19 / 05 / 2024

Ekonomide 2023 projeksiyonu! Hükümet değişirse ne olacak? Aynı kalırsa ne olacak? İşte beklenen senaryolar

Ekonomide 2023 projeksiyonu! Hükümet değişirse ne olacak? Aynı kalırsa ne olacak? İşte beklenen senaryolar

Koç Üniversitesi'nden Prof. Dr. Selva Demiralp BBCTürkçe için kaleme aldığı Türkiye ekonomisini 2023 yılı beklentileri yazısında seçim sonrasındaki iki senaryoyu ele aldı.



Türkiye'de enflasyon oranının 2023 yılında ise baz etkisi, kredilerdeki sıkılaşma, Avrupa’da beklenen yavaşlama, emtia fiyatlarındaki düşüş ile beraber yüzde 40’lı seviyelere düşmesinin beklendiği dile getiren Demiralp, enflasyondaki düşüşün faiz indirimleri sayesinde değil kısmen teknik sebeplerden, kısmen dışarıdaki gelişmelerden, kısmen de faiz indirimlerinin yarattığı riskleri azaltmak için devreye sokulan tedbirlerden kaynaklanacağını ifade etti.

Küresel enflasyonist baskılara karşı dünyanın geri kalanı faiz artırırken Türkiye'nin faizleri indirdiğini ve buna gerekçe olarak büyüme+ dezenflasyonun gösterildiğini belirten Demiralp, faizlerdeki indirimin ihracatı olumlu etkileyerek döviz girişini artıracağı bunun da enflasyonist baskıyı azaltacağının öngörüldüğünü kaydetti. Demiralp, enflasyon yüzde 80'lere ulaşmasının ardından da "enflasyona rağmen büyüme" hedefinin açıklandığını hatırlattı.

SEÇİM SONRASI ALTERNATİF SENARYOLAR


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön