27 / 04 / 2024

Dünyada 'yeni şehir' furyası başladı!

Dünyada 'yeni şehir' furyası başladı!

Dünya nüfusunda hız kesmeden devam eden artış, yaşanan çevre sorunları, teknolojik gelişmeler gibi nedenler ülkeleri de yeni arayışlara itiyor. Daha önce örnekleri olan 'yapay' kentlerin, önümüzdeki senelerde daha sık gündeme gelmesi bekleniyor.



Dünya nüfusunda hız kesmeden devam eden artış, yaşanan çevre sorunları, teknolojik gelişmeler gibi nedenler ülkeleri de yeni arayışlara iterken The Economist, dünyada şehir kurmanın bir furya haline geldiğini kaydederek söz konusu konu ile ilgili bir haber yayımladı. Mısır'dan Brezilya'ya, Hindistan'dan Kenya'ya pek çok ülkenin inşa ettiği ve planladığı kentler oldukça dikkat çekti.

MISIR'IN 'YENİ İDARİ BAŞKENT'İ


Habertürk'ten Ahmet Hamdi Girgin imzalı habere göre Mısır, başkent Kahire'deki yoğunluklar nedeniyle 2015'te yapım çalışmalarına başlanan yeni bir şehir kuruyor. 'Yeni İdari Başkent' şeklinde adlandırılan söz konusu bu projeyle kentin idari ve ekonomik merkez olması hedefleniyor. Ayrıca yine verilen detaylara göre Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin projesi olan kent, Kahire'ye 60 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Toplamda 6,5 milyon kişinin yaşayacağı belirtilen söz konusu kent yaklaşık olarak 700 kilometrelik bir alan üzerinde kuruluyor. Cumhurbaşkanlığı, başbakanlık, bakanlıklar, parlamento bu kente taşınacak. Afrika'nın en yüksek yapısı şeklinde dizayn edilmiş olan  'Iconic Kule'nin yapımı da devam ediyor. Mısır, bu kentin dışında 5 kentin daha yapım çalışmalarına devam ediyor ve çok daha fazlasını inşa etmeyi hedefliyor. 

Dünyada yeni şehir furyası başladı!

Aktarılan detaylara göre Hindistan da8 yeni yaşam alanı kurmayı planlıyor. Irak'ta planlanan 5 yeni kentten bir tanesinin temelleri atıldı bile...

TRUMP'IN 'YENİ AMERİKAN RÜYASI'

ABD'de yeniden başkan olmak için yarışan Donald Trump, gelişmemiş olan bazı bölgelerde Washington DC büyüklüğünde, 10 'özgürlük kenti' yapmayı öneriyor. Donald Trump'ın fütüristik önerilerine göre; 'yeni bir Amerikan geleceğinin yaratılacağı' kentlerin sokaklarında uçan arabalar gezecek! Donald Trump, ABD'nin otomobil devrimine öncülük ettiği gibi, uçan araçlar konusunda da öncülük etmesi gerektiğini belirtiyor. Yarışmalarla bu kentlerin inşa edilmesini gerektiğine değinen Donald Trump, bu projeyi 'Yeni Amerikan Rüyası' şeklinde görüyor.

Ayrıca The Economist'e göre; ABD'de yatırımcılar, Kaliforniya'da yeni bir kent kurmak amacıyla senelerdir gizlice arazi topladı. Milyarder Bill Gates ile Marc Lore da Arizona ve Nevada çöllerinde kendi metropollerini kurmak için bazı planlar yapıyor.

Birleşmiş Milletler'in tahminlerine göre 2050 yılına kadar şehirlerin nüfusu 2,5 milyar kişi daha artış gösterecek ve söz konusu bu kişilerin çoğu şehirlerin zorlu bölgelerinden çıkacak. Şu anki 'yoksul' dünyada şehirlerin büyük kısmında arazi anlaşmazlıkları, gecekondu mahalleleri ve altyapı sıkıntıları kalkınmayı da engelliyor. Bazıları bunları onarmaktansa yeni bir kent kurmanın daha az maliyetli olduğunu belirtiyor. Aralarında Steve Jobs'ın eşi Laurene Powell Jobs ile LinkedIn'in kurucuları arasında yer alan Reid Hoffman'ın da olduğu bir grup, San Fracisco'nun dışında yeni bir kasaba kurma girişimine devam ediyor. 'California Forever' adı verilmiş olan proje, San Francisco'daki büyük konut sıkıntısını da göz önüne alarak, "evler, işler ve temiz enerji" planlarını önümüzdeki Kasım'da halk oylamasına sunacak. Eğer onay gelirse söz konusu şehir, şu anda tarım arazisi olan 60 bin dönümlük bölgede 400 bin kişiye konut sahipliği yapacak.

 

1 milyon TL'nin 32 günlük faiz getirisi ne kadar? Banka mevduat faizleri ve en yüksek mevduat faizi hesaplama!

New Holland traktör Mart 2024 fiyatlarını açıkladı! En düşük New Holland traktör fiyatı ve 5 yıl vade fırsatı şaşırttı!

Akbank'tan 0 faizli ihtiyaç kredisi için son 4 saat uyarısı! Borcu olanlar hesaplara tak diye yatan krediyi kaçırmayın


Geri Dön