01 / 10 / 2024

Dünyanın en ilginç evleri!

Dünyanın en ilginç evleri!

Dünyanın çeşitli yerlerindeki çılgın tasarımlar, bir evle ilgili yapmış olduğunuz tüm tanımlamaları unutturacak nitelikte. Evlerin sahiplerinin ortak noktaları, geleneksel bir evde oturmaktan sıkılmış olmaları...




Evlerin sahiplerinin ortak noktaları, geleneksel bir evde oturmaktan sıkılmış olmaları ve yaptırdıkları evde tasarrufa yönelik çözümler aramaları. Dolayısıyla bu evler, eşi benzeri olmayan tasarımlara sahip. Örneğin salyangoz kabuğu şeklindeki evdeki ısıtma doğal yollardan sağlanırken, güneşin yönüne göre konumu değiştirilebilen Domespace evleriyle de enerji tasarrufu sağlanabiliyor.

Rotorhaus

Alman Hanse şirketinin, İtalyan mimar Luigi Colani'yle beraber yaptığı Rotorhaus projesi, minimum yer ihtiyacı olan genç profesyonellere hitap ediyor. Toplamda 36 metrekarelik bir alanı olan Rotorhaus'un içinde 6 metrekarelik bir uyuma bölümüyle beraber, mutfak ve banyo alanları da bulunuyor. Evin en önemli özelliği, rotor sistemi sayesinde odaların yerlerinin değiştirilebilmesi. Kapısı olmayan odacıkların konumları ve yönleri değiştirilerek bir ortak yaşam alanı yaratıldığı gibi, yerden de tasarruf edilebiliyor. Henüz satışa sunulmayan evin ptotoüpi ise Almanya'nın Bavyera eyaletindeki Oberleichtersbach'da ziyaret edilebiliyor.

Tuvalet Ev

Bu tuvalet şeklindeki ev, Dünya Tuvalet Derneği (World Toilet Association, WTA) başkanı Sim Jae-duck'a aitKasım ayında kullanıma açılan bu evi yaptırırken, "Bay Tuvalet'in aklında tuvalet kullanımının önemine dikkat çekmek varmış. Bu ev, günlüğü 50 bin dolara kiralanabildiği gibi, WTA'nın yıllık toplantılarının da yapılacağı yer olacak. Toplamda 419 metrekare yaşam alanı bulunan evde 2 yatak odası, 2 misafir odası, bir salon ve 3 süper lüks tuvaletten oluşuyor. Tuvalet ev, Güney Kore'nin başkenti Seul'e 40 kilometre mesafedeki Suweon kentinde bulunuyor. Uzun ömür getireceği inancmdan hareketle, bir tuvalette doğan Sim Jae-duck, ne yazık ki planladığı gibi hayatını bu evde bitiremedi. Evin açılmasından yaklaşık 1 yıl kadar önce, 2009 Şubatı'nda pankreas kanseri yüzünden öldü.

Shell

Japon tasarımcı Kotaro İde'nin tasarladığı, "Deniz Kabuğu" ismindeki bu ev, Japonya'nın Nagano kentindeki Karuizawa ormanında bulunuyor. Toplam 1711 mtrekarelik bir arazide bulunan yapıda, 329 metrekarelik yaşam alanı bulunuyor. Yapımı iki buçuk yıl süren ve 2008'de tamamlanan evde, ortak kullanım alanları olan mutfak ve salon gibi bölümler alt katta konumlanmış. Üst katta ise yatak odaları bulunuyor. Evin güvenliği, merkezi kontrol sistemiyle sağlanıyor iu sistem sayesinde mekanik ve ılektrik birimleri ile kameralar da kontrol edilebiliyor. Aynı zamanda eve parmak iziyle giriş çıkış yapılıyor. Bulunduğu nemli ortamdan etkilenmemesi için, basınçlı beton kullanılarak inşa edilmiş. Bu aynı zamanda soğuğa karşı da yalıtım sağlıyor.

Nautilus

Meksikalı mimar Javier Senosiain'ın tasarladığı bu ev, Meksika'daki Mexico City'de bulunuyor. Yapıların mimarisinde doğanın kurallarından esinlenen ve organik malzemeler kullanılan "Bio-Mimari" tarzında yapılan bu evin, yaşam alanı toplam 3 bin 551 metrekareyi buluyor. Yapının içindeki hava akımım sağlamak için, iki adet yeraltı kanalı bulunuyor. Bu kanaldan geçen hava, mevsime göre evi ısıtıyor ya da soğutuyor. Sıcak havalarda, hava salyangoz spiraline dolanarak serinletip ferahlatıyor; sıcak havayı yukarı itip Nautilus'un üst kısmından dışarı çıkıyor. Aynı şekilde hava soğuksa da, soğuk hava içeri ısınarak girmiş oluyor. Çocuklar için 2 odanın yanında bir de master bedroom var. Evin çevreyle uyumunu sağlayan bir diğer faktör de, Grancrete denilen, doğal bir maddeden yapılmış olması.
Hürriyet/Eda UTKU


Geri Dön