30 / 04 / 2024

Ek MTV iptal mi oldu? Ek MTV için Anayasa Mahkemesi kararı

Ek MTV iptal mi oldu? Ek MTV için Anayasa Mahkemesi kararı

Ek MTV'nin kaldırılıp kaldırılmadığı konusu araç sahipleri arasında büyük bir merak konusu haline gelmiş durumda. Son zamanlarda "Ek MTV iptal mi?" sorusu öne çıkıyor. MTV'nin 3. taksit ödemelerinin son tarihi olarak 6 Eylül belirlenmiş olup 2023 yılı için Motorlu Taşıtlar Vergisi iki defa ödenecek.



Son dönemde sosyal medyada "Ek MTV ödemeleri kaldırıldı" iddiaları dolaşıyor. Ancak Anayasa Mahkemesi'nin 26 Temmuz tarihli Genel Kurul toplantısına dair detaylar incelendiğinde, bu konuda henüz kesinleşmiş bir karar olmadığı anlaşıldı. Mahkeme, konu hakkında esas incelemeye geçmek için bir tarih bile belirlememiş. Dolayısıyla, "Ek MTV ödemeleri iptal edildi" yönündeki iddialar asılsızdır. İşte ek MTV detayları...

Ek MTV ödenmeyebilir mi, ödenmezse ne olur?

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve ekstra MTV ödemeleri, bir taşıtın satışı veya devri için gereklidir. Eğer bu vergiler ödenmezse, aracın periyodik muayenesi de yapılamayacaktır. Aynı şekilde, aracınızı trafikten çekmek, hurda olarak işlemek veya yurt dışına çıkarmak amacıyla kaydını kapattırmak da mümkün olmayacaktır. Ödenmemiş vergiler kamu borcu olarak kabul edilecek ve vergi dairesi, faiziyle birlikte bu borcu tahsil etmek için yasal yollara başvurabilecektir. Bu durumda haciz işlemi de uygulanabilir.

 Ek MTV iptal mi oldu? Ek MTV için Anayasa Mahkemesi kararı

Ek MTV hakkında dava açılabilir mi?

Ek MTV'nin yasal olarak uygulanmaya başlandığı 15 Temmuz tarihinde zaten kayıtlı olan araçlar için ek motorlu taşıtlar vergisi o gün itibarıyla geçerli hale geldi. Bu vergiye karşı yasal bir işlem başlatmak isteyenlerin, bu tarihten itibaren 30 günlük bir süresi bulunmaktadır. Fakat bu süreç adli tatil zamanına denk geldiği için, son başvuru tarihi 7 Eylül'e kadar uzatılmıştır. Eğer 15 Temmuz'dan sonra yeni bir araç satın alınmışsa, ek MTV'nin tescil sırasında tahakkuk etmesi sebebiyle bu tahakkukun meydana geldiği tarihten itibaren 30 gün içinde yasal yollara başvurulabilir. Dolayısıyla 15 Temmuz sonrası ilk kez tescil edilecek araçlar için ek MTV'ye itiraz etmek amacıyla açılacak davanın süresi verginin tahakkuk ettiği tarihi izleyen 30 gün içindedir.

KDV, MTV ve ÖTV'den sonra şimdi de KAV geliyor! Kargon vergisi (KAV) nedir? 

Ek MTV ödemesi zorunlu mu? Ek MTV ödenmemesi halinde ne olur? EK MTV'de son dakika gelişmesi

Ek MTV'nin iptal edilmesi bekleniyordu... Yeni vergiler geliyor, hazır olun!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön