06 / 05 / 2024

E- devlet üzerinden tapu devri nasıl yapılır?

E- devlet üzerinden tapu devri nasıl yapılır?

Tapu devir işlemleri için belirlenen bazı kriterler bulunmaktadır. Kişi veya kişiler bu kriterleri yerine getirdikleri zaman tapu devri gerçekleşir. Peki E- devlet üzerinden tapu devri nasıl yapılır? İşte detaylar!



E-DEVLET ÜZERİNDEN TAPU DEVRİ NASIL YAPILIR?

Tapu devri yapmak için sisteme alıcı ve satıcının T.C. kimlik numarası, e-devlet şifresi, telefon numarası ve tapu müdürlüğü isimleri girilir. Sonrasında tapu müdürlüğü tarafından harç miktarı hesaplanıp vatandaşlara bildirilir. Vatandaşların ücretlerini yatırmalarının ardından web tapu randevu saati SMS ile iletilmektedir.

TAPU HARCI NEDİR? TAPU HARCI NE DEMEKTİR?

Tapu harcı, taşınmazların alım ve satım işlemleri yapılırken istenilen tapu hizmetleri bedeline verilen bir isimdir. Tapu harcı, taşınmazı alan kişinin devreden kişiye ödeyeceği bedel üzerinden hesaplanmaktadır ve malın bedelinin yüzde 2'si kadarlık bir kısmını oluşturur. Bu konuya örnek vermek gerekirse, 200 bin TL değerinde bir evin satışı gerçekleştiği zaman bu satış bedeli üzerinden yüzde 2'lik bir miktara denk gelen toplam 4 bin TL, alıcı ve satıcı tarafından ödemesi yapılır.

TAPU HARCI NEREYE YATIRILIR?

Tapu harcının yatırılmasına dair birden çok yöntem bulunmaktadır.  İşte o yöntemlere dair araştırılanlar; İlk olarak online olarak yani internet üzerinden bu işlem yapılabilir. İnternet üzerinden tapu harcı ödemesi yapabilmek için İnteraktif Vergi Dairesi sistemleri kullanılabilir. İlk yöntem dışında vergi dairelerine gidilip tapu harcı ödenebilir. Bu yolların dışında son olarak da Hazine ve Maliye Bakanlığının yetki verdiği bankalara gidilerek yapılabilir.

TAPUSU OLMAYAN EV ALINIR MI?

Tapu bir taşınmazın var olduğu ve kimin üzerine olduğunu ortaya koyan bir belgedir. Eğer bir gayrimenkul satışının hukuki bir dayanağının olması ve resmi bir nitelik kazanması için, ortada bir tapunun olması gerekir böyle bir şart bulunmaktadır. Tapusuz gerçekleştirilen alım ve satışların da herhangi hukuki ve resmi bir geçerliliği bulunmamaktadır.

Tapusu olmayan ev alınır mı?

Evim tapuda arsa görünüyor ne yapmalıyım?


Geri Dön