28 / 04 / 2024

Ek göstergede yeni hamle! O memurları da kapsayacak

Ek göstergede yeni hamle! O memurları da kapsayacak

Bir yandan toplu sözleşme görüşmeleri devam ederken, bir yandan da kapsamı genişletilerek birinci derecedeki tüm memurlara 3600 ek gösterge verilmesi için çalışmalar devam ediyor. İşte merak edilen tüm detaylar...



Memur maaşı zammı için kritik öneme sahip 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri devam ederken bir başka düzenleme için daha çalışmalar devam ediyor. 

Bu kapsamda 4 meslek grubunu kapsayan 3600 ek göstergenin kapsamı genişletilerek birinci derecedeki tüm memurlar 3600 ek göstergeye eklenecek. Düzenlemeden ilk etapta 470 binin üzerinde memur faydalanacak.

Sürece ilişkin tüm detaylar etraflıca değerlendirilirken konuya ilişkin TRT Haber’e konuşan Sosyal Güvenlik (SGK) Başuzmanı İsa Karakaş, “3600 ek göstergeden 2 yıl ve üzeri üniversite mezunu olanların faydalanmasının mümkün olduğunu söyleyebiliriz. 2 yıl üniversite mezunu olanlar 10. derece 2 dereceden başlamakta birinci dereye kadar yükselmekte. 4 yıllık üniversite mezunu olanlar daha avantajlı çünkü 9. derece 1. kademede başlamakta” dedi.

EĞİTİM DURUMU ETKİLİ OLUYOR
Memuriyet derecelerini ise birçok faktörün etkilediğini belirten Karakaş şu ifadeleri kullandı:

"Memurun çalıştığı kurum sınıfı ve özellikle eğitim durumunun birinci dereye etkili olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla üniversite mezunlarının gerekli hizmet yılını doldurdukları takdirde zaten birinci dereceye hak kazandıklarını söyleyebiliriz.”
3600 ek gösterge düzenlemesinin kamu görevlilerine özellikle emeklilikte önemli kazanımlar sağlaması bekleniyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğindeki ilk toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan başkanlık etti. Bakan Işıkhan toplantının açılışında yaptığı konuşmada tüm memurlara 3600 ek gösterge müjdesi verirken toplu sözleşme görüşmelerini de tarafları memnun edecek şekilde bitirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Konuşmasına '6 milyon kamu görevlisi ve emeklisinin 2024-2025 yıllarını kapsayacak maaşları için 7 dönem toplu sözleşme görüşmelerini başlatıyorum' diyerek başlayan Işıkhan 2002'de 2.5 milyon olan kamu personeli sayısının bugün 5 milyonun üzerine çıktığını hatırlattı.

"KAMU ÇALIŞANLARINI ENFLASYONA EZDİRMEDİK" 
Işıkhan 'Bütçeden kamu personeline ayrılan payı da artırdık. 2002'de bu pay yüzde 18 iken bugün yüzde 27'yi aşmış durumdadır. Görüşmeleri, tarafları optimal düzeyde memnun edecek şekilde bitirmeyi planlıyoruz. Tüm memurların 3600 ek göstergeden yararlanacağı yeni bir yasal düzenleme planlanıyor' dedi. 'Toplu sözleşme çalışmalarımızın sonucunda, mutabakata vararak 'Toplu sözleşmemizi inşallah hayırla ve uzlaşma içinde sonuçlandırmayı hedefliyoruz' diyen Bakan Işıkhan, geride kalan 21 yılda Türkiye'nin yapısal sorunlarını çözerek; toplumsal barışı ve huzuru tesis eden bir yönetim anlayışını benimsedikleri ve kamu çalışanlarını enflasyona ezdirmediklerini söyledi.

Bakan Işıkhan Türkiye'de kamu sendikacılığında yüzde 75'lik örgütlenme oranının gelişmiş birçok ülkenin üzerinde olduğunu sözlerine ekledi.

15 AĞUSTOS'TA YAPILACAK ZAM BELİRLENECEK 
Toplantıda, izlenecek takvim de belirlendi. Ağustos ayı boyunca sürecek görüşmeler kapsamında, ilk olarak hizmet kollarının talepleri müzakere edilecek.Taleplerini geçen hafta 129 madde ile açıklayan Memur-Sen, 2 yıl için toplam yüzde 110 zam istemişti. Kamu-Sen ise 15 Ağustos'ta Bakan Işıkhan'ın katılacağı toplantıda teklifini duyuracak. 21 Ağustos'ta Işıkhan'ın katılacağı toplantı ile görüşme sonuçları paylaşılacak.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön