20 / 05 / 2024

Düşük kira ödeyen kiracılar yandı! Mahkemeden emsal karar: 55 günde jet tahliye!

Düşük kira ödeyen kiracılar yandı! Mahkemeden emsal karar: 55 günde jet tahliye!

Başkent Ankara'da 5. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde ev sahibi F.N.'nin 1 Mart tarihinde kiracısı U.T.'ye açmış olduğu tahliye davası, 55 gün sonra görülen ilk duruşmada sonuçlandı. İşte detaylar...



Başkent Ankara'da 5. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde mülk sahibi F.N.'nin 1 Mart tarihinde kiracısı U.T.'ye açmış olduğu tahliye davası, 55 gün sonra görülen ilk duruşmada sonuçlandı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre mahkeme, kiracının 1.800 Türk Lirası olarak verdiği kira ücretinin, yıllık kira bedelinin belirlenen yasal sınırı olan 28 bin 250 Türk Lirası'nın altında olması ve ev sahibinin ihtiyacı olması sebebiyle kiracı hakkında tahliye kararı verdi. İşte detaylar...

Mülk sahibi F.N., Çankaya ilçesi, Dikmen Mahallesi’nde yer alan konutunda 9 senedir kirada oturan U.T.'den, kendisi oturacağı gerekçesiyle evi boşaltmasını talep etti. 1800 TL kira bedeliyle oturan U.T., konuttan çıkmayacağını belirtti. Konut sahibi, bunun üzerine tahliye davası açtı.  Ankara  5.  Sulh Hukuk Mahkemesi'nde 1 Mart tarihinde açılan dava, 55 gün sonra 25 Nisan tarihinde görülen ilk duruşmada sonuçlandı.

Mahkeme, kiracının verdiği aylık 1.800 Türk Lirası kira bedelinin, Türkiye İstatistik Kurumu verileri uyarınca sulh hukuk mahkemelerinde görülen tahliye davaları için 2024'te 28 bin 250 Türk Lirası şeklinde belirlenen istinaf sınırının altında olması ve konut sahibinin ihtiyacı olması sebebiyle tahliye kararı verdi. Söz konusu karar, üst mahkemeye de kapalı olarak kesinleşti.

Düşük kira ödeyen kiracılar yandı! Mahkemeden emsal karar: 55 günde jet tahliye!

'KARAR KESİN'

Mülk sahibinin avukatı Senem Yılmazel konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada tahliye davalarının normal şartlarda yaklaşık olarak 2 sene devam ettiğini kaydederek, "Bu bir ihtiyaç sebebiyle tahliye davasıydı. Öncelikle bu gibi davalarda ihtiyacın gerçek ve samimi olması şarttır. Biz dava dilekçemizle bütün güçlü delillerimizi de sunmuştuk. Ön inceleme duruşmasında tanığımızı da hazır bulundurduk. Burada ihtiyacın gerçek olduğunu, samimi olduğunu tanık da dile getirdi. Ve ilk celsede tahliyeye karar verildi. Söz konusu bu karar kesin; üst mahkeme yolu da kapalı. Böylelikle ilk celsede tahliye kararı çıkmış oldu" diye konuştu.


'EMSAL OLACAK BİR KARAR'

Açıklamasında kanunda istinaf sınırı olduğuna değinen Avukat Senem Yılmazel, "Bu her sene değişir. Bu yıl için 28 bin 250 Türk Lirası'dır. Söz konusu bu kira bedeli 1.800 liraydı. Senelik kira bedeli, 28 bin 250 liranın altında kaldığı için karar kesin bir karar. Üst mahkeme da yolu kapalı. Yani ilk celsede tahliyeye kararı verildi.  Normalde dava sürecinde önce dilekçe aşaması olur; dava açılır, davaya yanıt verilir. Sonra ön inceleme günü verilir. Ön inceleme gününde tahkikata geçilmesi için belli araştırmalar yapılır, tanıklar için de gün verilir. Ve yargılama oldukça uzun süre, en az 2 seneye yakın sürebilir. Bizim davamız 2 ay dolmadan bitti. Eğer kira bedeli düşükse, ihtiyaç da gerçek ve samimiyse tahliye davalarına emsal olacak bir karar" dedi.


Aile destek ödemeleri bugün hesaplara yatırılıyor...

Gaziantepli ev sahiplerinin kiracı planı! Evlerini bu bu şekilde kiraya veriyor!

Avukattan kira anlaşmazlıklarında ara buluculuk tepkisi: Hakkaniyetli yapılmayan kanun ara bozuyor!


Geri Dön