23 / 11 / 2024
fuzul

Gayrimenkulde 30 milyar TL'lik pazar!

Gayrimenkulde 30 milyar TL'lik pazar!

BYY Finans'ın kurucusu Bekir Yener Yıldırım, gayrimenkul yatırım fon pazarının toplam büyüklüğünün 5 yıl içinde 30 milyar TL'ye ulaşmasını öngördüklerine dikkat çekiyor. 




Sermaye Piyasası Kurulu’nun [SPK]  2014 yılında yayınladığı tebliğ ile hukuki altyapıya kavuşan gayrimenkul yatırım fonları (GYF), özellikle nitelikli yatırımcılar için yeni bir enstrüman olma özelliğini koruyor. SPK’dan ihraç belgesi izni almış yani gayrimenkul yatırım fonunu yatırımcılara satmaya hazır 33 GYF bulunuyor.

Fortune Turkey'den Ayfer Yıldız'ın haberine göre; GYF’lerin yasal düzenlemelerinin oluşması, yatırım fonları için yatırım ve değerleme standartlarının belirlenmesi, gayrimenkul yatırım fonu projeleri danışmanlığı, yabancı yatırımcıya özel GYF’sinin tasarlanması gibi alanlarda hizmet sunan BYY Finans’ın kurucusu Bekir Yener Yıldırım, bu fonlardan sadece 16 tanesinde yatırımcı veya yatırımcılar bulunduğuna dikkat çekiyor. Gayrimenkul yatırım fonlarının toplam büyüklüğünün 3.1 milyar TL olduğunu ifade eden Yıldırım, “16 fonun hangi tür gayrimenkullere yatırım yaptığına baktığımızda ise ilk olarak ofis dikkat çekiyor. Daha sonra konut ve diğer gayrimenkuller olduğunu görüyoruz” diyor. Gayrimenkul yatırım fonlarının toplam büyüklüğün 5 yıl içinde 30 milyar TL’ye ulaşmasını öngördüklerini kaydeden Yıldırım şöyle devam ediyor: “Gayrimenkul yatırım fonlarında ofis ağırlıklı yatırım tercihinin sürmesini, endüstriyel gayrimenkullerin, öğrenci evleri, sağlık tesisleri ve otoparkların ağırlığının artmasını bekliyoruz. Özellikle bireysel emeklilik fonlarının gayrimenkul yatırım fonlarına ve girişim sermayesi yatırım fonlarına yatırım yapmaları gerekliliğine dair düzenlemede sektörü büyütecektir.” Bilindiği gibi emeklilik fonlarının, gayrimenkul yatırım fonları ve girişim sermayesi fonları türünden birine (en az yüzde 1 yatırım yapmak üzere) toplam portföyün en az yüzde 10’u oranında yatırım yapmaları gerekiyor.

Dünyada ise 40’a yakın ülkede gayrimenkul yatırım fonları düzenlemesi bulunuyor. Bu sayının hızla arttığını kaydeden Yıldırım, “Gayrimenkul yatırım fonlarının portföy büyüklüğü olarak en büyük olduğu ülke ABD’dir. Dünyada GYF kültürü ve uygulamasının en gelişkin olduğu ülkeler ABD, İngiltere, Almanya, Lüksemburg, Singapur, Birleşik Arap Emirlikleri Japonya ve Suudi Arabistan’dır” diyor.
Yıldırım’ın verdiği bilgiye göre, dünyadaki toplam gayrimenkul yatırım fonlarının toplam büyüklüğünün 17 trilyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Yıldırım, “Türkiye’deki GYF’lerin toplam büyüklüğünün dünyadaki fonlar içindeki payı yüzbinde 3 civarındadır.

Bu bir yandan GYF pazarının henüz çok küçük olduğunu ancak, büyük bir potansiyeli de gösteriyor. Türkiye gibi gayrimenkulün son derece önemli bir araç olduğu bir ülkede GYF’lerin yavaş da olsa büyük yatırını tutarlarına ulaşmasına beklemek rasyoneldir” diyor.

Menkul kıymetleştirmenin gayrimenkul sektörüne kurumsallık getirdiğini belirten Yıldırım şöyle devam ediyor: “Gayrimenkuller diğer bir deyişle taşınmazlar adı üstünde taşınamayan donuk varlıklardır. Donuk varlıkların likit bir finansal varlığa dönüşmesi son derece zordur. Ülkemizde yaygın olarak kullanılan gayrimenkul teminatlı krediler, aslında gerçek anlamda bir gayrimenkul menkul kıymetleştirmesi değildir. Gayrimenkullerde geri alım vaadiyle operasyonel satış, kira gelirlerine dayalı menkul kıymet ihracı, alternatif gayrimenkul yatırım fonlarına gayrimenkul aktararak likiditasyon gibi alternatif araçlar Türkiye’de gittikçe yaygınlaşıyor.”


Geri Dön