Dünyayı inşa ediyoruz
Türk yurtdışı müteahhitlik sektörü, dünyanın en tehlikeli bölgelerinde hayati önemde projelere imza atıyor. Firmaları 34 ülkede kara yolundan havalimanına, hastaneden baraja kadar toplam 350 proje üstlendi.
Barışın tesisine de büyük katkıda bulunan Türk firmaları, Batılı firmaların can güvenliği sebebiyle uğramadığı Afganistan ve Irak'ta dev projeleri tamamlayarak diğer bölgeler için de rekabete devam ediyor.
Libya'daki başarı
Türk müteahhitlik firmaları, 2007 yılında uluslararası arenada ABD'li, Çinli, Japon ve İtalyan firmalarıyla rekabet ederek inanılmazı başardı. Bundan sadece 5 yıl öncesine kadar 1.7 milyar dolarlık iş üstlenen Türk firmaları, 2007 yılı içerisinde 4 kıtada güvenliği olmayan bölgelerde yaklaşık 20 milyar dolar proje toplamına ulaştı. Rusya Federasyonu, Katar, Türkmenistan, Kazakistan ve Libya'da üstlenilen proje tutarı 1 milyar doları geçerken, Libya'da 1980'lerde yakalanan başarı tekrarlanıyor. Türk müteahhitleri'nin 2007 yılında sadece Libya'da aldığı proje tutarı
4 milyar 924 milyon doları buldu.
Santralden hastaneye
Müteahhitlik firmalarımız karayolundan enerji santraline, barajdan havalimanına, ticaret merkezinden limanlara birçok hayati projeye imza attı. Bu projelerde yüzde 44.3 ile yapı sektörü ilk sırayı aldı. Bu sektörde konut ve ticaret merkezi olmak üzere yaklaşık 5.5 milyar dolar proje alan firmalarımız, hastane, kamu binası ve turistik tesislerde de iddialı. Projelerde yüzde 25.9 ile ulaşım sektörü ikinci sırada yer alıyor. Firmalarımız başta havalimanları olmak üzere karayolları, tünel, köprü ve liman gibi hayati 5 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Yurtdışı müteahhitlik firmalarımızın aldığı işlerde ulaşım sektörünü yüzde 13.2 ile endüstri, yüzde 10.5 ile su işleri, yüzde 6 ile altyapı ve diğer projeler izliyor. Söz konusu alanlarda firmalarımız enerji santralleri, barajlar, içme suyu şebekesi gibi projeler de hayata geçiriliyor.
‘Tehdidi fırsata çevirebiliriz'
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, yurt dışı müteahhitlik sektörüne çağrı yaparak, petrol fiyatlarının 100 dolara dayandığını, petrol fiyatlarının yükselmesinin getirdiği tehdidi fırsata çevirmelerini istedi. Tüzmen, “Petrol üreticisi ülkelerdeki yeni yatırımlarda en fazla payı Türk müteahhitleri almalıdır” dedi. Türkiye'nin 2007 yılı petrol ve türevleri ithalatının 35 milyar dolar civarında olacağını kaydeden Bakan Tüzmen, “100 dolara dayanan petrol fiyatı, petrol üreticisi ülkelerin gelirlerini rekor seviyede artıracak. Onlar da yeni altyapı ve üstyapı yatırımına yönelecekler. O zaman Türk müteahhitlik firmaları bu işlere yönelmeli. Sektörün tecrübesi ve kalitesi bunu başarabilecek seviyededir. Sektör son 3 yılda 46 milyar dolarlık proje üstlendi. Bazı ülkelerdeki payı yüzde 50'lere ulaştı.
Bu payı katlayabiliriz” diye konuştu.
CENK ESEN