23 / 12 / 2024

Düzenleme ortaklık payına itiraz edilir mi?

Düzenleme ortaklık payına itiraz edilir mi?

Düzenlemeye tabi tutulan yerlerin ihtiyacı olan yerlerde zorunlu hallerde malikin muvafakatı ile tesbit edilen karşılığı bedele düzenleme ortaklık payı deniyor. Peki, düzenleme ortaklık payına itiraz edilir mi?



Düzenleme ortaklık payına itiraz edilir mi?

Düzenlemeye tabi tutulan yerlerin ihtiyacı olan yol, meydan, park, yeşil saha, genel otopark gibi umumi hizmetlere ayrılan ve tescile tâbi olmayan alanlar ile cami, karakol yerleri ve ilgili tesisler için kullanılmak üzere, düzenleme dolayısıyla meydana gelen değer artışları karşılığında düzenlemeye tâbi tutulan arazi ve arsaların, düzenlemeden önceki yüzölçümlerinden % 35`e kadar düşülebilen miktar ve/veya zorunlu hallerde malikin muvafakatı ile tesbit edilen karşılığı bedele düzenleme ortaklık payı deniyor.


İmar parsellerinin oluşturulması ve dağıtımında aşağıdaki esaslar dikkate alınıyor: 


a) Düzenlemeyle oluşacak imar parsellerinin mümkün mertebe aynı yerdeki veya yakınındaki eski parsellere tahsisi sağlanır, 


b) Plân ve mevzuata göre korunması mümkün olan yapıların tam ve hissesiz bir imar parseline intibak ettirilmesi sağlanır, 


c) Mal sahibine tahsis edilen miktarın bir imar parselinden küçük olması veya diğer teknik ve hukuki nedenlerle müstakil imar parseli verilmemesi halinde, İmar parselasyon plânları ve imar durumu belirlenmiş düzenleme alanlarında yapılacak binaların toplam inşaat alanı veya bağımsız bölüm adetleri belirtilen imar adaları veya parselleri, kat mülkiyetine esas olmak üzere hisselendirilebiliyor.


Bu maddeye göre yapılacak bedel takdirleri ve bu bedellere itiraz şekilleri 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu hükümlerine tâbi tutuluyor.



İmar Kanunu 18. madde uygulama yönetmeliği!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön