06 / 05 / 2024

Hazır beton sektörü, 2012 yılından umutlu!

Hazır beton sektörü, 2012 yılından umutlu!

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Güleryüz, Türkiyede beton sektöründeki büyümenin 2012 yılı için en az yüzde 8 seviyelerinde devam etmesini beklediklerini belirtti



Güleryüz, yaptığı açıklamada, Türkiyede hazır beton sektörünün, 2011de yaklaşık yüzde 10 oranında büyüdüğünün öngörüldüğünü kaydederek, "Bu büyüme performansıyla beton üretiminde Avrupa birinciliğini üst üste 3 yıldır korumaya devam edeceğiz. Avrupada Türkiyenin ardından İtalya ve Almanya gelmektedir" dedi.

Türkiyede beton sektöründeki büyümenin 2012 yılı için de en az yüzde 8 seviyelerinde devam etmesini beklediklerini ifade eden Güleryüz, şu bilgileri verdi:

"Betonu oluşturan malzemeler açısından baktığımızda Türkiye, çimentoda, Çin, Hindistan ve Japonyadan sonra en büyük 4üncü üretici ve en çok ihracat yapan 3üncü ülkedir. Türkiye dünya ortalamasının üzerinde kalitede çimentoya, doğal yapısı sayesinde en kaliteli agrega ocaklarına sahiptir. Yatırımların yeniliği ve sektörün genç yaşından dolayı da en genç ve en modern beton üretim ekipmanlarına sahiptir. Türkiye, yüksek pompalama oranlarından dolayı 5 bin aktif beton pompası ile en büyük araç ve ekipman parklarından birine sahiptir.

2010 yılında 80 milyon metreküp beton üreten Türk hazır beton sektörü yıllık 150 milyon metreküplük beton üretim kapasitesiyle, Türkiyenin tüm büyüme hamlelerinde inşaat sektörünün en sağlam kolu olarak hizmet etmeye hazırdır. 900ü aşkın hazır beton santraliyle şu an Türkiyenin birçok yerinde hazır beton üretilebilmektedir."

"KONUT FİYATLARININ, DÖVİZ FİYATINA GÖRE UCUZLAMASI YATIRIMCIYI TEŞVİK EDECEK"

Güleryüz, beton sektörünün 2012ye umutla baktığını belirterek, Avrupa kaynaklı finansal krizden Türkiyenin nispeten daha az etkileneceğini düşündüklerini söyledi.

Türkiyenin Avrupada en büyük ticari ilişkisinin, krizden daha az etkilenen Almanya ile olduğuna değinen Güleryüz, "Krizden daha çok etkilenen Yunanistan, İtalya, Portekiz, İspanya gibi ülkelerle hem ekonomik hem de turizm açısından daha az ilişkimiz bulunuyor. Ancak cari açığımızın finansmanı, daha zor kredi bulmamız, özelikle ithalata dayalı sektörleri daha çok etkileyecektir"
 diye konuştu.

Güleryüz, inşaat sektörü için gerekli yapı malzemelerinin neredeyse tamamen yerli hammaddeler ile üretilebildiğine ve bu nedenle döviz fiyatlarından fazla etkilenmediğine dikkati çekerek, "Konut fiyatlarının, döviz fiyatlarına göre ucuzlaması, yatırımcıyı bir süre sonra konut yatırımına daha çok teşvik edecektir" dedi.

"2012, KONUT AÇISINDAN HIZINI AZALTMAYACAK"

Kentsel dönüşümün, daha mevzuatlarda değişiklik yapılmadan başladığını dile getiren Güleryüz, imarın belli bölgelerde artırılmasıyla büyük projelerin temellerinin atıldığını, eski yapı stokunun olduğu bölgelerde imarın artırılmasıyla birlikte dönüşümün hızlıca gerçekleşeceğini söyledi.

Ayhan Güleryüz, Türkiyede yenilenmesi gereken 8 milyon konut bulunduğunu, 2B yasasının çıkması ile yeni arsa sahiplerinin yatırım yapabileceğini ve mütekabiliyet konusunda yapılacak düzenlemeyle yabancı yatırımcıların Türkiyeye daha çok yatırım yapar hale geleceğini kaydederek, bu değişikliklerle, 2012nin konut açısından hızını azaltmayacağı öngörüsünü paylaştı.

Önümüzdeki dönem inşaat sektörüne konut yatırımlarının yanında katkı sağlayacak özellikle kamu ve enerji yatırımları bulunduğuna işaret eden Güleryüz, "Şu an Türkiyede 500 kilometrenin üzerinde hızlı tren, 500 kilometre otoyol projesi yapım aşamasındadır. Hidroelektrik santrallerinin kurulu kapasitesi kadar daha yatırım şu an inşaat halindedir. 2010 ve 2011 yılı büyümelerimiz ile dünyanın gözü bizde ve yatırım yapmak isteyen yatırımcılar Türkiyeyi daha çok tercih edecektir. 2012de enerji ve ulaşım alanında özelikle yurt dışından daha büyük yatırımlar bekliyoruz. Türkiye genç ve dinamik bir nüfusa sahip bulunduğundan büyümeye devam edecektir" diye konuştu.

AA


Geri Dön