29 / 04 / 2024

Ekim ayı çiğ süt üretim maliyeti açıklandı: Satış fiyatı 15,72 TL olarak güncellendi

Ekim ayı çiğ süt üretim maliyeti açıklandı: Satış fiyatı 15,72 TL olarak güncellendi

TÜSEDAD (Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği), Ekim ayı itibarıyla çiğ süt üretim maliyetini kamuya duyurdu. Dernek, gerçek üretim girdi fiyatlarına dayanarak hesapladığı çiğ süt üretim maliyetini litre başına 13,10 Türk Lirası olarak belirledi. İşte detaylar...



Ekim ayına ilişkin çiğ süt üretim maliyetleri hakkında TÜSEDAD tarafından yayınlanan verilere göre, süt üreticileri için endişe verici bir tablo ortaya çıkıyor. TÜSEDAD'ın son maliyet hesaplarına göre, her bir litre çiğ süt üretimi sırasında 4,2 lira zarar yaşanıyor. 

Ekim ayında çiğ süt üretim maliyeti artış gösterdi 

TÜSEDAD konuyla ilgili kamuoyuyla şunları paylaştı: “Derneğimiz, her ay olduğu gibi bu ay da piyasada oluşan gerçek üretim girdi fiyatlarını göz önünde bulundurarak çiğ süt üretim maliyetini 13,10 TL/litre olarak belirlemiştir. 

Bu nedenle, sektörün istikrarını korumak ve üretim arzının sürekliliğini sağlamak amacıyla, her ay derneğimiz tarafından hesaplanan maliyetin üzerine eklenen ortalama %20 kar marjı ile 1 litre çiğ sütün tavsiye fiyatı açıklanmaktadır. Kasım ayı için çiğ sütün en az satış fiyatı, 15,72 TL/lt'nin altında olmamalıdır. Türkiye Süt Endüstrisi Sanayicileri Derneği (TÜSEDAD), Eylül ayında çiğ süt üretim maliyetini 12,25 TL/litre olarak duyurdu. Ancak son verilere göre, bir ay içinde çiğ süt üretim maliyeti 0,85 kuruş artış gösterdi.”

 Ekim ayı çiğ süt üretim maliyeti açıklandı: Satış fiyatı 15,72 TL olarak güncellendi

USK ve TÜSEDAD arasındaki çiğ süt maliyet farkı açıldı 

Ekim ayına gelindiğinde, Ulusal Süt Konseyi hala çiğ süt üretim maliyetini kamuoyuyla paylaşmış değil. Ancak, Eylül ayında yaptıkları açıklamada çiğ süt üretim maliyetinin litre başına 10,36 TL olduğunu bildirmişlerdi.  Özellikle USK ve TÜSEDAD gibi iki önemli kurum arasında çiğ süt üretim maliyeti konusunda belirgin bir fark bulunması dikkat çekti.

USK tavsiye fiyatı 

Mevcut durumda, Ulusal Süt Konseyi, çiğ sütün tavsiye fiyatını litre başına 11,5 Türk Lirası olarak belirlemişti. Ancak, TÜSEDAD tarafından Ekim ayında yapılan maliyet hesaplamalarına göre süt üreticileri her bir litre süt üretiminde 4,22 Türk Lirası zarar etti.

TÜSEDAD, 1 litre çiğ süt en az 15 lira 72 kuruşa satılmalı!

Et fiyatlarında kriz büyüyor? Kıymanın kilosu 480 TL olacak iddiası duyanları çıldırttı!

Kırmızı etteki kriz büyüyor! Yakında 350 TL’den 480 TL’ye fırlayacak!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön