04 / 05 / 2024

Ekonominin lokomotifi inşaat, 2012 yılından umutlu!

Ekonominin lokomotifi inşaat, 2012 yılından umutlu!

Ekonominin lokomotifi olarak nitelenen, yüzlerce sektörü doğrudan etkileyen inşaat sektörü, yeni yıla da umutla başladı



Türkiye ve dünya ekenomisi 2012 yılına Avrupa'yı sarsan krizlerin gölgesinde girdi. Avrupa ve dünya ekonomisi için büyüme rakamları aşağı yönlü revize edelirken, durgun ihtimali güçlenirken, Türkiye düşman çatlatırcasına büyümesini sürdürüyor. Üstelik büyüme istihdamı da artırıyor. 2011'de dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi olan Türkiye'nin bu başarısında gayrimenkul sektörünün de büyük payı bulunuyor. Ekonominin lokomotifi olarak nitelenen, yüzlerce sektörü doğrudan etkileyen inşaat sektörü, yeni yıla da umutla başladı. Normal şartlarda yüzde 5-6'lık bir büyüme beklenen sektörde, 2B arazileri, kentsel dönüşüm ve yabancıya mülk satışının kolaylaşması gibi yasal düzenlemelerin gerçekleşmesi durumunda çift haneli rakamların yakalanması hedefleniyor.

İlk yarı karanlık ikinci yarı parlak

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir: "Bugüne kadar yaşanan küresel ekonomik krizlere rağmen ülkemiz ve sektörümüz krizleri başarıyla geçirdi. Bu yüzden dünyanın ilgisi de Türkiye'ye yoğunlaştı. Ancak 2011'in son çeyreğinden itibaren konut sektöründe daralmanın sinyallerini almaya başladık. 2012'nin ilk yarısında daha da belirgin bir şekilde konut satışlarının azalacağının sinyallerini görüyoruz. Fakat bu olumsuz tablo korkutmasın. Yılın ikinci yarısından sonra kentsel dönüşüm ve mütekabiliyet yasasıyla hızlı bir şekilde sektörde büyüme gerçekleşecek."

Arzda oluşan fazlalık fiyat artışına engel

Propa İnşaat İcra Kurulu Başkanı Can Reşit Özçiçek: "2012 yılı için genel olarak ekonomide iç talepte daralma tüm sektörlerde bekleniyor. Konut sektörü özelinde İstanbul'un belirli bölgelerinde arz fazlalığının devam edeceğini ve bunun fiyat artışı üzerinde baskı yapacağını düşünüyorum. Türk ekonomisinin bu yıl yakaladığı yüzde 8,8 büyüme oranıyla en fazla büyüme gösteren sektörlerin başında yüzde 13,2 ile inşaat sektörü geliyor. Ekonomide her döngünün bir süresi olduğu için bu olumsuz beklentilerin de yılın ikinci yarısından sonra özellikle Avrupa'daki kriz hafiflerse olumluya döneceğine inanıyorum."

Gelecek 10 yıl içinde en hızlı büyüyen pazar
Tepe İnşaat Genel Müdürü Atila Kemal Oğuz: İçinde bulunduğumuz dönemde, ekonomik büyümeye sekte vuracak nitelikte başka bir ulusal kriz yaşanmadığı takdirde, 2013 yılında Türkiye'deki inşaat izinlerinin 800.000 ve tamamlanmış konut sayısının ise 600.000 kadar olması beklenmektedir. Türkiye inşaat pazarının önümüzdeki on yılda dünyanın en hızlı büyüyen pazarlarından birisi olmasını bekliyoruz. Yapılan projeksiyonlar, Türkiye inşaat piyasasının önümüzdeki on yılda ortalama yüzde 7,3'lük bir büyüme göstereceğinin sinyallerini veriyor."

Yenişafak 


Geri Dön