01 / 05 / 2024

Ekim ayı kira zammı yüzde kaç?

Ekim ayı kira zammı yüzde kaç?

Ev veya işyerini kiraya veren mal sahipleri, kira sözleşme süresinin uzaması halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapma hakkına sahip oluyor. Peki, 2015 yılı Ekim ayı kira zammı yüzde kaç?



Ekim ayı kira zammı yüzde kaç?

Ev veya işyerini kiraya veren mal sahipleri, kira sözleşme süresinin uzaması halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapma hakkına sahip oluyor.


Kira zamları, kiracılık hukukunun belirlendiği Borçlar Kanunu kapsamında yer alan esaslara göre yapılıyor. Kanunen kira bedeline yapılacak zam enflasyon oranlarından yüksek olamıyor.


Borçlar Kanunu:

Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Yukarıda belirtilen uygulama yalnız meskenler için geçerli oluyor. İşyeri niteliğinde olan bağımsız bölümlerdeki kiracıya sözleşme serbestisi uygulanıyor. 2020 yılına kadar mal sahibi istediği oranda zam yapabiliyor.


Hesaplamada kullanılan enflasyon oranlarını her ay TÜİK açıklıyor. Peki, Ekim ayı kira zammı yüzde kaç?


Ekim ayı kira zammı yüzde kaç?

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,53 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7,81 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,92 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,92 artış gösterdi.


Buna göre Ekim ayı kira zammı yüzde 6,92. Mal sahipleri meskendeki kiracısına en fazla bu oranda zam yapabilecek.


Enflasyon oranları Ekim 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön