09 / 01 / 2025

Efekta Mimarlık, Cityscape Turkey'de yerini aldı!

Efekta Mimarlık, Cityscape Turkey'de yerini aldı!

Aralık 2002'de Kayhan Çakanel'in kurduğu Efekta Mimarlık, Cityscape Turkey 2016 Fuarı'nda katılımcı olarak yerini aldı. Kayhan Çakanel ile Efekta Mimarlık projelerini ve kentsel dönüşümü konuştuk.



Efekta Mimarlık, yüzde 80 Türkiye ölçeğinde projeler yapıyor. Son zamanlarda Afrika, Azerbaycan proje yapılan yerler arasında. Efekta Mimarlık, Türkiye'deki kentsel dönüşüm alanlarının neredeyse hepsine yer alıyor.


Fikirtepe'de 4 farklı ada 

Efekta Mimarlık, Fikirtepe'de yaklaşık 700 bin metrekare alanda proje üretiyor. Fikirtepe projeleri arasında ruhsatı alınan Business İstanbul ve ruhsat aşamasında olan Brooklyn City, Brooklyn Family, Barsan Towers yer alıyor. Esenler, Halkalı, Tarabya, Pendik, Maltepe'de farklı projelerde dönüşüm yapılıyor.


Türkiye'nin ilk yatay kentsel dönüşüm projesi

Efekta Mimarlık, Konya'da Mevlana Kültür Vadisi projesi ile Türkiye'nin ilk yatay kentsel dönüşümünü yaptı. Projede konut, bedesten, geleneksel el sanatları sokağı ve butik oteller yer alıyor.


Anadolu'da kültür projeleri

Kayhan Çakanel, Anadolu'daki kültür projeleri hakkında "Konut projelerinin yanı sıra mimari anlamda kendimizi dinamik tutmak adına müze ve kültür sanat yapıları gibi farklı projeler de yapıyoruz." dedi.


Efekta Denizli Müzesi, Konya Müzesi, Manisa Müzesi, Şanlıurfa Müzesi cephe projeleri, Cihanbeyli Kültür Merkezi .Denizli Kültür ve Sanat Merkezi'nin açılışı geçtiğimiz ay içerisinde açıldı.


Ultra lüks otel projeleri

Mali'de yapımı devam eden Sheraton, Soğukçeşme Sokağı Evleri'nin renovasyonu ile önümüzdeki Temmuz'da açılacak olan Hilton Curio, inşaatı devam eden Pamukkale Hilton ve hizmete açılan D Resort Muratreis ve L Bleu Hotel Kuşadası projelleri Efekta Mimarlık'ın turizm projeleri arasında yer alıyor.


'Fuar beklentimizin ötesindeydi'

Bu yıl gerçekleştirilen MIPIM Fuarı'nda da Efekta Mimarlık'ın katılımcı olduğunu belirten Kayhan Çakanel, "İki fuarı karşılaştırmak mümkün değil. Ziyaretçi profili ve organizasyon yapısı birbirinden farklı. Ancak Cityscape Turkey ilk kez düzenlenmesine rağmen beklentimizin ötesinde bir ziyaretçi profiliyle bizi karşıladı." şeklinde konuştu.


'Fuarlar bizim için fırsat'

Çakanel, "Mimarlık şirketlerinin hizmet sektörü olduğu düşünülürse, doğrudan satışımız olmadığı için, geleceğe yönelik bağlantılar kurmamıza yardımcı olmuştur. Fuarlara katılımımızı uzun vadeli düşünüyoruz. Dışa açılım ve markalaşma anlamında bu etkinlikleri fırsat görüyoruz. İşlerimizin tanınmasına ve yapabilirliğimizin algılanması için etkili.


 'Dönüşümde 30 sene sonra yıkılacak binalar olmasın'

Çakanel, kentsel dönüşümle ilgili "Türkiye'de başlayan kentsel dönüşüm furyasında, 50 senelik binaları yıkarak yapıyoruz ancak yapılan binaların 30 sene sonra ihtiyaçlara cevap verememesi sebebiyle yıkılma ihtimalinden endişe duyuyorum. Birbirine benzeyen yapılar yaparak, farklı mimari gruplara tasarım şansı vermeyerek, kent estetiğinden uzak, beton kütleler oluşturmanın, doğru bir kentsel dönüşüm olduğunu düşünmüyoruz." dedi.


Kentsel dönüşümün yalnızca metrekare olarak algılanmaması gerektiğini belirten Kayhan Çakanel, "İnsanlara yaşam alanları, sosyo-kültürel alanlar, eğitim alanları ve daha da önemlisi, yeşil alanlar oluşturan projeler tasarlanmalı. Tasarımı yaparken çevresiyle uyumlu o bölgeye ait olan, bulunduğu çevrenin yerel ve geleneksel özelliklerini doku olarak mimarisine katabilen projelerin, uzun vadede daha kalıcı ve yaşanılabilir alanlar yaratacağını düşünmekteyim." şeklinde konuştu.


Gülcihan YELKENCİ/Emlakkulisi.com



Geri Dön