03 / 05 / 2024

Ecrimisilin tespiti!

 Ecrimisilin tespiti!

Milli emlak mevzuatında en çok kullanılan kavramlarından birisi olan ecrimisile ilişkin düzenlemeler 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ve Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelikte yer alıyor. Peki ecrimisilin tespiti nasıl yapılıyor?



Ecrimisilin tespiti!


Ecrimisin haksız hazine malı işgal durumalarında fuzuli şagilin ödemekle yükümlü olduğu tazminattır. Peki ecrimisilin tespiti nasıl yapılıyor? Öncelikle fuzuli şagilin yani işgalcinin tespitinin yapılması gerekiyor. Fuzuli şagilin tespitinin nasıl yapılacağına dair düzenlemeler Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelik'te bulunuyor.



Yönetmeliğin ilgili maddesinin değişikliğe uğramadan önceki şekline bakıldığında, Hazine taşınmazlarından kiraya verilen, irtifak hakkı kurulan veya kullanma izni verilenlerin dışında kalanların fiilî durumlarının, idarece hazırlanan program dâhilinde mahallinde tespit edileceği düzenlenmiş olup, taşınmazın mahallinde “Taşınmaz Tespit Tutanağı” düzenleneceği ve tespit tutanağında hangi hususlara yer verileceği belirtilmiş; ancak tespit çalışmalarına yönelik olarak hazırlanacak programın hangi zaman dilimini kapsayacağı, bu tespit çalışmasının hangi periyotlarla tekrar edileceği maddenin ilk halinde yer verilmemiştir.



Bu konu 10.04.2011 tarihinde Yönetmelikte yapılan değişiklikle netleştirilmiş olup;


- Taşınmazların tespitlerinin yılda en az bir defa yapılacağı,


- Tespit programlarının süresi beş yıldan fazla olamayacağı;


- Tespitlerin yapılması konusunda illerde defterdarlar, ilçelerde ise malmüdürleri veya varsa milli emlak müdürleri gerekli tedbirleri alacakları düzenlenmiştir.



Ecrimisile itiraz hakkı!

Ecrimisil taksitle ödenebilir mi?

Ecrimisilin kanuni dayanakları!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com




Geri Dön