28 / 04 / 2024

İnşaat sektörü tam 5 sene sonra büyüdü!

İnşaat sektörü tam 5 sene sonra büyüdü!

Türkiye İMSAD Aylık Sektör Raporu'nun merakla beklenen Şubat 2024 sonuçları resmen açıklandı. Söz konusu rapora göre son günlerde gündemden düşmeyen inşaat sektörü 2023'ün son çeyreğinde yüzde 10,8 büyüme gösterirken, yılı yüzde 7,8'lik büyüme ile kapattı. 



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin her ay hazırladığı Aylık Sektör Raporu’nun merakla beklenen Şubat 2024 sonuçları resmen açıklandı. Son günlerde gündemden düşmeyen inşaat sektörü ve inşaat malzemesi sanayisine yönelik sonuçların masaya yatırıldığı rapora göre; 2023 yılı 4. çeyreğinde inşaat sektörünün yüzde 10,8’lik büyüme sonrası seneyi yüzde 7,8’lik artış göstererek, kapadığı kaydedildi. Asrın felaketi şeklinde nitelendirilen deprem sonrası yaşanan sürecin yaratmış olduğu özel koşullar ile yerel seçimler öncesi hızlanan kentsel dönüşüm ve alt yapı faaliyetlerinin büyümede etkili olduğuna değinildi.

İNŞAAT SEKTÖRÜ 5 SENE SONRA BÜYÜME KAYDETTİ


Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan ve pek çok kişi tarafından da merakla beklenen söz konusu rapora göre inşaat sektörünün büyüme verileri 1. çeyrekte yüzde 4,5’ten yüzde 5,3’e, 2. çeyrekte yüzde 6,2’den yüzde 7,2’ye, üçüncü çeyrekte de yüzde 8,1’den yüzde 7,8’e güncellendi. 4. çeyrekte 10,8 artış gösteren ve 2017'deki 9,0’lık büyümeden sonra 5 sene boyunca küçülme eğilimi yaşayan sektör, 2023'ü büyüme ile tamamladı. Sektörün merakla beklediği rapora göre inşaat sektörünün sene içindeki toplam büyümesi yüzde 7,8 ile genel ekonominin üzerinde oldu. Söz konusu bu rakam ile sektör 5 senelik daralmasının yüzde 35’lik kısmını telafi etti. Diğer tarafından gayrimenkul sektöründe ise yavaşlamalar gözlemlendi.

İnşaat sektörü tam 5 sene sonra büyüdü!

İNŞAAT MALZEMESİ SANAYİ ÜRETİMİNDE YÜZDE 5,7'LİK ARTIŞ

Raporda yer alan detaylara göre inşaat malzemesi sanayi üretiminde bir önceki seneye göre toplamda yüzde 5,7’lik bir artış yaşandığı belirtildi. Geçen senenin ilk çeyreğinde deprem afetinin etkisine bağlı şekilde yavaşlama gösteren inşaat malzemesi sanayisi bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 1,2’lik büyüme gösterdi. 2023'ün 2. çeyreğinde de seçim sürecinin yaratmış olduğu belirsizlik ve dış pazarlardaki yavaşlamaların da etkisiyle büyüme oranı yüzde 1,4 ile sınırlı kaldı. 3. çeyrekte piyasalarda normalleşme etkisi gözlemlenmesiyle birlikte büyüme oranında da yüzde 13,5’lik bir artış görüldü. Ekim'de yüzde 8,7, Kasım'da yüzde 8,4 ve Aralık'ta yüzde 5,0 artış gösteren inşaat malzemesi sanayi üretimi, senenin son çeyreğinde de yüzde 7,4 büyüme gösterdi.

2023'te dış pazarlarda talep koşulları genel şekilde zayıf kalırken, yurt içinde de seçimler öncesi genişletici politikalar, seçimler sonrası da kentsel dönüşüm ve deprem bölgesi faaliyetleri üretimi şekillendirmiş oldu.

ÜRETİM ARTIŞINDA ZİRVE METAL SEKTÖRÜNÜN OLDU

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan rapora göre, inşat malzemesi sanayisinde 2023'te 14 alt sektörde artış gözlemlenirken, 8 alt sektörde üretim bir önceki seneye göre azalma görüldü. 2023'te en yüksek üretim artışı yüzde 29,7 ile metal yapı ve yapı parçalarında yaşandı. Metal kapı ve pencereler üretiminde de yüzde 27,7 artış görüldü. Ayrıca raporda yer alan detaylara göre ahşap inşaat malzemesi üretimi yüzde 20,2’lik bir büyüme gösterirken, hazır beton üretimi ise yüzde 14,2 artış gösterdi. 2023'te üretimde en yüksek gerilemenin yaşandığı alt sektör de yüzde 12,1 ile inşaat camları oldu. Onu yüzde 12,0 ile seramik kaplama malzemesi takip etti.

 

3 ildeki 11 adet arsa ve arazi 12 bin TL'den başlayan fiyatlarla satışa çıkıyor! Gayrimenkul arayanlar dikkat! 

Shelton Bodrum projesi satışa çıktı! Yeni proje!

Konut sitelerinde aidat krizi: Neden aidatlara sınır gelmedi, neden denetim yapılmıyor?


Geri Dön