03 / 05 / 2024

Edirne Sarayı turizme kazandırılacak!

Edirne Sarayı turizme kazandırılacak!

Fatih Sultan Mehmet Han tarafından Edirne'de inşa ettirilen Osmanlı Sarayı'ndaki çalışmaların başarılı bir şekilde sürdüğü ve restorasyonun ardından Sarayın, Efes, Aspendos, Perge antik kentleri gibi ören yeri olarak turizme kazandırılacağı öğrenildi.



KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı ile Bahçeşehir Üniversitesi adına 2009dan bu yana sarayda kazı çalışması yürütüldüğünü ifade eden Edirne Sarayı Kazı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Özer, 6 yılda önemli yapıların ayağa kaldınldığınıaktararak, "Saray Mutlağı (Matbah-ı Amire) ile Kum Kasrı Hamamı'nm onarımı tamamlandı. 

Sarayın önemli yapılarından Cihannüma Kasrı'mn restorasyonuna yönelik proje çalışmalarında da belli bir mesafe alındı. 


Söz konusu yapının rölövesi Edime Kültür Varlıklarım Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandı. Restitüsyon ve restorasyon projelerinin onay süreci devam ediyor. Çalışmalar tamamlandıktan sonra restorasyon ve konservasyonu sağlanarak yapının işlevlendirilmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması amaçlanıyor" dedi. 


Osmanlı mimarisinin nadir örneği Çalışmalarda, Osmanlı mimarisinin ender örneklerinden, sarayın su ihtiyacınında karşılandığı Namazgahlı Çeşmede arkeolojik kazı ve temizlik çalışması yapıldığını belirten Özer, "Buradaki çalışmalarımız, önümüzdeki yıllarda da devam ettirilecektir. Üzeri açık olan çeşme ile kazı sonrası ortaya çıkarılan Osmanlı mimarisinin nadir örnekleri olan kalıntıların üzeri, geçici koruma önlemleri çerçevesinde kapatılmıştır. Edime Sarayı'nm av sahasında bulunan ve günümüzde Tavuk Ormanı olarak adlandırılan bölgedeki IV Mehmet taralından yapt ırılmış Av Köşkü'nü de belgelendirilmiştir" ifadelerini kullandı. 


Bütüncül yaklaşımla korunacak Bu yılki kazı programında gerçekleştirilen araştırmalarda pek çoğu yıkılmış önemli yapıların da tespit edilerek çalışmalara dahil edildiğini ifade eden Özer, "Günümüzde Kırkpmar güreşlerinin de yapıldığı Hasbahçede bulunan Adalet Kasrimn rölöveleri alındı. Yapının işlevlendirilmesine yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Edirne Sarayı'ndaıı günümüze ulaşabilen, Eatih ve Kanuni köprüleri, Babüssaade, Cihannüma Kasrı, Adalet Kasn, Av Köşkü, Su Maksemi, Namazgahlı Çeşme, Av Köşkü ve Matbah-ı Amire'nin bir bütün olarak ele alınacağı bir proje hazırlayarak Saray'a bir ören yeri statüsü kazandırılmasını hedefliyoruz. Böylelikle, Edime Sarayı'nm makus talihi değişecek ve 100 civarında yapıdan oluşan önemli bir kültür mirasını daha insanlığın hizmetine sunmuş olacağız" dedi. 


Milat


Geri Dön