10 / 01 / 2025

E-ticarette müşteri beklentisi 12 milyon!

E-ticarette müşteri beklentisi 12 milyon!

Hakan Orhun, yılın 6 ayında sektörün ciro bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 büyüdüğünü belirterek, "2014 sonunda pazarın yüzde 50 civarında büyüyeceğini ve e-ticareti kullanan kişi sayısının 12 milyona yaklaşacağını tahmin ediyoruz" dedi.




Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Orhun, yılın 6 ayında sektörün ciro bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 büyüdüğünü belirterek, "2014 sonunda pazarın yüzde 50 civarında büyüyeceğini ve e-ticareti kullanan kişi sayısının 12 milyona yaklaşacağını tahmin ediyoruz" dedi.  


Orhun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yılın ocak-haziran döneminde toplam ciroların artış hızında 2012-2013 döneminin ilk 6 ayları karşılaştırıldığında düşüş görüldüğünü ifade ederek, söz konusu düşüşte yerel seçim döneminde satışlarda yaşanan durgunluk ve kredi kartına taksit sayısına sınırlama getiren düzenlemenin mücevher ve cep telefonu satışlarını olumsuz etkilemesinin belirleyici olduğunu söyledi. Teknoloji ve tüketici elektroniğinin en çok satın alınan ürünler arasında yer aldığını ifade eden Orhun, bunları tekstil, aksesuar, ev dekorasyonu, kozmetik ve ayakkabının izlediğini bildirdi.  


Haziran sonu itibarıyla sektör cirosunun yüzde 24 büyüme göstererek 19 milyar liraya ulaştığını dile getiren Orhun, "Bu yılın sonunda pazarın yüzde 50 civarında büyüyeceğini ve e-ticaret kullanan kişi sayısının 12 milyona yaklaşacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.  


Türkiye'nin e-ticaret alanında çok önemli bir yol almasına karşın sektörün toplam perakende sektörü içindeki hacmi açısından gelişmiş ülkeler seviyesinde olmadığına işaret eden Orhun, lojistik ve finansal altyapı ve e-ticaretteki önemli deneyiminin Türkiye'yi ileriye taşıdığını kaydetti.  


"Önümüzdeki 5 sene içinde e-ticaretin toplam perakende içindeki hacminin bugünkü değerlerin 7-8 misline çıkacağını öngörüyoruz" ifadesini kullanan Orhun, bunun internetteki kullanıcı sayısı, e-ticaret yapan kişi sayısı, alışveriş sıklığı, ortalama alışveriş tutarı gibi unsurların artışıyla sağlanacağını belirtti.  


"Ürün iadesi kötü niyetli kullanılmamalı" 


Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun yürürlüğe girmesinin özellikle uzak mesafeli sözleşme yöntemiyle ticaret yapılan sektöre etkilerini de değerlendiren Orhun, e-ticaret sektörünün müşteriye çok üst düzeyde haklar veren bir yapıya sahip olduğunu dile getirdi.  


 Birçok sektör oyuncusunun, ürünün koşulsuz iadesi konusunda yasa tarafından belirlenen süreyi uzatabildiğini anlatan Orhun, "Müşteri lehindeki bu tür uygulamalardan memnunuz. Ancak bu tür uygulamaların kötü niyetli durumlara da izin vermemesi gerekiyor. İlgili uygulamalar art niyete izin vermemeli ve müşteri haklarını en üst düzeyde korumalıdır" dedi.  


Yasal düzenlemelerin e-ticaret sektörü açısından önemine işaret eden Orhun, özellikle vergi avantajı sağlayan ülkelerde sektörün daha hızlı ilerlediğini kaydetti.  


Sektörün şu anda kayıt altında olmasına karşın yapılacak yeni düzenlemelerle genel tablonun daha da iyileşeceğini ve ülke ekonomisine olumlu yönde katkı sağlayacağını ifade eden Orhun, ETİD gibi dernekler, sektörün çabaları ve yasal düzenlemelerle e-ticaret sektörünün ivme kazanacağına inandığını sözlerine ekledi.  



Dünya




Geri Dön