07 / 07 / 2024

Ekmek fiyatlarına şok zam iddiası! O tarihte 10 TL olacak! 

Ekmek fiyatlarına şok zam iddiası! O tarihte 10 TL olacak! 

Tahıl fiyatları, Karadeniz ihracat anlaşması kapsamında alınacak kararı bekliyor. Fiyatlar Avrupa'da biraz düşüyor, ABD'de ise biraz artıyor. İşte ayrıntılar ve tarım sektöründe ile tahıl fiyatlarındaki son durum...



Tarımdan Haber'de yer alan yazıda, "Arjantin'de iki büyük tahıl borsası, yaklaşan buğday hasadı için tahminlerini daha da düşürdü. Bunun nedeni, kalıcı bir kuraklık ve düşük sıcaklıkların hasadı etkilemesi ve en önemli büyüme bölgeleri için görünürde çok az iyileşme olmasıdır" ifadeleri kullanıldı ve gelecek haftalarda yağış beklenmediği belirtildi. 

Yeni Delhi: Perakende enflasyonu Eylül ayında yüzde 7,41 ile beş ayın zirvesine ulaştıran, gıda fiyatlarındaki azalmayan yükselişe rağmen, hükümetin fiyatları soğutmak için kamu hisselerini satarak piyasaya müdahale etmesi için sınırlı bir alan bulunuyor. Yazıda, "Enflasyon 5 ayın zirvesine ulaştıktan sonra bir kötü haber daha: Buğday stokları 6 yılın en düşük seviyesinde, pirinç üretimi düşüyor.." denildi. 

Ekmek fiyatlarına şok zam iddiası! O tarihte 10 TL olacak! 

"Bu kış pazarlarda Hollanda domatesi kıtlığı olacak ama henüz kimse ne olacağını bilmiyor" ifadeleri kullanılan yazıda, sezonun çabuk bittiği, bu durumun da Avrupa pazarlarında arzın düşük olmasına ve fiyatların yüksek olmasına sebep olduğu belirtildi. 

"Ukrayna'daki savaş geçen hafta tırmandı. OPEC, pandeminin başlangıcından bu yana en büyük kesinti olan üretimi günde iki milyon varil düşürmeye karar verdi. Her iki olay da piyasayı salladı. Ham petrol vadeli işlemleri varil başına yaklaşık 10,00 dolar ekledi" açıklamasına yer verilen yazıda, buğday fiyatlarının da kile başına  60¢ arttığı ifade edildi. 

Ekmek fiyatlarına şok zam iddiası! O tarihte 10 TL olacak! 

"Ukrayna'nın tarımına gelince, savaş devam ederse işler eskisi gibi olmayacak. Savaş kısa sürede sona ermiş olsa bile, raporlar savaş öncesi üretim ve ihracat yeteneklerine geri dönmenin bir yıl veya daha fazla süreceğini gösteriyor" ifadelerine yer verilen yazıda, Çin'de sonbahar gübreleme sezonu yaklaşırken, yerel gübre fiyatlarının son haftalarda istikrar kazandığı belirtildi. 

Yazıda, "Nitrojen ve fosfat üreticilerinin işletme oranlarının hükümet politikalarının etkisiyle 4. çeyrekte düşük kalması bekleniyor" denildi ve Çin hükümetinin gübre ihracatını 30 Nisan 2023 tarihine kısıtlayacağı belirtildi. 

Norveçli gübre üreticisi Yara, 2022'nin üçüncü çeyreğinde yüksek gübre ve amonyak fiyatlarından tamşekilde faydalandı ve diğer yıllara göre daha fazla para aldığından, birçok fabrika o kadar hızlı çalışmazken karını artırdı. Yara birçok Avrupa fabrikasında üretimi  düşürdü. 

AB, 2026'dan itibaren neonik pestisit kalıntılı gıda ithalatına yasak getiriyor. Yasak, ++++AB, 2026'dan itibaren neonik pestisit kalıntılı gıda ithalatını yasaklıyor. Yasak, arılar ve diğer tozlayıcılar için yüksek risk oluşturan iki insektisit olan klotianidin ve thiamethoxam'ı kapsayacak. 

Ekmek fiyatlarına şok zam iddiası! O tarihte 10 TL olacak! 

Güney Kore Hükümeti tarafından ise genç çiftçilerin ve akıllı tarımın teşvik edildiğine dikkat çekilen yazıda, "Genç çiftçiler tarım endüstrisinde sürekli inovasyon için büyümenin kaynağıdır. Kore hükümeti, 40 yaşın altındaki çiftçilerin sayısını 2040'a kadar toplam çiftçilerin yüzde 10'una çıkarmaya yönelik uzun vadeli bir planın parçası olarak 2027 yılına kadar 30 bin genç çiftçiyi yardım veriyor" denildi. Aynı zamanda Bakanlığın, genç çiftçilere verilen kredilerin tavanını artırmayı ve borçlanma oranını düşürmeyi planladığı belirtildi. Borç geri ödeme süresinin 15 seneden 25 seneye yükseltileceği, bunun da anapara ve faizin geri ödeme yükünü yılda yüzde 45 oranında azaltacağı vurgulandı. 

EKMEK FİYATLARI NE OLACAK?

Gübre ithalatçılarının uzun süreli fiyat rallisine hazırlandığına dikkat çekilen yazıda, "Tarımda; iklim değişikliği, girdilerdeki (gübre, akaryakıt..) fiyat artışı, savaş, lojistik,  enflasyon, durgunluk gibi sorunlar 2023 yılını yine etkileyecek" denildi.  

Ekmek fiyatının 2023 Temmuz'da 10 lira olmaması için hemen çözümlerin uygulama alınması gerektiğine dikkat çekildi. 

Migros'ta beyaz ete yüzde 20 indirim! Beypiliç, Şenpiliç Banvit fiyatları dip yaptı! 25 Ekim 2022 fiyat listesi

Bekçi alımları için başvurular resmen başladı! Tam 10 bin 920 TL maaşla bekçi olma fırsatı! Hemen online olarak başvurun

Bakır hurda fiyatlarına 1,50 TL indirim geldi! Demir ve bakır hurda fiyatları ne kadar? 25 Ekim 2022 hurda fiyat listesi


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön