Ekmek ve dolar için şaşırtan açıklama! Uzman isim o konuşmanın perde arkasını anlattı! Artık durdurulamaz dedi!
Ekmek ve dolardaki yükseliş bitmek bilmiyor. Ünlü ekonomist Evren Devrim Zelyut yaptığı tahmin ile herkesi şaşırttı. İşte detaylar!
ÜNLÜ EKONOMİSTTEN EKMEK VE DOLAR İÇİN KORKUTAN TAHMİN
Dolar ve ekmek fiyatlarındaki hareketliliği değerlendiren Evren Devrim Zelyut'un Yeniçağ gazetesindeki "Ekmek ve dolardaki yükselişi durdurmak artık imkansız" başlıklı yazısında Bakan Nebati'nin konuşmasını deşifre etti. 'Durdurmak artık imkansız' diyen ekonomist beklenen seviyeleri açıkladı. İşte Evren Devrim Zelyut'un köşe yazısında şunları şöyledi;
Geçtiğimiz gün TÜİK açıkladı: Tarım-ÜFE 2022 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 4,82, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 151,03 artış yaşandı. Çiftçimiz ürettiği ürünleri pazarlama kanallarına sattığında oluşan fiyat artışı yüzde 151’e dayandı.
Birincisi, TÜİK'in geçen ay yüzde 169 bu ay yüzde 151 olarak bildirdiği rakam gerçeği yansıtmıyor. Zira bu köşede hep söyledik, saman ve yoncanın balyası yüzde 200 zam uygulandı. Tarım ilaçları yüzde 200 yüzde300 yükselmiş, meyve kasası 2 TL'den 8 TL'ye yükseldi. Tohumluk buğday 3,5 TL'den 10 TL'ye artış yaşanmış yani maliyetler 1'e 2,3 artarken nihai ürün yüzde 150 ile yüzde 160 artabilir mi?
İkincisi, TÜİK rakam düştü diyor peki enerji fiyatlarında keskin bir düşüş mü gördük? Mazot iki aydır 24/22 TL civarında seyrediyor. Diğer konu da dolar tarafında. Dolar/TL değeri tohum, gübre, ilaç fiyatlarını yakından alakadar ediyor. Peki dolar/TL düştü mü, ana girdi maliyetleri düşsün? Bunun gösterdiği gerçek şu: Enflasyon özellikle gıdaya bağlı olarak düşmeyecek. Tarım ve sanayide kontrol artık yok.
EKONOMİST KONUŞMANIN ŞİFRESİNİ ÇÖZDÜ!
Bakan Nebati'nin açıklamaları vardı başlıklar halinde şunları dile getirdi; Kişi başına gelir 12 bin dolar olacak: Son çeyrekte yatırım harcamaları eksiye dönüş mü oldu? kamunun kaynakları belli bir oligarşiye akarken nasıl olacak bu iş? Türk firmaları rekabet mi ediyor? Verimlilik mi yüksek? Yüksek teknoloji ihraç edilip bol para mı akıyor ülkeye? Aksa bile adilce bölüşme var mı?
Bütçe açığı beklenti altında olarak 139,1 milyar TL’ye ulaştı. Peki açık 2006 yılında kaçtı? -5 milyar, 2008 krizinde -17 milyar TL, 2012 yılında -30 milyar TL, 2018 yılında -72 milyar TL ve bu tarihten sonra tek adam rejimi yaptığı yanlışlarla açığı patlattı 2021 yılında -196 milyara vurdu. Peki kim bu açığı ödüyor? 2019 yılında 49 milyar TL olan faiz ödemesi şimdi 300 milyar TL'ye varmışsa demek ki bir yerlerde hata var demektir.
Milyonların gözü kulağı burada! İşte kıdem tazminatında ilk 6 ay tutarı!