27 / 04 / 2024

EFT uyanıkları Maliye kıskacına takıldı! 'Kira' ve 'Diğer' seçeneği incelemeye alındı!

EFT uyanıkları Maliye kıskacına takıldı! 'Kira' ve 'Diğer' seçeneği incelemeye alındı!

Maliye, son senelerin en kapsamlı çalışması için düğmeye bastı. Kira gelirlerini masaya yatıran maliye şimdi de bütün kira ödemeleri ile "Diğer" olarak işaretlenip yapılan para transferlerini incelemeye aldı. 



Maliye, son senelerin en kapsamlı çalışması ile kira gelirlerinin tümünü vergilendirmeyi hedefliyor. Bu yılın Mart ayında bir önceki seneye ait kira gelirleri için beyanname verilmesi gerekli. Söz konusu vergi denetimleri esnasında bazı normal para transferlerinin EFT masrafı ödememek amacıyla "Kira" şeklinde işaretlendiği ortaya çıktı. NTV'de yer alan habere göre ödemelerini bu şekilde tahsil edenler şimdi konut sahibi olmadığını ya da kira geliri olmadığını ispatlamaya çalışıyor. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre maliye, bütün kira ödemeleri ile "Diğer" şeklinde işaretlenip yapılan para transferlerini inceliyor. "Diğer" olarak işaretlenmiş olan bütün düzenli ödemeler de kira geliri sayılıyor.

Paylaşılan detaylara göre para transferlerinde ödemelere ilişkin seçenekleri yanlış seçilmesi ya da ilgisiz seçenek ödeme gerçekleştirilmesi büyük sorunlar yaratmaya başladı. Maliye Bakanlığı, 1 milyon 300 bin ile 2 milyon arasında olduğu belirtilen kiralık evlerin tümünden elde edilmiş olan geliri vergilendirmeye çalışıyor.

EFT uyanıkları Maliye kıskacına takıldı! Kira ve Diğer seçeneği incelemeye alındı!

Yapılan banka transferlerinde ödeme türlerinin "Kira" şeklinde seçildiği tüm işlemler masaya yatırıldı. Yapılan incelemeler esnasında bazı ilgisiz ödemelerin de kira şeklinde gösterildiği ortaya çıktı. Söz konusu konu incelendiği zaman kira ödemelerinde EFT alınmadığını gören bazı vatandaşların, ödemelerini bu seçenekle gerçekleştirdiği belirlendi. Bu şekilde ödeme kabul edenler de şimdi aksini ispat etmeye çalışıyor.

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Maliye, incelemeleri esnasında, tapu kayıtları, Mernis kayıtları ve banka kayıtlarını karşılaştırmalı olarak ele alıyor. Kirada konutu olduğu halde gelir beyan etmeyenlere, nüfus kayıt sistemlerine bakılarak, konutunda oturanın kim olduğu soruluyor ve beyanname vermesi isteniyor.

Bakanlık, kira gelirlerini gizlemek amacıyla banka üzerinden "Diğer" seçeneğiyle tahsil edenleri de yakın markaja aldı ve şu an bu seçenekle gerçekleştirilen düzenli ödemelerin tümü kira geliri şeklinde ele alınıyor. 

Maliye Bakanlığı tarafından 2008 yılında yayınlanmış olan genel tebliğe göre konut kiralarında aylık kira ödemesinin 500 TL'nin üzerinde olması halinde söz konusu bu ödeme banka ya da Posta ve Telgraf Teşkilatı aracılığı ile yapılmalı.


Yapı Kredi emeklilere 12 bin 500 TL veriyor! Yapı Kredi Bankası emekli promosyon başvuru 2024!

Suzuki'den yüzde 0 faiz ve takas destekli kampanya! 

İnşaat sektörü tam 5 sene sonra büyüdü!


Geri Dön