Edirne'de, taşıyıcı kolonlarının sorunlu olduğu tespit edilen 5 katlı binanın yıkılmasına karar verildi.
Sultangazi Cebeci Mahallesi'nde hasarlı olduğu belirlenen ve tahliye edilen Mutlu Apartmanı'nda yaşayanlar ise dairelerdeki mühürleri kırarak evlerine geri döndü.
Prof. Dr. Celal Şengör, İstanbul ve çevresinin 7.2 büyüklüğünde bir deprem tehdidi altında olduğunu söylüyor ve, “Deprem açısından bakıldığında Türkiye'nin durumu tam bir felaket. Bu felaket geldiğinde maalesef bağımsızlığımızı kaybedeceğiz" diyor.
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, 20 oda başkanı ile yaptığı görüşmede fiyat artışının yaşanmadığının kendisine aktarıldığını belirtti.
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. İbrahim Ortaş, İzmir depreminin ardından Türkiye'deki yapılaşmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.
İmar ve İskan eski Bakanı Prof. Dr. Ahmet Samsunlu, çoklu organ yetmezliği sebebiyle 83 yaşında hayatını kaybetti...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "İzmir'de 1999 yılından önce ruhsat almış tüm binaları kontrol edeceğiz. Özenle de zemin katı ticarethane olan yani spor salonuna, markete, otoparka çevirmiş bu apartmanların tamamını kontrol edeceğiz" açıklamasında bulundu.
İBB ve ODTÜ işbirliği ile yapılan "İstanbul Tsunami Bilgi Kitapçıkları" çalışması kapsamında İstanbul'da tsunamiden etkilenecek 17 ilçenin durumlarına ilişkin bilgiler yayınlandı.
İzmir'de yaşanan felaketten sonra sosyal medyada dolaşan yeni bina görüntüleri şaşkınlık yarattı. İnşaat mühendisleri binalarda kolonların sağlam olduğunu belirtse de yeni binalarda iç malzemede ucuza kaçıldığını söylüyorlar.
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, riskli binalara ilişkin yaptığı açıklamada, "Türkiye’de bulunan yaklaşık 20 milyon yapı stokunu incelediğimizde kaçak, kullanım ömrünü yitirmiş ve kentsel dönüşümü düşünülen yapı stoğunun 7 milyona ulaştığını görüyoruz” diye konuştu.
Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, deprem riskiyle ilgili açıklamalarında her bina kimlik kartı verilmesinin önemini vurguladı. CHP’nin ısrarına rağmen söz konusu düzenleme Meclis gündemine alınmadı. CHP’li Mahmut Tanal’ın hazırladığı kanun teklifi, henüz beklemede.
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “İzmir'deki deprem İstanbul'da olsaydı korkarım 10 binlerin ölümünden söz ediyor olurduk. Özellikle yıkımlar İstanbul'un Avrupa yakasında yoğun olurdu” diye konuştu. Ercan, riskli ilçelere de değindi.
İzmir'de geçen hafta meydana gelen deprem çok sayıda can aldı. Ancak Türkiye için tehlike geçmiş değil. Uzmanlara göre, bölgede beklenen büyük deprem sebebiyle özellikle İstanbul oldukça riskli. Peki depremden korunmanın yolu ne? İşte detaylar...
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir'de devam eden riskli bina yıkımlarını inceledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir'de yaptığı konuşmada "Tüm Türkiye'ye sesleniyorum. Riskli binalarımızın tespitlerini yaptıralım, riskli binalarda oturmayalım" çağrısında bulundu.
Yeni konut alacaklara ya da evlerini kentsel dönüşüm kapsamında kat karşılığı inşaat şirketine vermeyi düşünenlere Üçay İnşaat Genel Koordinatörü Mehmet Gül, önemli uyarılar yaptı.
TBMM'de 5 partinin ortak kararıyla depremlerin zararını en aza indirgeyecek tedbirlerin saptanması için araştırma komisyonu kuruldu. İzmir'deki arama-kurtarma çalışmaları ise tamamlandı.
TBMM Genel Kurulunda, 5 parti grubunun ortak önergesiyle depremde alınması gereken önlemlerle ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulması önerisi onaylandı.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "TOKİ'nin bugüne kadar tamamladığı inşa halinde olan veya projelendirdiği konut toplamı 970 bini bulmuştur. Bu yıl 100 bin konut üretimi hedefine ulaştık. Önümüzdeki yıl 100 bin konutun daha üretimine başlamayı planlıyoruz" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yılın ilk 9 aylık döneminde ise konut satışlarımız 1,2 milyon adete ulaştı" dedi ve "Konut satışlarımız 3. çeyrekte 2. çeyreğe göre iki katına çıkarak yaklaşık 537 bin oldu" açıklamasında bulundu.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından millete seslenen Erdoğan, İzmir'de deprem konutlarının inşasına 1 ay içinde başlanacağını açıkladı. Erdoğan, İzmir'de çeşitli derecelerde hasarlı ve yıkılmış 530'a yakın binanın olduğunu söyledi.
İzmir'de geçen cuma günü meydana gelen depremde birçok bina hasar gördü ve can kayıpları yaşandı. En çok hasar gören Bayraklı ilçesinde enkaz çalışmaları devam ediyor.
Senaryolara göre İstanbul’da beklenen büyük depremde 194 bin bina ağır hasar görecek. Prof. Dr. Naci Görür, “Kurtarma ekipleri önce kendi başlarının çaresine bakacak. Elbette çevre illerden gelirler ancak İstanbul’da bu iş çok zor” diye konuştu.
İzmir depremi akıllara yeniden "binamız sağlam mı?" sorusunu getirdi. Çoğu kişi binası riskli çıkarsa hemen yıkılmasından korktuğu için tespit yaptırmıyor. Binanızı test ettirmekten korkmayın. Tek çözüm yıkım değil, güçlendirme de yapılabilir. Peki süreç nasıl işliyor?
Posta yazarı Tamer Heper 'Kiracı olarak oturduğum daire satıldı. Yeni ev sahibi sözleşme sonuna kadarki süre için yeni bir sözleşme istiyor. Kiraya TEFE/TÜFE oranında zam yapılacağını bildirdi. Buna karşı herhangi bir yasal düzenleme var mı?' sorusunu yanıtladı.
Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Nazmi Şahin, “Türkiye’de 685 bin riskli birim var ama bina sahipleri yeni denetim yaptırmıyor” diye konuştu.
AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, "Deprem, üzerimize düşen görevi yerine getirme zorunluluğu kılıyor. Bu anlamda hamdolsun, 18 yıllık süre zarfında yaklaşık 1 milyon konutu vatandaşın hizmetine sunduk" diye konuştu.
AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, "Depremler bize, ölümlere depremin değil, sağlıksız binaların sebep olduğunu gösterdi. Riskli yapılar bir an önce tespit edilip yıkılmalıdır" dedi.
Atakule Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, koronavirüs (Covid-19) salgını dolayısıyla gelirlerde meydana gelen azalma sebebiyle yeni ekonomik tedbirler uygulamaya koydu.
Depremin yıkıcı etkisini azaltmak için önemli adımlar atılacak. Bu kapsamda ulusal ve yerel ölçekte 'afet riski azaltma planları' hazırlanacak.