27 / 04 / 2024

Dünyaca ünlü 9 bankadan dolar tahmini! Haziranda büyük tehlike

Dünyaca ünlü 9 bankadan dolar tahmini! Haziranda büyük tehlike

Yatırım bankaları 2023 dolar tahminlerini tek tek duyurdu. Geçtiğimiz yıl oldukça hareketli bir grafik çizen dolar için zayıf bir yıl beklentisi var. Bazı kurumlar aksini söylese de yılın ikinci yarısını işaret eden kurumlar enflasyonun gidişatı ve savaş gibi jeopolitik risklere dikkat çekiyor.



Küresel ekonominin önemli bir bölümünde resesyon beklenen 2023'te doların diğer para birimleri karşısında seyrine ilişkin “zayıflık” öngören yatırım bankaları çoğunluğu oluşturuyor. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) tüketici ve üretici fiyatlarında yaşanan düşüşlerin ardından yılın 2. yarısından itibaren U-dönüşü yaparak sıkılaşma döngüsünü sonlandıracağını tahmin eden Wells Fargo, Deutsche Bank, ING Societe Generale, UniCredit, Citi ve Morgan Stanley gibi yatırım bankaları 2023’ün doların zayıflayacağı bir sene olmasını öngörüyor.

Ekonomi Gazetesi’nden Hilal Sarı’nın haberinde, dolar endeksinde 2021 yılının 2. yarısında başlayan ve endeksi 20 yılın zirvesine çıkartan rallinin beklentilerden daha uzun süre destek bulacağını öngören kuruluşlar da var.

DOLARDA SON DURUM

Dünyaca ünlü 9 bankadan dolar tahmini! Haziranda büyük tehlike

Dolar endeksi bugün 104,2 seviyesinde ekside bulunuyor. Euro/Dolar paritesi ise 1,05 seviyelerinde bulunuyor. Uzunca bir süredir 18,60-18,65 bandında hareket eden dolar/TL kuru yıl sonuna çok kısa bir süre kala atağa geçerek 18,70 seviyesinin üzerine yükseldi. Yeni yılda yükselişini devam ettiren kur bu sabah ise 18,73’ün üzerinde hareket ediyor. Euro/TL de bu sabah 19,81 liradan işlem görüyor.

İŞTE 2023 DOLAR TAHMİNİ

WELLS FARGO

Yıl başında dolarda görülen direnç, enflasyonun yavaşlaması ve Fed’in 2023’ün ikinci yarısında faiz indirimlerine başlamasıyla azalacak ve dolarda kısmi düşüş görülecek. Enflasyonun daha da düşmesi ve Fed’in güvercinleşmesi doların 2022’deki kazanımlarını 2023 yıl sonuna kısmen tersine döndürür. Euro ve yen nihayet destek bulabilir ve gelişmekte olan ülke paraları da dolardaki zayıflamayla istikrar bulabilir.

ING


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön