29 / 04 / 2024

Düşük faiz konut stoklarını eritti!

Düşük faiz konut stoklarını eritti!

Kamu bankaları öncülüğünde başlatılan düşük faizli kampanya sayesinde konut stoklarının erimesi inşaat sektörünü hareketlendirdi. Ocak-Eylül'de yapı ruhsat izni verilen daire sayısı Kovid-19'a rağmen ikiye katlandı.



Türkiye'de Kovid-19 salgınına rağmen bu yıl konut satışlarında rekorlar kırıyor. Ocak-Ekim'de konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 arttı ve 1 milyon 280 bin 852 oldu. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; bu yıl aylık bazda tüm zamanları rekorları normalleşme sürecinin başladığı ve kamu bankaları öncülüğünde hayata geçirilen düşük faiz oranlı destek kredisinin uygulamada olduğu Haziran-Ağustos döneminde kaydedilmişti. Söz konusu 3 ayda konut satışları 590 bin adede ulaşmıştı. 

Bu süreçte tüketicilerin kendilerine sunulan fırsatı kaçırmadığına ve konut stokunun ciddi anlamda eridiğine dikkat çeken sektör temsilcileri, bu kapsamda Kovid-19 salgınına rağmen yapı ruhsat izni alınan bina sayısının attığını ve inşaat sektörünün hareketlendiğini vurguladı. 

TÜİK, belediyeler tarafından yapı ruhsat verilen bina sayısının, 9 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 73,7 artış gösterdiğini, yüzölçümde yüzde 58,1, değerde yüzde 76,1, daire sayısında yüzde 97,9'luk artış kaydedildiğini açıklamıştı.

Düşük faiz konut stoklarını eritti!

"Artış, ülkemizdeki potansiyele olan güvenin açık resmi"

Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal, AA muhabirine konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye'nin koronavirüs salgını sürecinde, Avrupa'ya kıyasla ciddi fark oluşturduğunun altını çizerek, konut satışı açısından İngiltere, Portekiz, İtalya, Fransa gibi ülkelerde toplam satışların yüzde 20 ila 40 arasında düştüğünü belirtti.

Buna rağmen Türkiye'de yüzde 27'lik artış yaşandığına dikkat çeken Akbal, "Bu hareketlilik, uzun süredir bekleyen ruhsat sayısında da ciddi bir ivme oluşturdu. Yapı ruhsatları konut satışlarının da üstünde bir artış sergiliyor. Artış, ülkemizdeki potansiyele olan güvenin açık resmi" diye konuştu. 

Akbal, kendilerinin de Başakşehir Avrasya'da Haziran'da satışa çıktıklarını anımsatarak, o zor dönemde önemli satış rakamlarına ulaştıklarını, vatandaşın konuta ihtiyacının devam ettiğini kaydetti. 

Düşük faiz konut stoklarını eritti!

"Hazirandaki teşviklerin sonucu"

Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, Türkiye'de pandeminin özellikle gayrimenkul sektörünü teğet geçtiğine dikkat çekerek, ruhsat izin verilerinin de bunu perçinlediğini belirtti. 

Hem konut satışlarında hem de ruhsat izni verilen yapı sayılarında yaşanan artışların Haziran'daki teşviklerin sonucu olduğunu dile getiren Taş, yeniden artan faizler karşısında satışların azalacağını öngördüğünü söyledi. 

Taş, faiz oranlarının düşmesinin satışlar için çok önemli olduğunu belirterek, izni verilen yapılarla birlikte oluşacak yeni stokun teşviklerle eritilebileceğini dile getidi.

"Stokların erimesi inşaat sektörünü hareketlendirdi"

Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, konutta düşük faizin vatandaşı her zaman cezbettiğine dikkat çekerek, Haziran'da başaltılan kampanya sayesinde tüm zamanların en düşük oranının tüketicilere sunulduğunu hatırlattı.

Böylece Haziran'da 192 bin, temmuzda ise tüm zamanların rekoru olan 229 bin adet konut satıldığını ifade eden Özgün, stokların önemli ölçüde eridiğine dikkat çekti. 

Özgün, "Stokların erimesi inşaat sektörünü hareketlendirdi. Projeler raflardan indirildi. Sektörde istihdam da arttı. İnşaat sektörünün hareketli olması en az 200 alt sektörü de olumlu etkiliyor. Ekonomiye can katıyor. Salgın sürecine rağmen yaşanan bu artışı çok kıymetli buluyoruz." diye konuştu. 

Kendilerinin de yeni projeler için düğmeye bastıklarına vurgu yapan Özgün, "Biz de bu süreçte önümüzdeki döneme hazır olmak amacıyla birden fazla noktada konut üretimine başlıyoruz" şeklinde konuştu. 

Düşük faiz konut stoklarını eritti!

"Türkiye'de konuta talep sürüyor"

Nef İcra Kurulu Üyesi Selçuk Çelik, 2018'den bu yana sektördeki durgunluğun, yeni proje geliştirilmesini ve ruhsat başvurularını ciddi anlamda frenlediğini, geçen yıl başvuruların ciddi şekilde gerilediğini belirtti. 

Son 2 yıldır yeni proje geliştirilmemesinin ve dönemsel faiz kampanyasının mevcut stokların satılmasını sağladığına vurgu yapan Çelik, bu sebeple müteahhitlerin yeni proje geliştirme konusunda cesaretlendiğini belirtti.

Çelik, Türkiye'de 6 milyon hanede kiracıların oturduğunu, kiracılık oranının yüzde 25,2 olduğunu dile getirerek şunları kaydetti:

"Kirada oturan hanehalkı sayısının fazlalığı, konut başına düşen ortalama hanehalkı sayısı ve deprem konusunda artan bilinç, Türkiye'de ciddi anlamda yeni konut geliştirilmesini gerektiriyor. Bu gereksinimlerle beraber azalan mevcut konut stoku nedeniyle hem ruhsat başvurularında hem de izinlerde artış kaçınılmazdı. Sadece ekonomik konjonktüre bağlı olarak öteleniyordu. Ruhsat izin sayısındaki artış önemli ancak hala 2018'in gerisinde."

2020 Ekim'de 119 bin 574 konut satıldı!

Dikkat! Ekim'de yüzde 23.1 arttı!

Konut sektörünü neler bekliyor?


Geri Dön