29 / 04 / 2024

Düşük faizli krediler konut stoklarını azalttı!

Düşük faizli krediler konut stoklarını azalttı!

Türk Çimento Yönetim Kurulu Üyesi Osman Nemli, Haziran ayında uygulanan düşük faizli konut kredilerinin konut stoklarında azalttığını bu durumun da yeni inşaat yapma hevesi yarattığını dile getirdi. 



Bursa Çimento Fabrikası AŞ Genel Müdürü ve Bursa Çimento Fabrikası AŞ Genel Müdürü, koronavirüs salgını ve düşük kredi faizlerinin çimento sektörüne olan etkileri hakkında bilgi verdi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; salgının bütün sektörleri olduğu gibi çimento sektörünü de etkilediğini, özellikle başlangıçtaki kapanmalar ve kısıtlı mesailer nedeniyle inşaat sektörünün durgunluğa girdiğini belirtti.

İnşaat sektörünün 2019'dan gerilemeyle girdiğini anımsatan Nemli, salgının etkisiyle 2020'nin ilk yarısının da çimento sektörü için sıkıntılı olduğunu dile getirdi.

Devletin salgınla ilgili aldığı tedbirler kapsamında geçtiğimiz Haziran ayında konut kredisi faizlerinde indirime gidilmesinin inşaat sektöründe çok hızlı bir toparlanmayı getirdiğini vurgulayan Nemli, şu açıklamalarda bulundu: 

"Yılın ikinci yarısı iyi bir toparlanmayla geçti fakat bu toparlanmanın yılın ikinci yarısındaki fiyatlara yansıdığını söylemek biraz zor. Şu anda Türkiye çimento sektörü genel olarak 2018 fiyatlarında ya da hala onun gerisinde. Geçen yılın ikinci yarısı daha pozitifti bizim için. İnşallah bunun 2021'de de devam etmesini bekliyoruz. Hükümetin başlattığı ve 2021'de devam ettirdiği büyük projeler var. Ayrıca hazirandaki düşük faizli konut kredileriyle konut stokları ciddi oranda azaldı. Konut stoklarının azalmasıyla başlayan bir inşaat yapma hevesi var piyasada. Bu durum 2021 için bizi umutlandırıyor. Herkes için 2021'in geçmiş 2-3 seneye göre daha iyi geçeceğini umut ediyoruz."

Düşük faizli krediler konut stoklarını azalttı!


Nemli, müteahhitlerin elinde çok sayıda ruhsat bulunduğunu ancak salgından dolayı bunların inşaat faaliyetine dönüşmediğini aktardı. 

İnşaat firmalarının bir dönem beklemede olduğunu söyleyen  Nemli, "Eldeki stokların azalmasıyla bu anlamda yeni bir inşaat faaliyetine girişme yönünde hevesleri oluştu. İnşaat başlar başlamaz 1 ay sonra satışa hazır hale gelmiyor. Bunun da bir süreci var. Bu süreçleri de göz önünde bulundurarak inşaat faaliyetlerinde bir hareketlilik ortaya çıktı." değerlendirmesinde bulundu.

"Sektör olarak dünyada her zaman ilk 5'te yer alıyoruz" 

Nemli, Türk çimento sektörünün uzun yıllardır dünyada hatırı sayılır bir seviyeye geldiğini kurulu kapasite, üretim ve tüketim bakımından çok önemli bir yerde olduğunu belirtti.

"Sektör olarak Avrupa'nın en büyüğüyüz. Dünyada da her zaman ilk 5'te yer alıyoruz. Özellikle Çin'in büyük ölçüde çekilmesiyle ihracat anlamında da önemli yer kazandık." diyen  Nemli, bu durumun son 2-3 yılda iç piyasada pazarın küçülmesine rağmen sabit maliyetlerinin belli ölçüde karşılanması adına kendilerine çok büyük destek olduğunu vurguladı. 

Dünya piyasalarındaki rekabetçi ortamın ihracat fiyatlarının düşmesine yol açtığına değinen Nemli, "2019'da 21 milyon ton olan klinker (çimento üretimi sırasında pişmiş kil ve kalkerlerin birleşiminden oluşan iri taneli malzeme) ve çimento ihracatı 2020'de 29 milyon tona yükseldi ama bunun karşılığında dolar bazında yüzde 10 civarında bir fiyat düşüşü söz konusu. Hem kendi iç rekabetimiz hem de uluslararası rekabetten kaynaklı olarak ihracat fiyatlarında bir düşüş var. Bu sene ihracat fiyatlarının biraz yukarı çıkmasını bekliyoruz. 2019'daki rakamları yakalamayı bekliyoruz ama hacim olarak belki bir miktar geriye gidebiliriz." şeklinde konuştu.

Düşük faizli krediler konut stoklarını azalttı!

Neredeyse girmedikleri pazar kalmadığını bildiren Nemli, şunları söyledi: 

"Afrika ve Amerika bölgesi önemli ithalatçılarımızdan. Ana pazarımızı bu iki bölgedeki ülkeler oluşturuyor. Yeni gelişen pazarlarda sadece Çin'in etkisi söz konusu değil. Bizim dış siyasetimizin de etkisi var. 2020'de Libya bizim için birden önemli bir pazar haline geldi. Ondan önce uzun bir süre Libya ile ilişkilerimiz askıdaydı. Dış siyasette izlediğimiz politika, Libya'daki gelişmeler ve yaptığımız deniz anlaşmasıyla Libya ile ilişkilerdeki değişim bizi bir anda ileriye taşıdı. Doğrudan ilişkimiz olmasa da Ukrayna'nın başka ülkelere uyguladığı ithalatı engelleyecek kararlar da bir anda bizim pazarımızı o bölgede açtı. Bunun gibi yeni gelişen veya zaten var olan ama birdenbire büyüyen pazarlarımız söz konusu. Bu anlamda çok esnek ve hareketli bir sektörüz. İhracat pazarlarında en rekabetçi şekilde yer alabiliyoruz."
 

Türk çimento sektörü 2021 yılından umutlu!


Geri Dön