28 / 04 / 2024

Eber Gölü'nün kamışları Avrupa'da ısı yalıtımında kullanılıyor!

Eber Gölü'nün kamışları Avrupa'da ısı yalıtımında kullanılıyor!

Türkiye'nin önemli sulak alanlarından olan Eber Gölü'nde köylülerin haziran ve aralık aylarında topladığı kamışlar, Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.Eber Gölü'nün kamışları Avrupa'da ısı yalıtımında kullanılıyor.



Türkiye'nin önemli sulak alanlarından olan Eber Gölü'nde köylülerin haziran ve aralık aylarında topladığı kamışlar, Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Birçok ülkede ısı yalıtımında kullanılmaya başlayan kamışlar, köylülerin de başlıca geçim kaynağını oluşturuyor.


Eber Gölü civarında yaşayan köylüler, erken saatlerde salları ile göle açılarak kamış biçiyor. Sıcaklığın artmasıyla öğle saatlerinde yeniden kıyıya dönen köylüler, topladıkları kamışları ihraç edilecek hale getiriyorlar. 


Her yıl yaklaşık 50 tır dolusu kamışı Avrupa ülkelerine ihraç ederek geçimlerini sağlayan köylülerin, büyük emekle topladığı kamışların taban fiyatı bu yıl 160 kuruş olarak belirlendi. 


-"Kamış toplayacak işçi bulamıyoruz"


Kamış ihracatı yapan Kadir Gezgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmiş yıllarda çok sayıda üretinin kamış sattığını anımsattı.


Çalışacak işçi bulamadıklarını, kamış toplamanın zaman aldığını, bu nedenle geçmiş yıllara göre kamış ticaretinde azalmalar yaşandığını ifade eden Gezgin, şöyle konuştu:


"Isı yalıtımında strafor yerine daha sağlıklı olan kamış ürünleri kullanılıyor. Kamışlar özelikle ses geçirmeme özeliğiyle Avrupa'da, rağbet gören bir ürün haline geldi. Hollanda ve Fransa'ya kamış plakanın metrekaresini 15 liradan ihraç ediyoruz. Isı yalıtımında verim elde edilmesinden dolayı kamışlar artık, Avrupa'da yaygın olarak İrlanda, İngiltere, Danimarka Almanya ve Hollanda da kullanılıyor.''


Kamış ihracatçısı Ahmet Kucur'da Avrupa pazarı sayesinde birçok kişiye iş verdiklerini belirtti.


İhraç edilen kamışlar da belirli ölçüler olduğunu belirten Kucur, Eber Gölün'deki kamışların ideal ölçüde olduğunu ve rahat bir şekilde ihraç edildiğini kaydetti.


Kucur, çok sayıda köylünün kamışların kurumaya başladığı haziran ve aralık aylarında Eber Gölü'nden kamış toplayarak geçimlerini sağladığını sözlerine ekledi.


AA


Geri Dön