19 / 05 / 2024

Egenitro kentsel dönüşümde 18 binayı yıkacak!

Egenitro kentsel dönüşümde 18 binayı yıkacak!

İzmir merkezli Egenitro firması, patlayıcı madde uygulama sektöründe 35 yılı aşkın birikimini patlayıcı uygulamalarının her alanına taşıyor. Egenitro, 18 binayı patlayıcı ile yıkarak, dünyada bu işi yapan 14 firma içine girmeyi başardı..



İzmir merkezli Egenitro firması, patlayıcı madde uygulama sektöründe 35 yılı aşkın birikimini patlayıcı uygulamalarının her alanına taşıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak bina yıkımları için patlayıcı ile yıkım yapan firmalara götürdüğü teklifi kabul eden Egenitro, 18 binayı patlayıcı ile yıkarak, dünyada bu işi yapan 14 firma içine girmeyi başardı.


"Alternatif bir kaya kırma sistemi getirdik" 

Egenitro Genel Müdürü Mehmet Güler, patlayıcı madde sektörünün her ııe kadar tehlikeli olarak gözükse de gerekli mühendislik çalışmaları ile uzun zaman alacak işlerin çok daha kısa sürede yapılmasına yardımcı olacağını ileri sürdü. Güler, şunları kaydetti: "Örneğin, şehir içi kaya kırımında oluşan ses ve hız ile alakalı hem çevreden hem de inşaat sektöründen çok büyük şikayetler geliyordu. 2006 yılında Güney Afrika'da alternatif bir kaya kırım sisteminin uygulandığını fark ettim. Bu teknolojiyi hemen Türkiye'ye getirdik. Oluşan talep doğrultusunda artık bu teknolojiyi Egenitro firması olarak Türkiye'de üretiyor, iç ve dış piyasaya kaya kırıcı olarak satıyoruz. Bu teknoloji ile artık insanların yanı başında hızlı ve sessiz temel kazıları yapılabiliyoruz." Patlayıcı madde konusunda Türkiye ve çevre ülkelerde bu alandaki önder firmalardan olmayı hedefleyen Egenitro, patlayıcı konusunda mühendislik çalışmalarını daha da ileriye taşıyıp, alanında ilklere öncülük etmek istiyor. Egenitro Genel Müdürü Mehmet Güler, 35 yıldır patlayıcının girdiği her alanda faaliyet gösterdiklerini belirterek, Egenitro'nun üç ana faaliyet dalında çalıştığını dile getirdi. Bunların alternatif kaya kırımı, konvansiyenel patlayıcılar ve patlayıcı ile kontrollü bina yıkımı işleri olduğunu söyleyen Güler/' Şirket olarak yapılmayanı ve yapılamayanı yapmak ve patlayıcı madde uygulamalarının mühendislik çalışması olduğunu kanıtlamak isteyen Egenitro, bu politikasını her sene yeni çalışmalarıyla geliştiriyor" dedi. 


"Türkiye'de su altı patlama uygulaması yaptık" 

Mehmet Güler, bunun yanı sıra Türkiye'de hızlı bir büyüme içinde olan inşaat piyasasında, patlayıcıya olan talebin de arttığını belirtti. Bu piyasaya paralel olarak patlayıcı uygulama yerlerinin de değiştiğini söyleyen Güler, artık patlatma uygulamalarının sadece yer üstünde yapılmadığını, 2013 yılında Türkiye'de ilk su altı patlatma uygulaması yaptıklarını açıkladı. Buna ek olarak kentsel dönüşüm hareketi ile birlikte 2012 yılında patlayıcı ile kontrollü bina yıkımına talep doğduğunu aktaran Güler, şöyle devam etti: "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu riskli iş için patlayıcı madde sektöründeki bütün firmalarla irtibata geçti ancak ve bizden 'yapabiliriz' cevabı aldı. 


Buııun sonucunda kentsel dönüşüm projeleri doğrultusunda 18 tane binanın ve İzmir-Istanbul otoyolu projesi kapsamında bulunan iki adet köprünün patlayıcı ile yıkımını başarıyla gerçekleştirdik. Bu yıkımların referansı ile yurtdışından çağrıldık ve iki adet bina daha yıktık. Bu iki senede yaptığımız bina yıkımları ile dünyada patlayıcı madde ile kontrollü bina yıkımı yapan 14 firmanın içinde yer aldık."


Dünya Bölge ek


Geri Dön