28 / 04 / 2024

konut satışları arttı mı 2020

konut satışları arttı mı 2020

TSKB Gayrimenkul Değerleme, “Yakın Plan” araştırması dahilinde konut sektörünün Aralık ayında yayımlanan verilerin ardından detaylı analiz yaptı. Analize göre,  2020 yılındaki toplam konut satış sayısında en yüksek rakama ulaşıldı. Peki fiyatlar ne oldu? Konut sektöründe neler yaşandı?

En çok konut satılan ilçeler listesinde Esenyurt ve Çankaya yine zirvede!

Geçen yıl en çok konut satılan ilçeler listesinde Esenyurt 36 bin 234 adetle zirveyi alırken, Çankaya 27 bin 278 adetle ikinci, Keçiören 25 bin 283 adetle üçüncü sıraya yerleşti.

Düşük faiz konut stoklarını eritti!

Kamu bankaları öncülüğünde başlatılan düşük faizli kampanya sayesinde konut stoklarının erimesi inşaat sektörünü hareketlendirdi. Ocak-Eylül'de yapı ruhsat izni verilen daire sayısı Kovid-19'a rağmen ikiye katlandı.

2020 Ekim'de 119 bin 574 konut satıldı!

Türkiye genelinde konut satışları 2020 Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,3 azalarak 119 bin 574 oldu.

Düşük faiz konutta stok eritti!

Haziran-Ağustos döneminde kamu bankalarının konut alımını teşvik eden düşük vade oranlarıyla verdikleri krediler konut satışlarını artırdı ve mevcut stokların erimesini sağladı.

Konut satışlarında en hareketli ay!

Gayrimenkul sektörü, kamu bankaları tarafından konut kredilerinde sunulan düşük faiz imkanıyla en hareketli aylarını yaşadı. Temmuz'da, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 124 artış yaşandı ve 229 bin adet konut satıldı.

Türkiye'deki vatandaşların yüzde 60.4'ü ev sahibi!

Türkiye'de son 20 yılda dar gelirlilerin ev sahibi olma oranı sürekli artış gösterdi. Türkiye'de bireylerin yüzde 60.4'ü oturduğu evin sahibi oldu.

Konut satışları 2020'nin 2. çeyreğinde yüzde 14 arttı!

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) ve teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu Endeksa işbirliği ile hazırlanan 2020 yılı 2. çeyreğine ilişkin “İkinci El Konut Piyasası Raporu” yayınlandı...

Gayrimenkul yatırımına düşük faiz dopingi!

Haziran ayında Türkiye'de 190 bin konut satıldı. Bu rakamın 230 bin seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyordu. TÜGEM İzmir Şubesi Başkanı Onur Karademir, "Kredi imkanından faydalanan vatandaşlar gayrimenkul sektörüne yatırım yapıyor" dedi.

Gayrimenkulde toplam satışlar 1 milyonu aştı!

Haziran 2020'de yapılan satışlar sonrasında toplam gayrimenkul satış sayısı 1 milyon 58 bin 448 oldu. 

Konut kredi faizlerindeki indirim rekoru da beraberinde getirdi!

Konut sektöründe kamu bankalarının düşük maliyetli destekleri etkisini göstermeyi sürdürürken, ülke genelinde yaklaşık 1,5 ayda kullanılan konut kredi tutarında da rekor kırıldı.

Gayrimenkul alımında nakit cepte kaldı!

Gayrimenkul sektörü uzun vadeli ve düşük faizli kampanyalar ile canlandı. Uygun ödeme koşullarını görenler Türkiye genelinde mevduatını bozmadan krediyle ev almayı seçti. 3 büyük şehirde ise vatandaş, sıfır konutta nakit ve senetli alımı tercih etti, ikinci el konutta kredi kullandı.

Konut ve arsa satışlarında patlama!

Konut, arsa ve arazilere talep oldukça yükseldi. Konut kredisi faizlerindeki düşüş sebebiyle Haziran ayında rekor satışların yaşanması öngörülüyor...  

Konutta satışlar arttı, stoklar eridi!

Düşük faizli kredi kampanyaları, konutta satışlarla birlikte stok erimesine de hız kazandırdı. Bu yılın sonuna kadar mevcut stokun tüketileceği görüşünde olan sektör temsilcileri, artan talep paralelinde yeni konut projeleri için de harekete geçildiğine dikkat çekiyor. 

Banka ve tapu işlemlerinde düşük faiz yoğunluğu!

Koronavirüs salgını sürecindan sonra yeni normale geçiş süreciyle birlikte konut kredilerindeki indirim konuta olan talebi artırdı. Konut satışında yaşanan yoğunluk sebebiyle, banka ve tapu işlemleri uzuyor...

Bodrum'da konut satışları arttı!

Muğla'nın dünyaca ünlü turistik ilçesi Bodrum'da, pandemi döneminden bu yana kentte konut satışları arttı. Çağdaş Holding CEO'su ve Yönetim Kurulu Üyesi Dağlarca Çağlar, Bodrum'a ilginin arttığını söyledi.

Konut satışları yüzde 16,7 arttı! Temmuz'da 109 bin 548 konut satıldı! 

Konut satışları Temmuz 2023'te, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,7 arttı ve 109 bin 548 olarak gerçekleşti. İşte ayrıntılar...

Deprem sonrası İstanbul'dan göç başladı! O illerde arsa ve konut satışları arttı!

Gayrimenkul uzmanı Gülcan Altınay, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşanan büyük yıkımdan sonra yeniden 1999 depremini hatırlayan İstanbulluların, o illere göç etmeye başladığını söyledi. Deprem sonrası İstanbul'dan göç başladı! O illerde arsa ve konut satışları arttı...

Konut satışları bir senede yüzde 38,8 arttı!

TÜİK rakamlarına göre Nisan ayında Türkiye genelinde 133 bin 58 konut satışı yapıldı! Nisan ayında satılan konut sayısı 2022'nin Mart ayına göre göre yüzde 1 azalırken, bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 38,8 arttı. Peki, TÜİK verilerine göre konut satışları ne oldu? İşte tüm detaylar...

İzmir'de yabancıya konut satışları arttı mı?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yabancılara yapılan konut satışları 2021 yılında önceki seneye oranla yüzde 43,5 yükseldi. Toplam konut satışları içinde yabancıların payı yüzde 3,9 olarak belirlendi. İzmir ise yabancıya konut satışında şehirler arasında 7. sıraya yerleşti.

İstanbul'da ipotekli konut satışları arttı mı?

İstanbul'da Eylül 2021'de kaç ipotekli konut satıldığı belli oldu. 2020'nin ilk dokuz ayında İstanbul'da gerçekleştirilen toplam konut satışlarının yüzde 44,9'u ipotekli olurken; 2021'in aynı döneminde ipotekli konut satışının payı yüzde 21,8'e düştü. 

ABD'de yeni konut satışları Temmuz'da yüzde 1 arttı!

Açıklanan resmi rakamlara göre, ABD'de yeni konut satışları, Temmuz 2021'de aylık yüzde 1 arttı ve 708 bine yükseldi.

ABD'de 2. el konut satışları yüzde 2 arttı!

Merakla beklenen rakamlara göre, ABD'de ikinci el konut satışları, Temmuz 2021'de aylık bazda yüzde 2 arttı ve 5,99 milyona çıktı.

Ulaşım yatırımları Sakarya'da konut satışlarını arttırdı!

Kuzey Marmara Otoyolu, İstanbul-İzmir Otoyolu ve Avrasya Tüneli gibi büyük yatırımların ülke ekonomisini önemli ölçüde artırdığını söyleyen İstanbul Kamu Özel Sektör İşbirliği Mükemmellik Merkezi Başkanı Eyüp Vural, özellikle Sakarya'da konut satışlarının arttığını dile getirdi. 

Konut satışları 5 ayda yüzde 28 arttı!

Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü olan gayrimenkulde sevindiren gelişmeler yaşanıyor. 2021 yılının ilk 5 ayında konut satışları yüzde 28 arttı. 

ABD'de ikinci el konut satışları arttı!

ABD'de ikinci el konut satışları, geçen sene Aralık ayında bir önceki aya kıyasla beklenmedik bir yükseliş kaydederek yüzde 0,7 artışla 6,76 milyona çıktı.

İnşaat sektörü pandemide dijitalleşti konut satışları yüzde 11 arttı!

TÜİK verilerini derleyen proje veri ve talep bankası YapıRadarcom tarafından yapılan açıklamaya göre inşaat sektöründeki dijitalleşmenin de katkısıyla 2020'de konut satışları bir önceki yıla göre yüzde 11 arttı.

Bodrum'da konut satışları yüzde 83.1 arttı!

Bodrum'a yabancı ve yerli yatırımcıların pandemiye rağmen ilgisi devam ediyor. İlçe merkezinde konut satışları Haziran-Ağustos döneminde yüzde 83.1 arttı. 

konut satışları arttı mı 2020 Haberi

konut satışları arttı mı 2020

TSKB Gayrimenkul Değerleme, “Yakın Plan” araştırması dahilinde konut sektörünün Aralık ayında yayımlanan verilerin ardından detaylı analiz yaptı. 

TSKB Gayrimenkul Değerleme, “Yakın Plan” araştırmasına göre; Türkiye genelinde geçen yıl satışı gerçekleştirilen toplam konut sayısı 1 milyon 499 bin 316 olarak gerçekleşirken, Aralık'ta bir önceki yıla göre yüzde 47,55 oranında azalma yaşandığı kaydedildi. 

2020'nin Kasım ayında konut fiyatlarında en yüksek yıllık artışların kaydedildiğini vurgulayan Yakın Plan araştırması, fiyat artışının en fazla yaşandığı bölgeleri; yüzde 43,8 ile Antalya- Burdur-Isparta bölgesi şeklinde ifade ederken, en az arttığı bölgeyi ise yüzde 18,6 ile Erzurum-Erzincan- Bayburt Bölgesi olarak belirtti. 

TSKB Gayrimenkul Değerleme'nin  “Yakın Plan” araştırması verileri şu şekilde: 

KONUT SATIŞLARI

Türkiye genelinde aralık ayında 105.981 adet konut satışı yapılmış olup yıllık bazda yüzde 47,55 oranında, aylık bazda ise yüzde 5,78...