25 / 07 / 2024

Ekonomistlere göre Merkez Bankası yılı yüzde 40 faizle kapatacak!

Ekonomistlere göre Merkez Bankası yılı yüzde 40 faizle kapatacak!

Prof Dr. Emre Alkin, “Banka, 500 baz puanlık artışla eleştiri bombardımanından kurtuldu. Döviz yükselişini sürdürür” derken, İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz, “Büyük bir ihtimalle 40’larda yılı kapatacağız” ifadesini kullandı.




Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini 500 baz puan artırarak %30’dan %35'e çıkardı. Alınan bu kararın ekonomiye etkileri, İNFO Yatırım Youtube kanalında gerçekleşen canlı yayında Prof Dr. Emre Alkin, İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz ve İnfo Yatırım Satış ve Pazarlama Direktörü Sertaç Ekeke tarafından yorumlandı.

Prof. Dr. Emre Alkin, kararla ilgili olarak, “Merkez Bankası 500 baz puanlık artışla eleştiri bombardımanının hedefi olmaktan kurtuldu. Kasım ve aralık ayında faiz artışı olur mu bilemiyoruz. Ama bu bir ay boyunca üstündeki sıkıntıyı atmış oldu. Türkiye-İsrail gerginliği daha yeni başladı. Bu gerginlikten ne çıkacağı belli değil.  Bu nedenle olay netleşene kadar herhangi bir elle tutulur yabancı sermayenin Türkiye’ye geleceğini sanmıyorum. Döviz kurlarının altındaki ateş yanmayı sürdürecek. Merkez Bankası da KKM’ye olan ilginin azalmasını sağlamak amacıyla arka kapıdan döviz satma işlemleri yapacak. Bir önceki yönetim enflasyon çıkmasın diye döviz satarken. mevcut yönetim millet KM ye gitmesin diye döviz satıyor. Bekleyip göreceğiz” şeklinde konuştu.

Ekonomistlere göre Merkez Bankası yılı yüzde 40 faizle kapatacak!

İKİ TANE 250'LİK ARTIŞ OLUR

 İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz da bankanın faiz kararının doğru olduğunu belirterek şunları söyledi: “Merkez Bankası gerçekten zor ama doğru bir karar aldı. Bundan sonra beklentim büyük bir ihtimalle 40’larda yılı kapatacağız. Yani 2 tane 250’lik artış olur. 500’ün altındaki bir faiz artışı, hatta pas geçilmesi piyasa tarafında sayın Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetimindeki geleceğini sorgular bir durum yaratır. Piyasanın genel beklentisi, yıl sonuna kadar adımlarını atar ve sonra yerel seçime kadar piyasa bekler gibi. Bu kararla birlikte piyasanın da bir miktar daha rahatladığına şahit olduk. Piyasanın beklentisi artık 40 faizde Merkez Bankasının kendini bir kenara alacağı şeklinde. Yani faizi tek başına yükseltmek enflasyon için bir çözüm değil.”

İnfo Yatırım Satış ve Pazarlama Direktörü Sertaç Ekeke de, “Merkez Bankası’nın mesajını çok beğendim. Yurt dışı yatırımcının dikkat edeceği CDS de dahil olmak üzere o patikaların ne kadar istikrarlı takip edilmesi gerektiğine dair mesajlar var. Bu da olumlu. Merkez Bankası enflasyonda bir yola girdi bir yolculukta devam edeceğiz. Bunda bir sıkıntı yok, yavaş yavaş yabancı yatırımcı hikayesi gelecek ben karamsar değilim” ifadesini kullandı.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön