28 / 04 / 2024

Şehirler için risk azaltma planları hayata geçirilecek!

Şehirler için risk azaltma planları hayata geçirilecek!

Depremin yıkıcı etkisini azaltmak için önemli adımlar atılacak. Bu kapsamda ulusal ve yerel ölçekte 'afet riski azaltma planları' hazırlanacak.



Depremin yıkıcı etkisini azaltmak için önemli adımlar atılacak. Bu kapsamda ulusal ve yerel ölçekte 'afet riski azaltma planları' hazırlanacak. Kentsel dönüşüm uygulamaları ve imara yeni açılacak alanlara ilişkin şehir planlaması yapılırken şehrin afet geçmişi, afet tehlikeleri ve riskleri dikkate alınacak. Deprem bölgelerine de uygun imar planları hazırlanacak. 

İzmir'de yaşanan deprem Türkiye'yi derinden sarsarken, gözler afet riskini azaltacak tedbirlere çevrildi. Yeni Şafak'tan Osman Özgan'ın haberine göre; afetlerle mücadele, kentsel dönüşüm gibi konularda önümüzdeki yıl atılacak adımlar Cumhurbaşkanlığı 2021 programına girdi.  

AFET YAŞANMADAN RİSKLER AZALTILACAK

Buna göre, afet risk ve zarar azaltma çalışmalarına yönelik türkiye Afet Risk Azaltma Planı yapılacak. Bu kapsamda, bölgelerin ssoyo ekonomik ve fiziksel özellikleri dikkate alınarak, farklı afet türlerine göre öncelik sırası yapılarak afet risk ve zarar azaltma çalışmaları hayata geçirilecek. Ayrıca her şehir için de ayrı ayrı risk azalma planları düzenlenecek. Söz konusu risk azaltma planlarında kullanılmak üzere zemin karakteristiği, yapı stoku kalitesi ve imar planı kararları dikkate alınarak farklı afet senaryoları yapılacak.

RİSKE GÖRE İMAR PLANLAMASI

Kentsel dönüşüm uygulamaları ve imara yeni açılacak alanlar ile sanayi alanlarının dönüşümü kapsamında şehir planlaması yapılırken kentin afet geçmişi, afet tehlikesi ve riskleri dikkate alınacak. Buna göre imar planlaması kriterleri hazırlanacak ve risklere uygun imar planlaması yapılacak.

DÖNÜŞÜME 19.9 MİLAYR TL 

Programda, dönüşüm projeleri kapsamında 2012'den bu yana başta kurumsal ve bireysel kira yardımı, faiz desteği ve dönüşüm uygulamaları olmak üzere yaklaşık  19.9 milyar TL ödenekk sağlandığına dikkat çekilirken, 20 şehirde kentsel dönüşüm strateji belgesinin hazırlandığı, 25 şehirde ise hazırlama çalışmalarının devam ettiği belirtildi. 

Türkiye'de mevcut yapı stoku ve yeni yapılar sağlamlaştırılmalı!


Geri Dön