15 / 05 / 2024

Düşük primle yüksek emekli maaşı almak artık hayal değil! O tarihe dikkat!

Düşük primle yüksek emekli maaşı almak artık hayal değil! O tarihe dikkat!

Bağ-Kur prim eşitlemeyle SGK’lı gibi 7200 gün ile emeklilik hakkına kavuşmaya gün sayan yaklaşık 1 milyon Bağ-Kur’lu için yeni düzenlemenin detayları da belli oldu. Emekli aylığında etkili olan 1261 gün kuralı değişecek. Bu sayede, az primle, yüksek emekli maaşı alma avantajı doğacak.



KISMİ EMEKLİLİK GÜNÜ 4500’E İNİYOR

Örneğin, sigortalı bir vatandaşın hem Bağ-Kur hem de SGK ödemesi varsa bu 7 senelik süreçte maksimum primin yatırıldığı sigorta kolundan maaş bağlanıyor. Primler eşit hale gelse bile son sigortalılığı hangi statüdense oradan emekli maaşı bağlanıyor. Esnafın prim yükünün düşmesi ile beraber söz konusu kural da kalkmış olacak. Hangi sigorta kolundan olursa olsun 7200 günü dolduran herkes emekli hakkı elde edecek. Bunun yanı sıra, Bağ-Kur'da 5400 gün olan kısmi emeklilik de SGK'lı çalışan yurttaşlar için olduğu gibi 4500 güne düşecek.

Düşük primle yüksek emekli maaşı almak artık hayal değil! O tarihe dikkat!

1 EKİM 2008 YILINDAN SONRA DA AYNI DURUM GEÇERLİ Mİ?

2008’de yapılan düzenleme ile beraber yedi sene kuralı kaldırıldı. Vatandaşlar primlerini Bağ-Kur'dan SGK'ya aktarabilecek şartları sağlaması durumunda gün farkından yararlanarak erken emeklilik hakkını elde edecek. Bu tarihte yapılan düzenlemelerden sonra sosyal güvenlik uygulamalarında düzenleme yapıldı. Bu tarihten sonra ilk kez sigortalı olan yurttaşlar için son yedi sene sigorta primi değil çalışma hayatının tümünde ödenen sigorta primlerine bakılarak en fazla hangi statüde prim yatırıldıysa emekli koşulları o sigorta koluna göre şekilleniyor.

Kamu işçisine zam oranı belli oluyor! Hükümetin yeni teklifi ne olacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan asgari ücret müjdesi! Asgari ücret ne kadar olacak?

BİM’de bahar indirimleri başladı! Yüz bakım kremi 74,50 TL’ye, şampuan 45 TL’ye, parfüm 59,50 TL’ye düştü!

Geri Dön