09 / 05 / 2024

Dünya genelinde kripto para skandalları!

Dünya genelinde kripto para skandalları!

Son günlerde Türkiye gündeminin ilk sırasında yer alan kripto para skandalı dünya geneline de sıçramış durumda. Peki dünya genelinde kripto borsasında neler oluyor? İşte detaylar...



Kripto paraların alım-satımına aracılık eden borsalar diğer ülkelerde de sabıkalı çıktı. Sabah'tan Barış Ergin'in haberine göre; Güney Kore'den Kanada'ya Japonya'dan ABD'ye pek çok yatırımcı kripto para skandalına maruz kaldı. 

SAHİBİ ÖLDÜ PARALAR GİTTİ 

Kanada'da Gerald Cotten tarafından 2013'te kurulan  Quadriga Fintech Solutions, 2019'a kadar faaliyet gösterdi. 2016'da şirketteki yöneticiler istifa edince borsa, ofisi ve çalışanı olmayan, dışarıya iş yaptıran bir şirkete dönüştü. Cotten'in 2018'de ölmesiyle şirket ödeme işlemlerinde sorunla karşılşrı.  Cotten, şifreli dizüstü bilgisayarının sabit sürücüsündeki dijital soğuk cüzdanlarda parayı sakladı.

Dünya genelinde kripto para skandalları!

BİTCOİN'LER ÇALINDI İFLAS ETTİ 

2010 yılında Japonya'da kurulan kripto para platformu Mt.Gox üç sene içerisinde Bitcoin işlemlerinin dünya genelinde yüzde 70'ni yapar hale geldi.Nisan 2014'te 850 bin Bitcoin'in çalınmasıyla şirket bir anda iflasını duyurdu. İflas ettiği günlerde kayıp 450 milyon dolardı. Yapılan incelemeler neticesinde Mt. Gox cüzdanlarından 2011'den bu güne Bitcoin çalındığı öğrenildi. Çalınan 850 bin bitcoinden 200 binin bulunmasına rağmen yatırımcılar paralarını geri alamadı. 

YÜKSEK GETİRİ VAADİ 

MTI borsası, Bitcoin getirene yüksek getiri vaatinde bulundu ancak borsa sonrasında iflas etti. 540 milyon dolarlık yatırım kayıplara karıştı. 

16 YIL HAPİS CEZASI ALDI 

Güney Kore merkezli CoinUp, yatırımcılarına 10 hafta içinde üzde 200'e kadar getiri elde edecekleri vaat etti. Ödemeler yeni kullanıcılardan toplanan tahsil edilen paralarla yapıldı. Her ponzi düzeni gibi CoinUp da 2019'da iflasını duyurdu. CoinUp kurucusu 16 yıl hapse mahkum edilirken, yatırımcıların 384 milyon dolarlık kayıp geri gelmedi. 

Dünya genelinde kripto para skandalları!

PONZİ OYUNU OYNADI 

Bitcoin Savings and Trust, Bitcoin'i kendi cüzdanlarına yatıranlara haftalık yüzde 7'ye kadar faiz sözü verdi. Bu şekilde 2012 yılında  700 bin Bitcoin toplandı. Fakat yatırımcıların Bitcoinler'ini kişisel kullanımı için yönlendirdi. Faizi düşürmeye çalışınca iflas etti, paralar da geri ödenmedi.

Dünya genelinde kripto para skandalları!

PLATFORM KAPANDI YATIRIM GİTTİ 

Ponzi düzenini uygulayan Mycoin, 2014'te müşterilerine "90 Bitcoin yatır kısa sürede yüzde 150 kazanç sağla" vaadinde bulundu. 2015'te platform kapatıldı, 400 milyon dolar kayıplara karıştı.

 

Kripto para borsalarına acil düzenleme getirilmeli!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön