28 / 04 / 2024

Düşük kiralardan dert yanan ev sahipleri dikkat! Hemen kira uyarlama davası açabilirsiniz!

Düşük kiralardan dert yanan ev sahipleri dikkat! Hemen kira uyarlama davası açabilirsiniz!

Düşük kiralardan dert yanan milyonlarca ev sahibi kira uyarlama davaları ile ilgili araştırmalar yapıyor. Peki kira uyarlama davası ne zaman açılabilir? 



Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan gerilimler hız kesmeden devam ederken hem ev sahipleri hem de kiracılar yaşadıkları sıkıntıları da sık sık dile getiriyor. 

Yüzde 25 zam sınırlamasının gündemden düşmediği şu günlerde düşük kiralardan dert yanan milyonlarca ev sahibi kira uyarlama davaları ile ilgili araştırmalar yapıyor. Peki kira uyarlama davası ne zaman açılabilir? 

Avukat Tarık Çakmak resmi sosyal medya hesabı https://twitter.com/avtarikcakmak üzerinden kira uyarlama davası ile ilgili bir paylaşım yaptı. Avukat Çakmak paylaşımında "Türkiye'de oluşan ekonomik istikrarsızlık ve fiyatların 3-4 katından fazla artışı ile olumsuz enflasyon koşulları sebebiyle uyarlama davası açılabilir." ifadelerini kullandı. 

Avukat Tarık Çakmak'ın paylaşımı şu şekilde:

KİRA UYARLAMA DAVASI!

Türkiye'de oluşan ekonomik istikrarsızlık ve fiyatların 3-4 katından fazla artışı ile olumsuz enflasyon koşulları sebebiyle uyarlama davası açılabilir.

Gebze 3. SHM
2022/1294 E
2024/246 K

 İÇERİK 

6098 sayılı TBK M.138 "Aşırı İfa Güçlüğü" başlığı altında sözleşmeye bağlılık kuralının istisnalarından birini getirmiştir. Akdin yeni şartlara uyarlanması denilen bu istisnai halde olağanüstü bir durumun varlığı, bu durumun borçludan kaynaklanmaması, ortaya çıkan bu olağanüstü durumun sözleşmenin yapıldığı sırada mevcut olguları, kendisinden ifasının istenmesi dürüstlük kurallarına aykırılık oluşturacak şekilde borçlu aleyhine değişmesi ve ifanın aşırı ölçüde güçleşmesinden doğan haklarını saklı tutarak ifa etmiş olma şartlarına bağlıdır.
---
Gerçekten de sözleşme yapıldıktan sonraki dönemde ortaya çıkan ekonomik şartlarda Türkiye'nin coğrafi bölgesinde oluşan istikrarsızlık ihtimali ile tetiklenen beklenmedik fiyat artışları ve ekonomide beklenilmeyen şekilde fiyat girdilerinin 3-4 mislinden fazla artış ile enflasyona olumsuz yansımaları bir bütün halinde değerlendirildiğinde davacının edim olarak sunduğu büyük bir imalathane ve ofis olarak kullanılan gayrimenkulün, davalı açısından ödeme karşılığının aradan geçen 3,5 yılda neredeyse bir dairenin kiralama fiyatıyla eş değer şekilde azaldığı, bu durumun davacı açısından ön görülemeyeceği ve kendisinden de kaynaklanmadığı, davalının çok cüzi kalan kira bedelinin arttırılmadan ödenmesini istemesi halinin ise büsbütün dürüstlük kurallarına da aykırı düşeceği ve davacı açısından yoğun bir haksızlık oluşturacağı ancak sözleşme gereğince davacının imalathane ve ofis olarak kullanılan geniş alanın kullanıma hazır şekilde sunmaya devam ettiği de görülerek, sözleşme temelinin davacı aleyhine çöktüğüne dair vicdani kanaat getirilen dosyada tüm yasal şartların da oluştuğu görülmekle aşağıdaki gibi hüküm kurulmuştur.

Peki vatandaşlar bu konu ile ilgili ne düşünüyor? İşte Avukat Tarık Çakmak'ın paylaşımına gelen o yorumlar...

 

Emeklilere çift promosyon müjdesi! Çift promosyon nedir, nasıl alınır Nisan 2024?

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan yeni uyarı! İstanbul'da bu 13 mahallede oturanlar aman dikkat!

Kredili konut satışı 76 ilde geriledi!


Geri Dön