Ekonominin patronları değişecek mi? İşte Ankara kulislerini hareketlendiren o iddialar
Geçtiğimiz hafta Mehmet Şimşek'in bir açılışta Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yan yana gelmesi kulisleri hareketlendirmişti. Peki Ankara kulislerinde söylentiler duruldu mu? İşte ekonomi yönetimi ile ilgili dikkat çeken iddia
Eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in mevcut Hazine ve maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin yerini alacağı yönündeki söylentinin kulislerde de konuşulduğunu ve Mehmet Şimşek'in seçime yakın bir tarihte ekonominin başına geçeceğinin iddia edildiğini kaydetti.
MEHMET ŞİMŞEK KARTI KULLANILACAK MI?
Sağlam'ın aktardığına göre Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun gidişine Ankara kulislerinde "kesin" gözle bakılıyor. İktidara yakın iş adamlarının ve örgütlerinin mevcut politikalarla daha fazla gidilemeyeceğini dillendirmeye başladıklarını kaydeden Sağlam, mevcut politikalardan dönüşün yolunun arandığını ifade etti. Mehmet Şimşek atamasının henüz gerçekleşmediğini, belki bürokrasinin değişmesini istemiş olabileceğini, Cumhurbaşkanı'nın seçime kadar bu değişikliği istememiş olabileceğini ifade etti. Geçen hafta sonu Silivri Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi kapasite Artış Töreni’nde eski Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın aynı fotoğraf karesine girmesini değerlendiren Sağlam, Ankara kulislerinde mevcut ekonomi yönetiminin gideceğine kesin gözüyle bakıldığını aktardı. Kulislere göre, Mehmet Şimşek'i seçim öncesinde, 'Seçimden sonra Mehmet Şimşek ekonominin başına geçecek' diye lanse edilebilir.
SEÇİM EKONOMİSİ BAŞLADI
Daha önce kredilerde görüyorduk Seçim ekonomisine girildiğini, bunun startının asgari ücretle de verildiğini aktaran Sağlam, yüzde 24,6'lık 2023 enflasyon hedefi olduğunu ancak asgari ücrette artışın ardından yeni zamların başladı, işten çıkarma haberlerinin başladığına dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın asgari ücrette ikinci zam ihtimalinden bahsettiğini hatırlatan Sağlam, "Bu açık bir biçimde yüzde 20-25'lik enflasyona kendilerinin de inanmadığını açık bir şekilde gösteriyor. İlk günden itibarin Nisan, Mayıs gibi asgari ücrette yeni zam beklendiğini işverenler konuşmaya başladı. Asgari ücret çok yüksek tutulduğu takdirde göçmenlerle ilgili yerli vatandaşların yerine göçmenlerin alınacağı konuşuluyor. Seçimden önce işten çıkarmalar başlarsa göçmen krizi yeniden alevlenir gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.
EMEKLİ VE MEMUR ZAMMI NE OLACAK?
Emekli maaşları da asgari ücretle birlikte konuşulmaya başlandı. Son üç yıldır asgari ücret emekli maaşının üstüne çıktı. Emekli maaşlarının ne olacağı konuşuluyor, Aralık ayı enflasyon rakamına göre yapılacak normal şartlar altında. Memur maaşları konuşulmaya başlandı. Emekli maaşlarında en az yüzde 50'lik bir artış beklentisi konuşulmaya başlandı. Enflasyon en önemli sorun. Enflasyonla mücadelede samimiyet yok, enflasyonun düşeceğine inanılmıyor, hangi maaşı verirseniz verin enflasyon düşürülmediği sürece çözüm olması mümkün değil.
KREDİ KULLANIMLARI ARTTI
Kredilerde büyük bir artış olduğunu aktaran Sağlam, 13 haftalık artış oranlarına göre özellikle KOBİ'lerde yüzde 137, büyük şirketlerin kredi kullanımlarında yüzde 51'lik artış söz konusu olduğunu belirtti. 250 milyar liralık KGF kredilerinin gündeme geleceğini de hatırlatan Sağlam bu rakamın daha da yükseleceğini beklendiğini kaydetti. Kamu bankalarının sermaye artırım kararına da değinen Sağlam, kamu bankalarının öz sermayelerinin yetersiz hale geldiğini, zararına verilen kredilerin önümüzdeki dönemde çok büyük riskler oluşturacağını belirtti.