30 / 04 / 2024

Ek MTV'de kritik gün geldi çattı! İptal edilirse neler olacak?

Ek MTV'de kritik gün geldi çattı! İptal edilirse neler olacak?

Ek MTV için kritik karar geldi çattı. Milyonlarca araç sahibi tüm dikkatini bugün önemli bir karara imza atacak AYM'ye verdi. AYM, EK MTV'nin iptali istemini bugün esastan görüşecek. İşte tüm detaylar...



Milyonlarca araç sahibi iki defa Motorlu Taşıtlar Vergisi öderken, ana muhalefet partisi CHP, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) EK MTV'nin iptali için başvuruda bulundu. AYM yarın EK MTV'nin iptali istemini bugün esastan görüşecek.

EK MTV'Yİ YÜZDE 87'Sİ ÖDEDİ
Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle bu yıl bir defaya mahsus olmak üzere EK MTV alınması mecliste onaylandı. Otomobil, otobüs, kamyon, kamyonet, uçak ve helikopterler dahil tüm taşıtlar ile 31 Aralık 2023 tarihine kadar kayıt ve tescil edilecek olan tüm taşıtlar, ek MTV kapsamına alındı.

Ek MTV ödemeden, trafikten çekme, hurdaya ve yurt dışına çıkarma nedeniyle tescil kaydı kapatma işleminin yanı sıra her türlü satış veya devir işlemleri yapılamıyor.

 Birinci taksit ödemeleri 6 Eylül'de sona erdi. Ek MTV'de ilk taksit döneminde yaklaşık 13,2 milyar lirayla hedeflenen tahsilatın yüzde 87’si gerçekleşti. 

CHP EK MTV İPTALİ İÇİN BAŞVURDU
Ana muhalefet partisi CHP ise ek vergi kararının "anayasaya aykırı" olduğunu savunarak konuyu Anayasa Mahkemesine (AYM) taşıdı. Başvurunun ardından "Ek MTV'yi ödeyenler veya ödemeyenler ne yapacak?" soruları kamuoyunda gündem oldu.

AYM BUGÜN EK MTV'NİN İPTALİNİ GÖRÜŞECEK
Milyonlarca araç sahibi için kritik olan EK MTV'nin iptali bugün AYM tarafından görüşülecek. AYM'nin vereceği kararla EK MTV'nin iptal edilip edilmeyeceği belli olacak. 

İPTAL EDİLİRSE NE OLACAK?
Ankara Barosu avukatlarından Ali Erdem Gündoğan, ''Ek MTV’nin ileride Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi halinde" Ek MTV düzenlemesine yönelik itiraz ve dava açma süresinde dava açanlara iade yapılacağını söylüyor.

Anayasa Mahkemesi kararı öncesi tüm olasılıkları anlatan Vergi Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Funda Başaran ise "6 Eylül'e kadar dava açan ve ödemeyi de yapan kişiler, Anayasa Mahkemesi'nden iptal kararı gelirse, yaptığı ödemeyi faiziyle geri alacak" değerlendirmesini yapıyor.

DAVA AÇMAYANLAR NE YAPACAK?
Ödeme yapıp dava açmayan mükelleflerin para iadesi alamayacağını vurgulayan Başaran, "Dava açmadan ödeme yapanlar için maalesef olumlu konuşabilmek mümkün değil. Onlar ödemeyi yaptıkları ve dava açmadıkları için mevcut hukuki durumu kabul etmiş sayılıyorlar. Anayasa Mahkemesi'nin kararı onları etkilemeyecek" diyor.

MTV'Yİ HİÇ ÖDEMEYEN DAVA AÇABİLİR Mİ?
EK MTV ödemesini hiç yapmayan ve dava açmayan mükellefleri uyaran Vergi Uzmanı, "Anayasa Mahkemesi kararı açıklanana kadar ödemesini yapmayan mükelleflere vergi dairesinde ödeme emri aldılarsa hemen dava açmaları gerekir." değerlendirmesinde bulundu.

İKİNCİ TAKSİT ÖDEMESİ KASIM'DA
Öte yandan EK MTV'nin ikinci taksit ödemesi kasım ayında ödenmeye başlanacak. İlk taksit döneminde 9 milyon 919 bin 966 taşıt için 13 milyar 157 milyon 597 bin 71 lira Ek MTV ödendi. Böylece ilk taksit dönemi itibarıyla beklenen tahsilatın yüzde 87'si gerçekleşmiş oldu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön