15 / 05 / 2024

Ekonomistler: KDV artışının etkisi 30 milyar TL!

Ekonomistler: KDV artışının etkisi 30 milyar TL!

Ekonomistler, bugün açıklanan Katma değer vergisi (KDV) artışının etkisinin 30 milyar TL civarında olduğunu belirttiler.



Dünya Gaztesi'nde yer alan detylara göre, QNB Finansbank tarafından yayımlanan değerlendirmede, düzenlemenin enflasyona etkisi hakkında, "1-1.2 puan civarında olacağını hesaplıyoruz. TÜFE'ye etkisinin yaklaşık yarısının bu, kalanının gelecek ay görüleceğini tahmin ediyoruz" diye belirtildi.

Ekonomistler kurumlar vergisinde gerçekleştirilen artışın 100 milyar liranın üzerinde MTV'nin ise yaklaşık 40 milyar lira bütçe geliri meydana getireceğini hesaplamışlardı. Ekonomistler bugün belli olan KDV artışının etkisini ise 30 milyar lira düzeyinde hesaplıyorlar.

Ekonomistler: KDV artışının etkisi 30 milyar TL!

Oyak Yatırım'ın notunda, vergi artışlarının bütçe gelirlerine yüzde 2 civarı katkı verebileceği ifade edildi.

İki gün önce TBMM'deki düzenlemede bulunan memur maaşı artışı ise 2023 yılı için 120 milyar liranın üzerinde gider yaratacak. Yasada ve bugün Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemelerde bu kalemlerden ziyade de gelir ve gider yaratan birçok değişiklik dikkat çekiyor.

Bütçe 2023 Mayıs ayındaki seçimler öncesinde yükselen kamu harcamaları ve bu yıl Şubat ayında on binlerce kişinin hayatını yitirdiği depremin etkisiyle senenin ilk 5ayında 263.6 milyar TL açık verdi. İlk 5 ayda giderler gelirlerin neredeyse iki katı hızda yükseldi.

Bütçe 2022 yılının aynı döneminde 124.6 milyar TL fazla vermişti.

Ekonomistler: KDV artışının etkisi 30 milyar TL!

KDV ARTIŞI RESMİ GAZETE'DE!

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile mal ve hizmetlere uygulanan Katma Değer Vergisi'nde (KDV) artışa gidildi.

Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı'na göre mal ve hizmetlere uygulanan Katma Değer Vergisi'nde (KDV) artışa gidildi.

Buna göre, mal ve hizmetlere uygulanan yüzde 18'lik Katma Değer Vergisi yüzde 20'ye çıkarıldı. Bazı mal ve hizmetlere uygulanan yüzde 8 oranındaki KDV'de yüzde 10 yapıldı. Karar, yayımını izleyen üçüncü gün yürürlüğe alınacak.

Türkiye'de geçen ay 208 binden fazla gayrimenkul satışı yapıldı! Tapu harcı geliri şaşırttı!

Depremzedelere konutlar için 800 bin TL, iş yerleri için 500 bin TL faizsiz kredi verilecek! Bakan açıkladı! 

Çiftçilere resmen son dakika müjdesi! 78,8 milyon TL'lik tarımsal destek ödemeleri hesaplara yatırılıyor! Kaçırmayın!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön