27 / 04 / 2024

İngiltere'de yüksek gıda fiyatları tüketici harcamalarındaki büyümeyi baskıladı! 

İngiltere'de yüksek gıda fiyatları tüketici harcamalarındaki büyümeyi baskıladı! 

İngiltere'de tüketici harcamalarındaki büyüme, yüksek seyreden gıda fiyatları sebebiyle bu yılın Mayıs ayında son 6 ayın en düşük seviyeleri gerçekleşti.



İngiliz Perakendeciler Birliği (BRC) ve KPMG tarafından düzenliolarak yayımlanan aylık perakende verilerine göre, ülkede toplam perakende satışları yüzde 3,9 artış gösterdi. Söz konusu bu oran geçen senenin aynı döneminde yüzde 1,1 şeklinde olmuştu.

Perakende satışlarındaki büyüme, artan gıda fiyatları sebebiyle Mayıs ayında son 6 ayın en düşük seviyelerinde gerçekleşti. Diğer bir taraftan, perakende satışlarında son 12 ayda ortalama yüzde 3,4'lük büyüme görüldü.

İngiltere de yüksek gıda fiyatları tüketici harcamalarındaki büyümeyi baskıladı! 

Yüksek fiyatlara rağmen gıda satışları da yüzde 9,6 oranında artış gösterdi. Söz konusu bu oran son üç ayın ortalamasında yüzde 9,8 şeklinde hesaplandı.

BRC İcra Kurulu Başkanı Helen Dickinson söz konusu verilere ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede Mayıs ayındaki resmi tatillerin tüketici harcamalarını artırmak için yeterli olmadığını kaydederek, "Tüketici harcamalarındaki büyüme son 6 ayın en düşük seviyelerine geriledi. Kral 3. Charles'ın taç giyme töreninin gerçekleştirildiği hafta sonu gıda satışları artmış olsa da mayısın geri kalanında bu eğilim sürdürülemedi. Hayat pahalılığı hane halkı üzerinde baskı oluşturmayı sürdürürken, isteğe bağlı harcamalardaki büyüme de geriledi." dedi.


Geri Dön