27 / 04 / 2024

Dünyada gıda fiyatları son 1 yılda yüzde 11,8 geriledi! Türkiye’de yüzde 73,6 arttı!

Dünyada gıda fiyatları son 1 yılda yüzde 11,8 geriledi! Türkiye’de yüzde 73,6 arttı!

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Küresel Gıda Fiyatları Endeksi Ağustos'ta yüzde 2,1 düşüşle 121,4'e indi. Buna göre, dünyada gıda fiyatları son 1 yılda yüzde 11,8 gerilerken, Türkiye’de Gıda Fiyat Endeksi yüzde 73,6 artış gösterdi.



Küresel gıda fiyatları, yemeklik yağ, süt ürünleri ve temel gıda maddelerinin tedariki ile ilgili endişelerin sürdüğü bir ortamda, iki yıldan uzun bir dönemin en düşük seviyesine düştü. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Küresel Gıda Fiyat Endeksi’nin geçen ay zayıf talep ve verimli bitkisel yağ ve süt üretimi nedeniyle yüzde 2,1 düşüş göstererek 121,4'e gerilediğini açıkladı.

Rakamlar, Rusya-Ukrayna savaşı yüzünden tahıl ihracatının Mart 2022'de kesintiye uğrayarak rekor düzeylere ulaşmasından bu yana yüzde 24 oranında azaldı. Rusya'da gerçekleşen ikinci buğday hasadında rekoltenin yüksek çıkması da fiyatların aşağı yönlü inmesinde etkili oldu.

PİRİNÇ ENDEKSİ 15 YILIN ZİRVESİNDE

Bloomberght.com’un haberine göre ülkeler tarafından uygulanan tahıl regülasyonları ve olumsuz iklim koşulları da gıda tedarikinde büyük tehdit oluşturmaya başladı. Bu nedenle Hindistan, dünya çapında milyarlarca insanın beslenmesinin hayati bir parçası olan pirince ihracat kısıtlamaları getirdi. Bu karar öncesinde FAO'nun Pirinç Endeksi geçen ay 15 yılın zirvesine çıkmıştı.

Sıcak hava koşulları bir çok mahsulü etkilerken, yüksek enerji ve işçilik maliyetleri yüzünden çok sayıda ülkede gıda enflasyonu yüksek bir seyir gösterdi.

FAO’nun yayımladığı raporda, süt ürünleri, bitkisel yağ ve et fiyatlarının geçen ay en az yüzde 3 oranında düştüğü açıklandı.

Dünyada gıda fiyatları son 1 yılda yüzde 11,8 geriledi! Türkiye’de yüzde 73,6 arttı!

GIDA FİYAT ENDEKSİ YÜZDE 73,6 ARTTI

Dünyada gıda fiyatları düşerken Türkiye’de tersi yaşanıyor. TÜİK verilerine göre enflasyon Ağustos'ta bir önceki aya göre yüzde 9,09, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 58,94 olarak açıklanmıştı. Ana harcama gruplarına bakıldığında bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 89,31 ile lokanta ve otellerde görüldü. Bu grubu yüzde 73,6 ile gıda izledi.

Bu rakamlara göre, dünyada gıda fiyatları son 1 yılda yüzde 11,8 gerilerken, Türkiye’de Gıda Fiyat Endeksi yüzde 73,6 artış göstermiş oldu.


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön