28 / 04 / 2024

Dünyanın en büyük müteahhitleri listesinde 42 Türk!

Dünyanın en büyük müteahhitleri listesinde 42 Türk!

11 yıl önce dünyanın en büyük müteahhitleri listesine giremeyen Türk firmaları, artık 42 firma ile ikinci sırada. Yıllık 5 trilyon dolarlık proje yöneten birliğin başında ise artık bir Türk var..



Dünyanın en büyük müteahhitlerini seçen ve ilk kez 2003'te yayımlanan Engineering News Record-250 (ENR) listesinde Türkler'in ağırlığı giderek artıyor. 11 yıl önce sadece 8 Türk firmasının yer aldığı listede bu yıl sayı 42'ye çıktı. Türkiye 42 firmayla, listede 61 şirketiyle yer alan Çin'in ardından ikinci sıraya yükseldi. Asya, Afrika, Avrupa hatta ABD'de bile projelere temel atan Türk müteahhitleri şimdi de küresel inşaat pazarının dümenine geçti. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkan Vekili Emre Aykar, dünya inşaat sanayisinin en yüksek temsil organı olan Uluslararası Müteahhitler Birlikleri Konfederasyonu'nun (CICA) Yönetim Kurulu Başkanlığı'na seçildi. Aykar, bu göreve atanan ilk Türk unvanına ulaşırken, bir anlamda da küresel inşaat pazarına yön verecek isim oldu. 


3'ÜNCÜ BÜYÜK EKONOMİ 

Aykar'ın bu göreve gelmesi ise trilyon dolarlık bir ekonomiyi yönetmek anlamına geliyor. 63 ülkeden firmanın üye olduğu CICA, yıllık 5 trilyon dolara ulaşan projeyi yönetip, 150 milyon kişiye istihdam sağlıyor. 73.8 trilyon dolarlık küresel ekonomi içinde 5 trilyon dolar yüzde 8'e denk geliyor. 247 ülkenin listelendiği milli gelir liginde CICA bir ülke olarak düşünülseydi, ABD ve Çin'in ardından gelen üçüncü büyük ekonomi olacaktı. Yarattığı istihdam ise Rusya'dan daha fazla. Ülkeler sıralamasında da 9'uncu olarak yer alıyor. TMB'nin girişimleriyle Türkiye'nin, 2012'de Avrupa çapındaki çatı kuruluşu olan Avrupa İnşaat Sanayi Federasyonu (FIEC) yönetiminde Almanya, Fransa ve İtalya'nın yanı sıra daimi üyelik hakkını elde eden dördüncü ülke olduğunu dile getiren Aykar, 29 ülkeden 33 birliği temsil eden FIEC'in yönetim kurulu üyeliği görevine seçildi. Ardından FIEC'i temsilen Dünya Uluslararası Müteahhitler Birlikleri Konfederasyonu-CICA'nın Kıdemli Başkan Yardımcılığı görevini üstlendiğini açıkladı. 1 Ocak itibarıyla başkanlık görevine yükselen Aykar, "Karar oy birliğiyle alındı. Kişisel olarak çok mutluyum ama Türk inşaat sektörünün bir temsilcisi olarak uluslararası düzeyde en üst kuruluşun başında olmak çok daha büyük bir gurur" diye konuştu. 


KÜRESEL ARTIŞI 3'E KATLADIK

ENR'nin listesinde 62 firmayla Çin birinci sırada. Onu 42 firmayla Türkiye, 31 şirketle ABD izliyor. En büyük 250 uluslararası inşaat firmasının pazar büyüklüğü 2013'te bir önceki yıla göre yüzde 6.4 artarak 543.9 milyar dolara ulaşırken, Türk şirketlerinin geliri yüzde 21.4 artışla 20.4 milyar dolara çıktı. Toplam gelirde, Türk firmalarının payı yüzde 3.3'ten 3.8'e yükseldi. Uluslararası pazarlar değerlendirmesinde, Asya toplam 146.5 milyar dolarla en büyük pazar görünümündeyken, onu 111.9 milyar dolarla Avrupa ve 84.1 milyar dolarla Ortadoğu takip etti.


Kerim Ülker-Sabah


Geri Dön