28 / 04 / 2024

Ecrimisil nasıl tespit edilir?

Ecrimisil nasıl tespit edilir?

Devlete ait olan hazine taşınmazlarının izinsiz kullanılması halinde, izinsiz kullanımı gerçekleştiren kişilerden ecrimisil bedeli talep ediliyor. Peki, işgalci olarak nitelendirilen bu kişilerden talep edilen ecrimisil bedeli nasıl tespit edilir?



Ecrimisil nasıl tespit edilir?

Devlete ait olan hazine taşınmazlarının izinsiz kullanılması halinde, izinsiz kullanımı gerçekleştiren kişilerden ecrimisil bedeli talep ediliyor. Peki mevzuatta işgalci olarak nitelendirilen bu kişilerden talep edilen ecrimisil bedeli nasıl tespit edilir?


Hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle ecrimisil alınıyor. Ecrimisil, Hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle, İdarenin bir zarara uğrayıp uğramadığına veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın, taşınmazın işgalden önceki hâliyle elde edilebilecek muhtemel gelir esas alınarak İdarece talep edilen tazminata deniyor.


İşgalci ise, kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın, Hazine taşınmazının zilyetliğini, yetkili İdarenin izni dışında eline geçiren, elinde tutan veya her ne şekilde olursa olsun bu malı kullanan veya tasarrufunda bulunduran gerçek veya tüzel kişileri ifade ediyor. Peki söz konusu ecrimisil bedeli nasıl belirlenir?


Ecrimisil bedelinin tespiti..

İşgalciden talep edilen ecrimisil tespit ve takdir edilirken, Hazine taşınmazının değerini etkileyebilecek esaslar göz önüne alınıyor. Bunlar; imar durumu, yüzölçümü, niteliği, verimi (Tarım arazilerinde), alt yapı hizmetlerinden yararlanıp yararlanmadığı, konumu, işgalden önceki haliyle kullanılması halinde getirebileceği gelir gibi her türlü objektif ölçüler dikkate alınarak rayiç değer tespit ediliyor.


Ecrimisilin Ecrimisil İhbarnamesinin, düzeltme talebinde bulunulmuş ise Ecrimisil Düzeltme İhbarnamesinin ilgilisine tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde muhasebe birimlerine ödenmesi gerekiyor.


Ecrimisil kira mıdır?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön