Dünya Bankası TANAP’a finansman sağlayacak!
TANAP’a, Dünya Bankası proje finansmanı sağlamaya hazırlanıyor. Edinilen bilgilere göre, Dünya Bankası 1 milyar dolar, Avrupa Yatırım Bankası da 1 milyar Euro ile TANAP’a katılım sağlayacak.
Hazar bölgesindeki gazı Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak TANAP’a, Dünya Bankası proje finansmanı sağlamaya hazırlanıyor. Edinilen bilgilere göre, Dünya Bankası 1 milyar dolar, Avrupa Yatırım Bankası da 1 milyar Euro ile TANAP’a katılım sağlayacak.
AVRUPA’nın Rusya’ya bağımlılığını azaltması, Türkiye’nin artan doğalgaz talebinin karşılanması açısından önemli olan ve Azeri Şah Deniz 2 sahasındaki gazı Avrupa’ya taşıyacak 9 milyar dolarlık Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’ne (TANAP) Dünya Bankası desteği geliyor. Dünya Bankası yetkilileri, “Enerji sektöründe çok stratejik bir proje olan TANAP’ın parçası olmayı düşünüyoruz. BOTAŞ’a finansman konusunda yardımcı olacağız. Tamamı değil fakat 1 milyar dolarlık bölümünde finansman katkısı sağlayacağız. Aynı zamanda Avrupa Yatırım Bankası ile birlikte çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
TANAP’A MALİ DESTEK
TANAP’ta Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi Socar’ın yüzde 58, BOTAŞ’ın yüzde 30, İngiliz enerji şirketi BP’nin de yüzde 12 hissesi bulunuyor. Her şirket kendi payına düşen hisse oranında projeye finansman sağlıyor. Edindiğimiz bilgilere göre, Dünya Bankası ve Avrupa Birliği’nin borç verme mekanizması Avrupa Yatırım Bankası, TANAP’a sermaye desteği sağlamaya hazırlanıyor. Dünya Bankası yetkilileri, BOTAŞ’a 1 milyar dolarlık proje finansmanı sağlayacaklarını söyledi. Projenin tamamı yaklaşık 9 milyar dolar tutarında. BOTAŞ’ın yüzde 30’luk payı ise 3 milyar dolarlık civarında finansman gerektiriyor. BOTAŞ’ın, bu finansmanı sağlamak için Dünya Bankası’nın yanı sıra 1 milyar Euro krediyi de Avrupa Yatırım Bankası’ndan (AYB) alması öngörülüyor. AYB Başkan Yardımcısı Pim van Ballekom, daha önce yaptığı bir açıklamada bankanın TANAP’a 1 milyar Euro tahsis edeceğini söylemişti. AYB sermayesi de TANAP projesinin Türkiye temsilcisi BOTAŞ şirketinin payını finanse etmek için kullanılacak.
AZERİ GAZI AVRUPA’YA
TANAP projesi, Azerbaycan’ın Şah Deniz 2 sahasında üretilen gazın Gürcistan-Türkiye sınırından Türkiye’nin batı sınırına taşınmasını öngörüyor. Gazın daha sonra Trans-Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TAP) üzerinden Avrupa’ya dağıtılması öngörülüyor. TAP, Azeri gazını Yunanistan ve Arnavutluk üzerinden İtalya’ya ulaştıracak. TANAP boru hattının başlangıç kapasitesi yılda 16 milyar metreküp (bcm) gazın taşınması olacak. Bu gazın yaklaşık 6 milyar metreküpü Türkiye’ye teslim edilirken, geri kalanı ise Avrupa’ya ulaştırılacak. Türkiye’ye ilk gaz 2018 yılında getirilecek, TAP’ın tamamlanmasından sonra gaz 2020 başlarında Avrupa’ya verilecek. Başlangıçtaki yıllık 16 bcm taşıma kapasitesinin, kademeli olarak önce 24 bcm, ardından 31 bcm’e çıkarılması hedefleniyor.
2018’DEN ÖNCE DE DEVREYE GİREBİLİR
KONUYA yakın bir kaynak, TANAP için ortaya konulan ilk tahmini yatırım bedelinin 11.7 milyar dolar olduğunu ancak zaman içinde maliyetlerin düşerek 9.2 milyar dolara çekildiğini söyledi. Söz konusu kaynak, BOTAŞ’ın ödemesi gereken payın 2.5-3 milyar dolar olduğunu belirtirken, Dünya Bankası ve AYB’nin sosyal sorumluluk projelerinden kamulaştırma çalışmalarına kadar her şeye baktığını aktardı. TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol, geçtiğimiz günlerde SETA’nın düzenlediği panelde 1.850 kilometrelik boru hattının, 440 kilometrelik bölümünde kaynak işleminin tamamlandığını açıklayarak, “Boru hattının Eskişehir’den Trakya-Yunanistan sınırına kadar olan bölgenin ihalesi yapıldı. Deniz geçişi hariç bütün kontratlar imzalandı. İnşallah hedefimiz, 2018 Haziran ayında projeyi tamamlamaktır. Ancak daha erken bir tarihte devreye almak için de bütün imkânları zorlayacağız” demişti.
Hürriyet
Haber Star'da şöyle yer aldı;
Avrupa’nın doğalgaz arz güvenliğine önemli katkı sağlayacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesine (TANAP) 3 önemli uluslararası kuruluşun sağlamayı planladığı toplam 3 milyar 120 milyon dolarlık proje kredisinin, bu yaz aylarından itibaren karara bağlanması bekleniyor.
Kredinin 1 milyar dolarlık kısmının onaylanması için Dünya Bankası yönetimi, 7 Temmuz’da bir araya gelecek. Dünya Bankası yetkilileri, bin 825 kilometrelik TANAP’ın, Azerbaycan’dan İtalya’ya kadar ulaşması planlanan 3 bin 500 kilometrelik Güney Gaz Koridoru için önemine dikkati çekerek, gaz kaynaklarının çeşitlendirilmesinin bölgede enerji güvenliğini artırırken, sürdürülebilir büyümeyi de destekleyeceğini ifade etti. Güney Gaz Koridoru için tüm bölgede yaklaşık 45 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç olduğu belirtilirken, TANAP’ın da maliyetinin 9.8 milyar dolar olarak hesaplandığı kaydedildi. Haziran 2018’de tamamlanması beklenen TANAP, Türkiye-Yunanistan-Arnavutluk-İtalya rotasıyla Avrupa’ya ulaşacak.
Star