23 / 11 / 2024
fuzul

Edirne 25 Kasım Stadı'nda son durum ne?

Edirne 25 Kasım Stadı'nda son durum ne?

Trakya Kent Konseyleri Birliği Genel Kurulu hafta sonu Uzunköprü’de yapıldı. Toplantıda TOKİ’ye devri yapılması düşünülen 25 Kasım stadı konuşuldu ve bu konuda yapılan çalışmalar anlatıldı...





Trakya Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Konferans Salonu’nda saat 10.00 da başlayan toplantı sabah ve öğle olmak üzere iki oturumda gerçekleşti.

 

DEVLET DESTEK OLMALI

 

Sabah oturumunda Trakya’nın geleceği tartışıldı. Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Yar. Doç. Dr. Cemal Polat; Trakya planlama süreçlerinde zirai tercihlerin yazılması doğru olsa da uygulamalarının kötü olduğunu vurguladı. Trakya’da organik tarım bölgelerinin çok olduğunu belirterek; “Ancak 60-70 dönüm toprağı olan insanın organik tarıma yönelmesi imkânsızdır. Çünkü 1-2 yıl toprağını işlemeyip sadece organik tarıma hazırlayıcı gübre üreten bitkiler ekmelidir. Bunu yaptığında aç kalır. Bu nedenle organik tarım yapılmasını öneren devlet buna destek de olmalıdır”dedi.

 

HUKUKU YOK SAYIYORLAR

 

Trakya Platformu Hukuk Kurulu üyesi Av. Bülent Kaçar; planlama süreçlerini, planlama süreçlerinde yapılan bilinçli yanlışları açıkladığı konuşmasında, “iktidarlar hukuku kendilerine göre yönlendirebiliyor, o da olmazsa hukuka uymayabiliyor. Biz yaşam savunucuları müdahale etmediğimizde hukuk yok sayılmaktadır” dedi.  

 

SU BUHARLAŞMASI ARTTI

 

İTÜ Orman Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Kantarcı’da  Trakya’daki ormanların önemini vurgulayarak “Su politikası geliştirecekseniz ormanlarınıza bakacaksınız” dedi. Trakya’da su buharlaşmasının arttığını vurgulayan Kantarcı; “Lüleburgaz tarafında buharlaşma ve sıcaklığın artması doğalgaz tesislerindendir, ancak Uzunköprü’de artmasının nedenleri de araştırılmalıdır.” dedi.

 

T.Ü. Halk Sağlığı ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muzaffer Eskiocak; meteoroloji ve DSİ kirlilik ölçümlerinin  ve bunun toplum sağlığına etkilerini karşılaştırdığı konuşmasında bu bilgilerin halkın anlayabileceği bir dilde Trakyalı ile paylaşılmasının yararlı olacağını belirtti. Doğada kirliliğin halk sağlığını tehditleri ile ilgili ciddi bulgular olduğunu, yaşam alanlarımızın daha da kirlenmesine yol açacak girişimlere izin verilmemesi gerektiğini belirtti. 

 

T.Ü. Halk Sağlığı ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Yorulmaz; bilim ve hukukun halka güven verici bir zırh olabilmesi için buna ulaşmaları ve bilgi halk bütünleşmesinin bir şekilde sağlanmasını istedi. Salonlardan alanlara kitleselleşmenin zorunluluğunu vurguladı.

 

EKK SUNUM YAPTI

 

Trakya Kent Konseyleri Birliği öğle yemeği sonrası bölümde ise kendi iç işleyişine uygun Kent Konseyleri çalışmaları anlatıldı, gelecek toplantı planlamasını yaptı. Edirne Kent Konseyi Adına Başkan Özer Demir de yaptığı sunumda Edirne Kent Konseyinin çalışmalarında öne çıkan konularda  genel kurulu bilgilendirdi.  Başkan Özer Demir, kentlerimizde yeşil alanların kamu yararına kullanılması gerekirken, kişi ve gruplara rant ve çıkar amaçlı dağıtıldığını vurguladı. Bu konuda Edirne Kent Konseyi’nin koordinasyon görevini üstlendiğini TMMOB, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, EDHAYKO, DAYKO İl Temsilciliği ve diğer ilgili kurum, kişilerle ve mahalle halkıyla birlikte yürütülen mücadelenin kazanımlarından örnekler sundu,  farkındalığın önemli derecede oluştuğunu ifade ederek açılan davaları üstlenen TMMOB ve Av. Bülent Kaçar’a teşekkür etti.

 

25 KASIM STADINA DİKKAT ÇEKİLDİ

 

Sözlerine 25 Kasım Stadı’nı protokolle  TOKİ  ye devredilme girişimlerine karşı yürütülen çalışmaları, 56 kurumun yan yana gelerek kentine sahip çıkmasından sonra oluşan kamuoyuyla, önceki yerel seçimlerde seçimlere giren tüm siyasi parti ve bağımsız adayların  25 Kasım Stadı için  çok amaçlı yeşil alan olarak projelerini oluşturduğunu belirtti. Kentlerimize rant gözlüğüyle bakanlara karşı kent merkezlerinde kalan stat, hastane ve okullarla ilgili yapılacak değişikliklerin kamu yararını gözeten, kent ve kentli hakları çerçevesinde değerlendirilmesi gerekliliğini belirtti. Özer Demir son olarak yerel yönetimlerin şeffaflık ve katılımcılıktan uzak bir tutum takındıklarını, bu noktada seçilmişlerin ve atanmışların kentle ilgili kararlar aldığı il genel meclisi, belediye meclisi toplantılarının takip edilmesinin önemi üzerinde durdu. Kentle ilgili önemli kararların kentte tartışıldıktan sonra, karar organlarında görüşülmesi gerektiğini ve bu süreçlerin şeffaflık içerisinde yürümesi için daha fazla çaba sarf etmeliyiz, bu konuda bizlere, kent konseylerine önemli görevler düşmektedir diyerek sözlerini tamamladı. Genel kurula  Yürütme Kurulu Üyesi Arif Kuday, Denetleme Kurulu Üyesi Ziya Gökerküçük ve  Trakya Platformu Yürütmesinden Ata Erdal Arslan ile Nihat Çolak’da katıldı.

 

Bir sonraki genel kurulun Edirne Belediye Başkanı  Recep Gürkan’ın daveti ve Edirne Kent Konseyi Yürütme Kurulu adına Başkan Özer Demir’in önerisiyle 2016 Mart ayının ikinci yarısında ve Edirne’de olması kararının verildiği toplantı günün değerlendirilmesi ve hazırlanacak olan Sonuç Bildirgesinin ana temasının kararlaştırılması ile sona erdi.



Son Haber


Geri Dön