22 / 12 / 2024

Ekonomideki hareketlilik konut satışlarına da yansıdı!

Ekonomideki hareketlilik konut satışlarına da yansıdı!

Ekonomideki hareketlilik ve kamu bankalarının düşük maliyetleri destekleri, konut sektörünün haziran ayı satışlarını da etkiledi.



Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle yavaşlayan ekonomik göstergeler temmuz ayında yükselerek "V" şeklinde toparlanmayı ortaya çıkardı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, salgın sürecinde tüm dünya ülkelerinde ekonomi durma noktasına gelirken, Türkiye'de de pek çok işletme faaliyetlerine ara vermek veya işlerini yavaşlatmak zorunda kaldı. Ekonomide çarkların yavaşlaması, özellikle Nisan'da bazı göstergelerin dip yapmasına sebep oldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı öncülüğünde uygulamaya konan Ekonomik İstikrar Kalkanı ve İstihdam Kalkanı paketleriyle alınan önlemler ve sağlanan desteklerle salgının reel sektör ve vatandaş üzerindeki etkileri hafifletilirken, Haziran'dan itibaren normalleşme sürecinin de etkisiyle çarklar yeniden dönmeye başladı. 

Temmuz'da açıklanan göstergeler de ekonomide dipten dönüşü ve "V" şeklindeki toparlanmayı ortaya çıkardı.

Toparlanmanın ilk etkileri de  İSO Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi'nde (PMI) görüldü. Buna göre endeks, Haziran'da 53,9'a yükselerek, şubat ayından beri ilk kez eşik değer 50'nin üzerinde gerçekleşti. Endeks, Nisan ayında 33,4'e kadar gerilemişti.

Türkiye İstatistik Kurumunca (TÜİK) açıklanan ihracat rakamları da toparlanmanın işaretini verdi. İhracat Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,7 artarak 13 milyar 462 milyon dolar, ithalat yüzde 8,3 artarak 16 milyar 308 milyon dolar olarak gerçekleşti. Nisan'da ihracat yine geçen yılın aynı ayına göre yüzde 41,4 azalarak 8 milyar 990 milyon dolar, ithalat yüzde 25 düşüşle 13 milyar 553 milyon dolar olmuştu. 

Mayıs'a lişkin sanayi üretim endeksi de sanayide çarkların dönmeye başladığını gösterdi. Endeks, Mayıs ayında aylık bazda yüzde 17,4 arttı. Sanayi üretim endeksi Nisan ayında aylık yüzde 30,2'lik düşüş göstermişti. 

Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi de mayıs ayında yüzde aylık bazda 12,5 arttı. Endeks, Nisan ayında yüzde 25,4 gerilemişti. 

- Ekonomideki hareketlilik konut satışlarına da yansıdı

Ekonomideki hareketlilik ve kamu bankalarının düşük maliyetleri destekleri, konut sektörünün Haziran 2020 satışlarını da etkiledi.

Tek başına 250 alt sektörü harekete geçiren konut sektöründe satışlar söz konusu ayda 2019 yılının aynı ayına yüzde 209,7 artarak 190 bin 12 oldu. Böylece konut satışları tarihinin en yüksek haziran ayı rakamına ulaştı. Türkiye genelinde konut satışları Nisan ayında bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 55,5 azalmıştı.

Sektörel güven endeksleri de ekonomideki toparlanmayı net şekilde ortaya çıkardı Güven endeksleri Temmuz ayında aylık bazda hizmet sektöründe yüzde 20,2, perakende ticarette yüzde 9,6 ve inşaat sektöründe yüzde 11,6 yükseldi. Endeksler, Nisan'da bir önceki aya göre hizmet sektöründe yüzde 50,1, perakende ticaret sektöründe yüzde 26 ve inşaat sektöründe yüzde 42,2 azalmıştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan reel kesim güven endeksi de temmuzda bir önceki aya göre 8,1 puan artarak 100,7'ye çıkyı. Endeks Nisan'da bir önceki aya göre 32,9 puan azalarak 66,8 seviyesine düşmüştü.

İmalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı da Temmuz ayında bir önceki aya göre 4,7 puan artarak yüzde 70,7 seviyesine çıktı. Bu oran, Nisan'da yüzde 61,6'ya kadar gerilemişti.

Ekonomik güven endeksi de Haziran'da 73,5 iken temmuzda yüzde 11,8 artarak 82,2 değerine yükseldi. Ekonomik güven endeksindeki bu artış, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı. Endeks, Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 44,1 azalarak 51,3 değerine düşmüştü.

Diğer bir yandan, hükümet tarafından hayata geçirilen destek ve önlemlerin olumlu etkisiyle nisanda işsizlik geriledi. Bu ay açıklanan nisan ayı işsizlik rakamlarına göre, Nisan ayında işsizlik oranı 0,2 puanlık azalışla yüzde 12,8 seviyesinde gerçekleşti.

 

2020 Haziran'da 190 bin 12 konut satıldı!


Geri Dön