Geçen yılı 463 milyon lira ciro ile kapatan, bu yıl ise 750 milyon lira ciro hedefleyen şirket, 2016’da Gebze ve Fikirtepe’de 5 bin konut planlıyor. Dumankaya, 2014 yılı finansal bilgileri ile Capital 500 Türkiye listesinde cirosunu en çok artıran 25 firma arasında 3. sırada yer almıştı. Yine aynı yıl verileri ile Fortune 500 Türkiye “En Hızlı Büyüyen Şirketler” başlığında faiz ve vergiden önceki kazancını en çok artıran 5. şirket unvanına almaya hak kazanmıştı.


Hürriyet




Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


FETÖ soruşturmasıyla Dumankaya patronlarının mal varlıklarına el konuldu. Fİ Yapı’nın patronu gözaltına alındı. İki şirkette teslim edilmesi gereken 8 bini aşkın konut var.


Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturmasının inşaat şirketlerine uzaması, bu şirketlerde konut alan yüzbinlerce yurttaşı endişelendiriyor. Ellerinde tapuları olmayan ama senelerdir varını yoğunu ‘ev sahibi olacağım hayaliyle’ konut taksitlerine ödeyen yurttaşlar kara kara düşünmeye başladı.


FETÖ’ye finansal destek sağladıkları iddiasıyla Dumankaya İnşaat’ın sahibi ve ortakları Halit Dumankaya, Necla Dumankaya, Uğur Dumankaya, Barış Değer Dumankaya, Ayla Dumankaya ve Semih Serhat Dumankaya’nın tüm mal varlıklarına el konuldu. Dumankaya İnşaat’ın İstanbul’da Maltepe, Sancaktepe, Kartal, Halkalı ve Bahçeşehir’de devam eden projelerinde 3 bini aşkın konut var. Bu da 3 bin tapunun verilmediği anlamına geliyor. Dumankaya’nın Horizon-Kartal, Ritim-Maltepe, Vizyon- Kartal, Miks-Atakent, Mozaik- Sancaktepe, hi-Fit-Bahçeşehir, Flex Ofice-Bahçeşehir projelerinde ise şu anda satışlar devam ediyor. Firma ayrıca Adres Cadde, Kadıköy Fikirtepe ve Gebze Çayırova’da ise yeni projelere başlamak için ön talep topluyor. Son yaşananlarla ilgili Dumankay’dan yapılan açıklamada ise hak sahiplerine tapusu verilmemiş projelerin inşaatlarının devam ettiği belirtilerek, kayyım ataması ya da şirkete el konulması ile ilgili bir öngörüde bulunmanın zor olduğu belirtildi.


Fi Yapı’da 5 bin kişi


Fi Yapı’nın patronu Fikret İnan da Akfa Holding soruşturması kapsamında gözaltında tutuluyor. Fi Yapı’nın teslim etmesi gereken 5 bini aşkın konut bulunuyor. Peki bu şirketlerin mal varlıklarına el konulursa ya da kayyım atanırsa tapusunu alamamış yurttaşlar ne olacak, parasını ödediği halde tapusunu alamadığı için evi elinden gidecek mi? Tüm bu soruları Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz’a sorduk. İşte o sorular ve yanıtları:


Tapu yoksa sıkıntı


- Dumankaya’da sahiplerin ve ortakların mal varlıklarına el konuldu. Bu durumda şirketin sahipliği değişir mi? Şirketin devam ettiği inşaatlar nasıl ilerler, İnşaatlarda durma sözkonusu olur mu?


Mal varlıklarına el konuldu şirkette şu an için bir kayyum ataması veya el koyma olmadığı için sahiplik değişmez. Şirketin inşaatları şu an için devam eder burada bir değişiklik yok.


- Devam eden projelerden ev alan ama tapusunu almamış ve hala firmaya senet olarak taksit ödeyenler ne olacak?


Burada çok seçenekli bir durum var şöyle:


Kayyım atanırsa;


a) Tapusunu almış teslim almış olanlarda hiçbir sıkıntı yok.


b) Tapusunu almamış teslim almış olanlar dava açıp tapu iptali tescil talebi ile tapularını isteyebilirler.


c) Tapusunu almamış ve teslim de almamış olanlar için kayyumun


ca) kayyum işlere devam eder bitirirse bir sıkıntı olmaz tapularını alırlar


cb) kayyum şirketi iflas masasına götürür yani iflas ettirtirse iflas masasına bir alacak kalırsa ancak bu kişiler bir bedel alabilirler


OHAL KHK çıkarır el koyma olursa;


a) Tapusunu alanlarda ve teslim alanlarda sıkıntı bulunmuyor.


b) Tapusunu almamış teslim almış olanlar için Kanun Hükmünde Kararnamede (KHK) özel bir düzenleme yoksa birşey talep edilemez.


c) Tapusunu almamış ve teslim de almamış olanlar için hiç bir şey yapılamaz.


Ödemelere devam


Vadesi gelen senet/taksit ödemesi yapılmalı mı?


Şirket bu aşamada kayyım ve el koyma olmadığı için herkes yasal haklarını ödemek zorunda. Kayyım atamasında şirket devam edeceği için ödemeler devam etmek zorunda. OHAL KHK ile ilgili de el koyma olursa ödeme konusunda mücbir sebep gösterip imtina edilebilir.


Tapuyu güvenceye alan noterde yapılan sözleşme ne işe yarar?


Bu noktada noter satış vaadi sözleşmeleri el koyma halinde fazla bir anlam ifade etmez. Kayyım atamasında ise mutlaka dikkate alınmak zorundadır.


Geri alma olmaz


Şu ana kadar yapılan ödemeleri taksitleri geri alma yolu var mi?


Maalesef geri almak hukuken mümkün değildir.


Şirket kayyıma devredilirse, mevcut projeler nasıl etkilenir?


Kayyım tutumu önem kazanacaktır. İflas ettirmek maksadıyla gelmişse projeler büyük ihtimalle duracaktır. Kayyım proje devamı için gelmişse etkilenmez. Ayrıca OHAL KHK ile el koymada tüm projeler örneğin Emlak Konut’a devredilecektir gibi birşey çıkarsa bu durumda KHK içeriği önem kazanır.


Kayyıma devredilirse, senet/taksit ödemeleri ne olur?


Kayyıma geçerse de senet ödemelerinin devam etmesi gerekir. Bir tek OHAL KHK ile şirkete direk el koyulursa mücbir sebep denilebilir.


Cumhuriyet


Geri Dön